16.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Φιάσκο η Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Χερσόνησο: Ουδείς Δήμαρχος δεν παρέστη… πλην του Δήμαρχου Χερσονήσου και του Αρναουτάκη

Ημερομηνία:

Σε φιάσκο μεγάλων διαστάσεων εξελίσσεται η Ελληνογερμανική Συνέλευση που πραγματοποιείται στη Χερσόνησο. Παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα από τη γερμανική πλευρά με δηλώσεις και του νέου εντελοδόχου Νόρμπερτ Μπάρτλε του στη deutsche welle όπου είχε εκφράσει τον ενθουσιασμό του επειδή για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση όρισε δικό της εντεταλμένο για την ΕΓΣ αφού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη επιστολή του προς την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε ανακοινώσει ότι εντεταλμένη του θα είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, τίποτα δε φαίνεται να εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Η Ρένα Δούρου δεν παρέστη στην Ελληνογερμανική Συνέλευση προκαλώντας εκνευρισμό στους παρευρισκόμενους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σύγκρουση μεταξύ Τσίπρα και Δούρου για το συγκεκριμένο θέμα ενώ την ίδια στιγμή ουδείς δήμαρχος από το νησί της Κρήτης δεν βρέθηκε στη Χερσόνησο την ημέρα της έναρξης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης, όπου στον δήμο φιλοξενείται η Συνέλευση και ο γνωστός για την ενεργό στήριξη του στο θεσμό της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης νυν Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι πριν μερικούς μήνες υπήρχε έντονη η φημολογία ότι στην Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Χερσόνησο θα συμμετείχε και η Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άγκελα Μέρκελ, πραγματοποιώντας την πρώτη της επίσκεψη επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα. Τελικώς, η επίσκεψή της δεν πραγματοποιήθηκε, ίσως και υπό το φόβο των αντιδράσεων που θα υπήρχαν.

Η πρώτη μέρα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης διεξήχθη υπό τις διαμαρτυρίες πολιτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται η Συνέλευση και υπό την ισχυρή παρουσία ΜΑΤ και αστυνομίας.

Το σύνθημα που κυριάρχησε είναι τα εξής:

– Τη Βιαννο και τα Ανώγεια τα καψαν οι ναζί, φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί

“Αφήστε μας να περάσουμε, είχατε κι εσείς συγγενείς θύματα στην Κατοχή”, φώναζαν οι διαδηλωτές στους αστυνομικούς, που επιτηρούν το χώρο.

Τελικώς, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών είχε συνάντηση με τον Γερμανό πρέσβη, στον οποίο και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

“Είμαι εδώ από αίσθημα σεβασμού απέναντι σας”, υπογράμμισε ο πρέσβης χαρακτηρίζοντας σοβαρό το ζήτημα και επισημαίνοντας ότι “λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν”.

“Δεν συγχωρούμε το ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα των αποζημιώσεων”, του ανέφερε ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, με τον πρέσβη να απαντά ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις δεν είναι θέμα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα είπε:

“Είναι θέμα της γερμανικής κυβέρνησης και της δικής σας. Θα πρέπει να συζητηθεί σε διακυβερνητικό επίπεδο”.

Να σημειώσουμε ότι σε μήνυμα που ανήρτησε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κ. Αριστομένης Συγγελάκης καυτηρίασε το γεγονός ότι την αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων πολιτών υποδέχθηκε ο Γερμανός Πρέσβης ενώ την ίδια στιγμή οι Έλληνες εκπρόσωποι, απαξίωσαν:

“Αντιπροσωπεία μας βρίσκεται στο ξενοδοχείο (σε εξωτερικό χώρο) όπου γίνεται η Ελληνογερμανική Συνέλευση και ήρθε ο Γερμανός πρέσβυς να μας υποδεχθεί (!) ενώ ζητήσαμε να ενημερώσουμε το σώμα της «Συνέλευσης» για τις απόψεις μας. Περιμένουμε επί ώρα, τον κ. Τσολακίδη, εκπρόσωπο της κας Δούρου και τον κ. Πάτούλη να έλθουν αλλά δρν μας κάνουν την τιμή. Μέσα στην αίθουσα Μαστοράκης και Αρναουτάκης μαζί με τον Γερμανό υφυπουργό Μπάρτλε ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις και έχουν στήσει απέξω την αντιπροσωπεία μας και ακόμα πιο πέρα δεκάδες πολίτες που διαδηλώνουν!”

