Τ. Βάμβουκας: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη και αξιοποίηση των Νεωρίων

Κανένα σχόλιο

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών” αναφέρεται στην ανακοίνωση εκ μέρους της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη ότι η προγραμματική σύμβαση για τα Νεώρια είναι πλέον έτοιμη για υπογραφή.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στα Χανιά είχε – ανάμεσα σε άλλα – και μια πολύ καλή είδηση για την υπόθεση των Νεωρίων: η προγραμματική σύμβαση για τα Νεώρια μεταξύ Δήμου Χανίων, Πολυτεχνείου Κρήτης και Περιφέρειας είναι πλέον έτοιμη για υπογραφή από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως επιβεβαίωσε η ίδια. Με την υπογραφή της ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη και αξιοποίηση – επιτέλους – του
μοναδικού αυτού του μνημείου. Η ιστορία μέχρι να φτάσουμε εδώ έχει το δικό της ενδιαφέρον.

"Sponsored links"

Συνοπτικά λοιπόν, τα Νεώρια για πρώτη φορά παραχωρήθηκαν στον Δήμο Χανίων αρχές της δεκαετίας του «90» από το Υπουργείο Πολιτισμού και η τελευταία παραχώρησή τους είχε λήξει λίγο πριν αναλάβουμε τον Σεπτέμβριο του 2014, χωρίς ο δήμος να εκπληρώσει τους όρους της παραχώρησης για την εκπόνηση εμπεριστατωμένου σχεδίου προστασίας και αξιοποίησής τους.

Το Υπουργείο, δικαίως, είχε μεγάλες επιφυλάξεις να εμπιστευτεί ξανά τον Δήμο Χανίων σε αυτήν την υπόθεση. Ως δημοτική αρχή τότε χρειάστηκε να προσπαθήσουμε πολύ για να ανανεωθεί η παραχώρηση και το καταφέραμε εν τέλει σε συνάντηση που είχα με τότε Υπουργό Πολιτισμού. Αναλάβαμε όλες τις δεσμεύσεις που απαιτούσε, με την εκπόνηση μεταξύ άλλων του συνόλου των μελετών.

Αφού πετύχαμε μια νέα, μικρή, πενταετή παραχώρηση εργαστήκαμε για να αποδείξουμε ότι ο Δήμος μας έχει την ικανότητα να προστατεύει και να αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του. Κάναμε όλα αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια:

Ξεκινήσαμε την διαδικασία εκπόνησης των απαραίτητων μελετών υιοθετώντας την πρότασή μου για συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης ώστε μέσω ερευνητικού προγράμματος χρηματοδοτούμενου από τον Δήμο και την Περιφέρεια, να αποκτήσουμε τις απαραίτητες μελέτες, αναγκαία προϋπόθεση για την αξιοποίηση του βενετσιάνικου συγκροτήματος.

Το Δ.Σ. Χανίων στις 28/11/2018 ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο, την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η Περιφέρεια Κρήτης καθυστέρησε λόγω δικών της διαδικασιών να εγκρίνει την σύμβαση, αλλά αυτό έγινε τον Ιούνιο του 2019 και έτσι άνοιξε πλέον ο δρόμος για να προχωρήσει πρός υπογραφή από πλέον στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου Χανίων με την Υπουργό Πολιτισμού οι ειδήσεις ήταν επιτέλους καλές. Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης είναι πλέον θέμα ημερών και έτσι θα καταφέρουμε εντός του χρονοδιαγράμματος να έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας έναντι του Υπουργείου, κάτι που ανοίγει τον δρόμο και για την αξιοποίηση των Νεωρίων αλλά και για μια μακρόχρονη παραχώρησή τους στον Δήμο μας.

Γιατί μόνο όταν αποδεικνύεται η ικανότητα και αξιοπιστία ανοίγει ο δρόμος για ουσιαστικές διεκδικήσεις.

Με τη δέουσα σοβαρότητα και την κατάλληλη μεθοδολογία, πετύχαμε ως Δήμος να προχωρήσουμε την διαδικασία που θα οδηγήσει με σταθερά βήματα στην αξιοποίηση σπουδαίου βενετσιάνικου μνημείου της πόλης μας. Η νέα δημοτική αρχή έχει στα χέρια της ένα σημαντικό εργαλείο – την προγραμματική συμφωνία – και μια μεγάλη ευκαιρία. Αυτό μας χαροποιεί και μας δίνει ικανοποίηση.

"Sponsored links"

Από την πλευρά μας, ως «Δήμος Ενεργών Πολιτών» θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια σε κάθε επίπεδο, μέχρι επιτέλους το μοναδικό αυτό μνημείο να βρεθεί στην κατάσταση που του αξίζει και παράλληλα να καταστεί υπόδειγμα δημιουργικής και αποτελεσματικής προσπάθειας όλων των αρμοδίων φορέων. Και τότε το κέρδος θα είναι πολλαπλό.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις