14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τσίπρας στην Αγ. Πετρούπολη: Οι Έλληνες δε θα φοβηθούν να βγουν σε νέες θάλασσες για να βρουν ασφαλή λιμάνια | Βίντεο

Ημερομηνία:

Σκληρή κριτική στις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως αν η ΕΕ δε γυρίσει στις καταστατικές της αρχές, θα μείνει απομονωμένη και καταδικασμένη στις πολιτικές λιτότητας. Με μια μάλλον αλληγορική φράση, άφησε να εννοηθεί πως αν χρειαστεί η Ελλάδα μπορεί να βρει εναλλακτικές λύσεις.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας έμμεσα σε όσους τον κρίνουν για την παρουσία του στη Ρωσία την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της κορυφώνονται: “Ξέρω ότι πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί σήμερα βρίσκομαι εδώ και δεν είμαι στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύομαι. Εν τούτοις, βρίσκομαι εδώ, ακριβώς, διότι θεωρώ πως ο ρόλος μιας χώρας που θέλει να δει, να διερευνήσει τις δυνατότητες να πετύχει, είναι να μπορεί να έχει μια πολυδιάστατη πολιτική και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με χώρες που σήμερα παίζουν καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις”, είπε με νόημα.

Στη συνέχεια ανέλυσε εν συντομία το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό όπως αυτό έχει προκύψει μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008 και μίλησε για έναν νέο πολυπολικό κόσμο. “Το μεγάλο διακύβευμα είναι αν αυτή η μετατόπιση θα γεννήσει νέες δυνατότητες για αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων κι ανισοτήτων” είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αντιτάσσοντας αυτό που ο Ζακ Ντελόρ είχε ορίσει ως “οικονομία καζίνο”.

Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το δυτικό κόσμο ότι δε δείχνει ικανοποιητική προσαρμοστικότητα στη νέα αυτή οικονομική πραγματικότητα: “Ειδικότερα για το παλιό οικονομικό κέντρο, για την Ευρώπη, για το Δυτικό κόσμο, το διακύβευμα είναι αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί θετικά στις νέες προκλήσεις οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας προς τον αναδυόμενο κόσμο ή θα μείνει προσηλωμένο σε παλιά δόγματα, υψώνοντας νέα τείχη γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην κρίση στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να τερματιστεί η αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος που περιλαμβάνει ενίσχυση των εξοπλισμών και εμπορικές κυρώσεις, στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα επιθυμεί να παίξει ένα ρόλο γέφυρας συνεργασίας, αξιοποιώντας τόσο τη γεωγραφική της θέση όσο και τη συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς. “Η χώρα μου, η Ελλάδα βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο πολλών εξ αυτών των κρίσεων και εντάσεων, διατηρώντας ωστόσο τον ρόλο της, ως πόλου σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Παράλληλα, ως χώρα ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική και ως χώρα της ευρύτερης παρευξείνιας γειτονιάς, επιδιώκει να αποτελέσει μια γέφυρα συνεργασίας για την περιοχή της. Να καταστεί ένας κόμβος επενδύσεων, εμπορίου, ενεργειακής συνεργασίας, μεταφορών, τουρισμού, πολιτιστικών και μορφωτικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων”.

Αποστέλλοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως “είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες προκειμένου να φτάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια”.

Προς το τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές προς τους δανειστές της Ελλάδας που προωθούν συνέχιση της λιτότητας και μίλησε για την ανάγκη λήψης γενναίων αποφάσεων που θα οδηγήσουν στην πρόοδο. “Η Ε.Ε., της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, οφείλει να ξαναβρεί το δρόμο της γυρνώντας πάλι πίσω στις καταστατικές της αρχές και διακηρύξεις. Στην αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που εντείνουν την ύφεση, αυτό δυστυχώς, είναι αδύνατον”, είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος κάλεσε τους συνομιλητές του να οικοδομήσουν μαζί με την Ελλάδα έναν κόσμο όπου δε θα επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος: “Ο νέος αναδυόμενος πολυπολικός κόσμος θα είναι πραγματικά νέος αν κατορθώσει να απαλλαγεί από τα δεινά και τις αμαρτίες του κόσμου που υποχωρεί. Αλλά αυτό δεν γίνεται, ποτέ στην Ιστορία δεν έγινε, χωρίς γενναίες αποφάσεις. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σ’ αυτόν τον νέο κόσμο, κουβαλώντας τα λάθη του παλιού στις αποσκευές μας. Αλλιώς, θα είμαστε καταδικασμένοι να τα επαναλάβουμε και να συνεχίζουμε να αποτυγχάνουμε, ενώ το ζήτημα για εμάς είναι πλέον να αλλάξουμε για να πετύχουμε. Να συναντήσουμε καινούργιες προκλήσεις και να τις κατακτήσουμε”.

Δείτε την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=ARyRMEbHpCU”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