"google ad"

Η Συνέλευση ξεκίνησε με Θεοδωράκη, και το τραγούδι “στο περιγιάλι το κρυφό” να εκτελείται από χορωδία.

Το λόγο πήρε ο  Nobert Barthle κοινοβουλευτικός υφυπουργός και εντεταλμένος της ομοσπονδιακής καγκελαρίου για την Ελληνογερμανικη Συνέλευση λέγοντας πως θα υπάρξει μία εντατικότατη ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών.” Είναι ένας μοναδικός θεσμός στην Ευρώπη, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2010, σε μια δύσκολη εποχή με την κρίση της ζώνης του ευρώ. Διοργανώθηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο και τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό για να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και να υπάρξει εκατέρωθεν στήριξη από τα κάτω, από την τοπική αυτοδιοίκηση”.

Για τις διαμαρτυρίες έξω από το ξενοδοχείο, είπε:

“Είναι απόλυτα σωστό ότι υπάρχει μια ηθική ευθύνη για τις φρικαλεότητες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε Γερμανός έχει συναίσθηση αυτής της μεγάλης ηθικής ευθύνης, κάποιος στην ηλικία μου ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, το ζήτημα των επανορθώσεων δεν έχει να κάνε με το θέμα της Συνέλευσης. Η δουλειά μας εδώ είναι σε τοπικό, αυτοδιοικητικό επίπεδο. Σε τέτοιο επίπεδο δεν συζητούνται τέτοια ζητήματα. Ο δρόμος που ακολουθείται είναι ο διακριτικός για τέτοια ζητήματα. Εμείς εδώ δεν έχουμε καμία σχέση και δεν μας απασχολούν τέτοια ζητήματα. Αυτά τα θέματα θα πρέπει να λυθούν σε νομικό επίπεδο και αφορούν Διεθνείς Θεσμούς. Το γερμανικό κράτος κάνει πολλά για να κάνει μία μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθεί η κουλτούρα της μνήμης. Δίνει μεγάλα ποσά για να μπορέσει να δει η νεολαία τι ακριβώς συνέβη σε χώρες όπως η Ελλάδα και τον εβραϊκό πληθυσμό αυτής της χώρας και των άλλων χωρών”.

“Την εποχή της κρίσης, η Γερμανία και ειδικά η Καγκελάριος έκανε ότι μπορούσε για να στηρίξει την Ελλάδα. Υπήρξαν μια σειρά από πακέτα στήριξης. Το τελευταίο τελείωσε το περασμένο καλοκαίρι. Πλέον η Ελλάδα πατάει μόνη της στα πόδια της. Αυτόνομα, μπορεί να έχει μία πολύ θετική εξέλιξη. Θα κάνουμε ο,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση.”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Μαστοράκης μίλησε για το Ευρωπαϊκό όραμα, την Ευρώπη και την ειρήνη των λαών, καταδικάζοντας τη βία και τον λαϊκισμό. Ο ίδιος τόνισε:

“Aπόλυτα σεβαστό το αίτημα για τις αποζημιώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν το αμφισβητούμε. Ίσα ίσα το υιοθετούμε και θεωρούμε ότι είναι υψίστης εθνικής και διεθνούς σημασίας. Το κάθε θέμα όμως θα πρέπει να το βάζουμε στο βαθμό που πρέπει και στο σημείο που πρέπει, ώστε να μην υποβαθμίζεται και να έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Το θέμα λοιπόν θα έπρεπε να είχε πάρει το δρόμο του μέσα από τη Βουλή. Και ο πρωθυπουργός και ο ΠτΔ να το έχουν αναδείξει διεθνώς.”

Για τη σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία ο δήμαρχος Χερσονήσου τόνισε ότι :

“Είναι μια αμφίδρομη και ανθρώπινη σχέση. Ίσως το πρόσημο να γέρνει προς την πλευρά της Γερμανίας γιατί είναι ένα κράτος και μια οικονομία με καλύτερα χαρακτηριστικά. Σίγουρα όμως υπάρχουν πρακτικές που έχουν δώσει καλύτερα αποτελέσματα στην Ελλάδα, σε πολλά ζητήματα.”

