Υπέρ της πρότασης Σημανδηράκη για μετατροπή των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι σε Βιβλιοθήκη ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων

Κανένα σχόλιο

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων με ανακοίνωσή του εκφράζει την ξεκάθαρη στήριξή του στην πρόταση του Δημάρχου να στεγαστεί εκεί η σύγχρονη πολυχρηστική Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση θα στηρίξει ενεργά “τη δημιουργία ενός κτιριακού συγκροτήματος με δημόσιο χαρακτήρα, που θα αποτελεί τοπόσημο για την πόλη και θα διαθέτει μία δημόσια πλατεία με ελεύθερη πρόσβαση στους δημότες και τους επισκέπτες”

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Sponsored links"

«Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων, σε συνέχεια της από 19-6-2017 ανακοίνωσής του για το ζήτημα της αξιοποίησης του ακινήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλλι (μνημειακό σύνολο κτιρίων και ελεύθερου χώρου στον ιστορικό πυρήνα της παλιάς πόλης) και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις επισημαίνει τα εξής:

Το κτίριο της V Μεραρχίας έχει κηρυχθεί νεώτερο μνημείο και αποτελεί τοπόσημο της πόλης των Χανίων, κτίσμα με αξιόλογα αρχιτεκτονικά, τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, δείγμα αρχιτεκτονικής της ειδικής αυτής κατηγορίας Δημοσίων Κτιρίων – Διοικητηρίων. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Καστέλι, που σώζει πολυάριθμα στρώματα παλαιότερων πολιτισμών, έχοντας πάντα, λόγω της θέσης του, μία καίρια χρήση και χαρακτήρα για την πόλη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, στην από 9-9-2020 συνεδρίασή του, μετά το τέλος της κατάληψης, τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της χρήσης των κτιρίων στο λόφο Καστέλι και κατά της επικείμενης μετατροπής τους σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση ενοικίασης σε ιδιωτική εταιρεία. Η απόφαση αυτή του Δ.Σ. μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Θεωρούμε επίσης ότι η πρόταση του Δημάρχου να στεγαστεί εκεί η σύγχρονη πολυχρηστική Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόταση που πρέπει να αξιολογηθεί σε σχέση με όλες τις παραμέτρους και τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει.

Προσδοκούμε ότι τελικά θα υπάρξει συνεννόηση της Δημοτικής αρχής με τη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, ώστε να προκύψει λύση κοινής αποδοχής, δίχως μεγάλη καθυστέρηση που θα βλάψει το μνημείο, αντίθετη στη λογική της αδιέξοδης τουριστικοποίησης, αλλά αντάξια της ιστορίας και των αναγκών της πόλης (σημερινών και μελλοντικών), καθώς και του ρόλου ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων θα υποστηρίξει ενεργά τη δημιουργία ενός κτιριακού συγκροτήματος με δημόσιο χαρακτήρα, που θα αποτελεί τοπόσημο για την πόλη και θα διαθέτει μία δημόσια πλατεία με ελεύθερη πρόσβαση στους δημότες και τους επισκέπτες».

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις