16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Υπουργείο Οικονομικών: Δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα η μεταβίβαση και ούτε πρόκειται να γίνει αν κατά τη διάρκεια ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει κώλυμα

Ημερομηνία:

Όπως υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα η μεταβίβαση και ούτε πρόκειται να γίνει αν κατά τη διάρκεια ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει κώλυμα

Σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018, βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, αναφέρει ότι όπως έχει διευκρινιστεί επανειλημμένως και σαφώς αναφέρεται στην υπουργική απόφαση ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018, η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ.

Όπως επίσης αναφέρεται στην Υ.Α. από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, καθώς και πιο συγκεκριμένα:

  • Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.
  • Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.
  • Και όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η Υ.Α. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018 ορίζει την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών (μέσα από την αναλυτική διαδικασία ταυτοποίησης των εξαιρούμενων ΚΑΕΚ) η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων που μόνο αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Συμπερασματικά, προκύπτει ότι η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο”.

Ζορμπά: Η εξαίρεση του νόμου για τους αρχαιολογικούς χώρους δεν εγείρει αμφιβολίες

Σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με διαπιστευμένους δημοσιογράφους, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ως προς το ζήτημα της προστασίας της αρχαιολογικής και γενικότερα της πολιτισμικής κληρονομιάς η κ. Ζορμπά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τη θεωρούμε δεδομένη και το θεσμικό πλαίσιο ισχυρό». Όπως τόνισε: «η εξαίρεση του Νόμου 4389/2016 για τους αρχαιολογικούς χώρους δεν εγείρει αμφιβολίες, ωστόσο, είμαστε σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία, ώστε να τεθεί στη διάθεσή του Υπουργείου το ταχύτερο ο πλήρης κατάλογος των ακινήτων που εξαιρούνται και τα οποία αντιστοιχούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, ιστορικούς τόπους και ακίνητα, που προορίζονται για την εν γένει εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πιστοποιημένη ταυτοποίηση θεωρούμε ότι θα κλείσει τον κύκλο της αμφιβολίας γύρω από αυτό το θέμα τελεσίδικα».

Στο πλαίσιο αυτό και σε σχέση με την απεργία που έχει εξαγγελθεί για την Πέμπτη, η Υπουργός υπογράμμισε ότι οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι δεν συνηγορούν υπέρ της δημόσιας προστασίας τους αλλά ευνοούν επιχειρήματα και σχέδια που έχουν εκφραστεί υπέρ της ιδιωτικής φύλαξης. «Είναι κρίμα, τη στιγμή που προχωρούμε σε διαδικασίες ικανές να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά για πρώτη φορά τόσο αποφασιστικά και λεπτομερειακά, να βρισκόμαστε μπροστά σε κλειστές πόρτες», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής,  αναφερόμενος στο θέμα της δήθεν μεταβίβασης ακινήτων του ΥΠΠΟΑ στην ΕΤΑΔ Α.Ε., τόνισε ότι ο Νόμος και η Υπουργική Απόφαση έχουν ενσωματωμένη την εξαίρεση των ακινήτων που εξυπηρετούν το δημόσιο σκοπό της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράλληλα, όπως εξήγησε, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχει ξεκινήσει μια διαδικασία επικαιροποίησης των βάσεων δεδομένων δημόσιων ακινήτων, συγκεντρώνοντας στοιχεία από τις Κτηματικές Υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι μέσα από αυτή τη  διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), η γενική εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι ρητή και ισχυρή στο Νόμο και την Υπουργική Απόφαση, θα γίνει και ονομαστική.
Οι μόνες μεταβιβάσεις ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αυτές που έχουν γίνει προς το ΤΑΙΠΕΔ από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούν ακίνητα της Πλάκας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...