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για την δυνατότητα περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

Μιλώντας στην συνέλευση εξεφρασε την αισιοδοξία του οτι:”οι φορείς της αυτοδιοίκησης των δύο χωρών, οι επιχειρηματικές δυνάμεις, ο κόσμος της έρευνας και της εκπαίδευσης,μπορούν να βρουν ευρύ πεδίο συμπράξεων και συνεργασιών με αμοιβαίο κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος για όλους.

Για τον τόπο μας, είπε ο Περιφερειάρχης, τα εκατομμύρια των τουριστών που καταφθάνουν σε ετήσιο επίπεδο ,με τη Γερμανία να αποτελεί για δεκαετίες μια από τις κορυφαίες χώρες προέλευσης, η ταυτόχρονη λειτουργία μεγάλων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στο νησί, αλλά και η δραστηριότητα που καταγράφεται στον επιχειρηματικό κλάδο δημιουργούν γόνιμο έδαφος για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οφείλουμε να αναδείξουμε την έννοια του αναπτυξιακού πατριωτισμού για να κρατήσουμε αναμμένη τη δάδα της τοπικής οικονομίας, στηριζόμενοι στο δυναμισμό των κρητικών, στη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος, στο πλούσιο ιστορικό και πολιτισμικό μας απόθεμα.Η εποχή επιβάλει σε όλους μας την αναθεώρηση της στρατηγικής και της πολιτικής που είχαμε συνηθίσει να εφαρμόζουμε τις τελευταίες δεκαετίες.

Το χτίσιμο συμμαχιών, η εμπέδωση των συνεργασιών επιβάλλεται σήμερα να επεκτείνεται και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Από τη δική μας πλευρά δίνουμε έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και είμαστε βέβαιοι ότι κι εσείς, οι Γερμανοί αυτοδιοικητικοί, οι Γερμανοί επιχειρηματίες, είστε έτοιμοι, να στοιχηματίσετε έμπρακτα στο ελληνικό αναπτυξιακό μέλλον, με κοινά επενδυτικά σχέδια και κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Αρναουτάκης κατέληξε:

“Στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η ελληνική οικονομία, η γέφυρα της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναστηλωθεί, να γίνει πιο στέρεη, περισσότερο ασφαλής, πολύ ευρύτερη.

Και είμαι βέβαιος ότι η γέφυρα για τις Βρυξέλλες, την έδρα της Ενωμένης Ευρώπης στηρίζει τα θεμέλια της και στη Γερμανία.”

Πάντως, ο κ Αρναουτακης βρήκε και λίγο χρόνο πέρα από την ανάπτυξη, να αναφερθεί και στο πάγιο αίτημα δεκαετιών για Δικαιοσύνη προς τους νεκρούς του φασισμού. Αναφερομενος στις διεκδικήσεις της Ελλάδας απο την Γερμανία για αποζημίωσεις – κατοχικό δάνειο τονισε:

“Σε μια συνάντηση που στόχο έχει να ενώσει δυνάμεις, να κοιτάξει οραματικά το μέλλον, οφείλουμε να προβληματιζόμαστε και για το παρελθόν. Η λήθη προκαλεί άγνοια και η άγνοια οδηγεί στην απραξία.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, από τη δική μας πλευρά ως Περιφέρεια Κρήτης, οφείλουμε να επισημάνουμε και να τονίσουμε ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις παραμένουν πάνω στα τραπέζι του διαλόγου.

Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα, η οποία πρέπει άμεσα να επιλυθεί σεβόμενοι τους διεθνείς κανόνες, το διεθνές δίκαιο και τις  Συνθήκες.

Η διευθέτηση του ζητήματος των αποζημιώσεων σε καμία περίπτωση δεν κρύβει αισθήματα αντεκδίκησης, είναι μια πράξη που αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια, που ενώνει ακόμα περισσότερο τους λαούς των δύο χωρών.

Κλείνοντας, θέλω για ακόμα μια φορά να σας καλωσορίσω στο νησί μας, να ευχηθώ σε όλους σας καλή διαμονή με την ελπίδα ότι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις ομορφιές της Κρήτης, να αισθανθείτε την κρητική φιλοξενία και βεβαίως να γυρίσετε στην πατρίδα σας, έχοντας αποκομίσει χρήσιμα συμπεράσματα που άμεσα θα ενισχύσουν τις κοινωνίες που υπηρετούμε.

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της συνέλευσης και σε όλους τους συμμετέχοντες”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...