19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Φασισμός και Big Brother

Ημερομηνία:

Του Βαγγέλη Πάλλα *

Φασισμός δεν είναι μόνοι οι κυρ Παντελήδες, που κόβουν την ανάσα στον κάθε Floyd γιατί είναι μαύρος. Άρα υπάνθρωπος. Φασισμός δεν είναι μόνο τα εθνικιστικά συνθήματα περί ανώτερης φυλής. Είναι η καθημερινότητα να παρακολουθείς απαθής τα δρώμενα σε εκπομπές όπως ο Big Brother. Ναι, έτσι γίνεται ο εκφασισμός της κοινωνίας. Ο στόχος του συγκεκριμένου παιχνιδιού και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ , είναι η επίτευξη πρώτον συγκομιδής κερδών και δεύτερον η προσφορά μιας φτηνής τηλεθέασης, γνωρίζοντας ότι το κράτος με το ΕΡΣ δεν θα επέμβει όσο πιο «φθηνά» προϊόντα προσφέρουν τα συστημικά κανάλια, τόσο η επιβίωση τους είναι σίγουρη.

Τέτοιοι «λεβέντες» όπως ο παίχτης του Big Brother, δολοφόνησαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, βίασαν και σκότωσαν την Ελένη Τοπαλούδη, την Souzan Eaton και πολλές άλλες. Τέτοια «παλικάρια» προσφέρουν μια ζωή κόλαση στις γυναίκες πίσω από τις κλειστές πόρτες και τα καλοχρωματισμένα ντουβάρια. Τέτοιες πρακτικές στηρίζει το αστικό κράτος και οι φωνές του μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια αφού όλα αυτά τα σκουπίδια, συνεχίζουν να υπάρχουν και να μπαίνουν καθημερινά στα σαλόνια, συνεχίζοντας τον εκφασισμό της κοινωνίας. Τι είναι άλλωστε ένα πρόστιμο μπροστά στην τηλεθέαση.

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, η κατρακύλα της ιδιωτικής ζωής, αλλά και η καταβαράθρωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω εκπομπών τύπου Big Brother, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Το καπιταλιστικό μάρκετινγκ, χρόνια τώρα χρησιμοποιεί τέτοιου είδους σκουπίδια, για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Στο βωμό του κέρδους η μαζική αποχαύνωση της νεολαίας και του τηλεοπτικού κοινού πάει χέρι – χέρι.

Στην χαλαρή αντίδραση της κοινωνίας, η τηλεθέαση είναι αυτή που έκανε θέαμα τα σκουπίδια. Χωρίς θεατές όλοι οι θλιβεροί παίχτες των παιχνιδιών δεν θα υπήρχαν. Τα ΜΜΕ και η μικρή οθόνη που φιλοδόξησε να γίνει το μεγάλο παράθυρο στον κόσμο, έχει συρρικνωθεί σε μια μεγάλη κλειδαρότρυπα. Τα social media παίζουν κι αυτά πια με όρους τηλεοπτικούς.

Η ευθύνη των συγκεκριμένων ΜΜΕ που μεταδίδουν τα αντίστοιχα παιχνίδια, δεν απαλλάσσουν τους ιδιοκτήτες τους από την ευθύνη. Ναι, επιχειρήσεις είναι και αναζητούν κέρδη, αλλά η ηθική των ιδιοκτητών είναι αυτή που κρίνεται. Η αθλιότητα που εκπέμπουν τα αντίστοιχα παιχνίδια, είναι χαρακτηριστικό του νεοφιλελεύθερου τηλεοπτικού μοντέλου που προσπαθούν να το περάσουν στην κοινωνία.

Είναι συνειδητή επιλογή του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού, να χρησιμοποιεί τηλεοπτικά υποπροϊόντα, αλλά και η απίστευτη στάση του ΕΣΡ, που «νίπτει  τα χείρας» αναρμόδιο ακούστε ότι το σχόλιο έγινε μέσω διαδικτύου!…

Ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ψευτομαγκιά και ο κοινωνικός δαρβινισμός, δεν εμφάνισε καν από το πουθενά, καλλιεργούνται και αναπτύσσονται στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κοινωνίας, συνυπάρχουν και αλληλοτροφοδοτούνται. Στόχος είναι διττός: Να εκφέρονται δημόσια ρατσιστικές ή ομοφοβικές απόψεις, επίσης επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας και ειδικά των νέων από τα μικρά και μεγάλα κοινωνικά ζητήματα… Η επόμενη κίνηση πρέπει να είναι…Κλείστε την τηλεόραση…

* Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά και με αυτά τα όπλα να πορεύεται στη ζωή. Είναι δημοσιογράφος μέλος των A.E.J. και I.F.J.. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα – μνήμης, μειονότητες, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Είναι μέλος του ΑΚΕΛ Ελλάδος. Email: pallas.eu@gmail.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...