“Φιέστα κοροϊδία”

Κανένα σχόλιο

Κύριε Διευθυντά,

Τη Δευτέρα 29/6/2020 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο ΕΒΕΧ που προσκάλεσε η τοπική ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων Χανίων με θέμα: “Η πανδημία και μετατροπή της σε οικονομική και παραγωγική κρίση”. Παρόντες σε αυτή την εκδήλωση αρκετοί εκπρόσωποι σωματείων με φανερή την αγωνία τους για το τι μέλει γενέσθαι. Σε αυτή την εκδήλωση περισσέψαν όμως και οι παρουσίες από τους τοπικούς θεσμικούς φορείς.

Βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι, κυβερνητικοί συνδικαλιστές κ.α. Παραδέχτηκαν τη δύσκολη κατάσταση που περνάνε οι μικροί ΕΒΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι. Με μεγάλη υποκρισία ξεστόμισαν ότι νοιάζονται για εμάς αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ουσιαστικό. Παραδέχτηκαν μπροστά στους δεκάδες εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων των ΕΒΕ ότι νομοθετούν κατά προτεραιότητα πρώτα για τους μεγάλους. Σε όλους εμάς έμεινε η πίκρα και η κοροϊδία ότι παρόλο που δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κρίση μας καλούν να πληρώσουμε τα σπασμένα για πολλοστή φορά.

"Sponsored links"

Παράδειγμα, μας κάλεσαν να «στηρίξομε το τουριστικό προϊόν και να φροντίσουμε να έχουμε ανοιχτά τα μαγαζιά μας με κάθε κόστος». Να θυσιαστούμε δηλαδή όλοι εμείς για χάρη των κερδών των μεγάλων στο χώρο του τουρισμού. Μας ξεκαθάρισε με τον πιο ωμό τρόπο, ο βουλευτής της ΝΔ κύριος Βολουδάκης, ότι τα εκατομμύρια που περιμένουν από την Ε.Ε. δεν πρόκειται να δοθούν για “βοήθεια” στις μικρές επιχειρήσεις αλλά για επενδύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παραδέχτηκε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να τον πληρώνουμε. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή εντάχθηκαν 56.000 επιχειρήσεις από τις 800.000 πράγμα που φανερώνει ότι τα εμπόδια που βάζουν για εμάς τους μικρούς είναι αξεπέραστα ενώ για τους μεγάλους η χρηματοδότηση είναι εύκολη υπόθεση.

Οι έννοιες της επιχειρηματικότητας, βιωσιμότητας, ανταγωνιστικότητας δεν μπορούν να χωρέσουν τις ανάγκες των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών επιχειρήσεων και τα υπερκέρδη των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Ποιες επιχειρήσεις αλήθεια έχουν ανάγκη την περιβόητη ρευστότητα όταν η πτώση τζίρου τον Ιούνιο ξεπερνάει το 50% σε σχέση με πέρσι. Αλήθεια η ρευστότητα των μικρών επιχειρήσεων είναι το μεγάλο ζητούμενο ή η πτώση της αγοραστικής δύναμης αφού η φτωχοποίηση και η αβεβαιότητα για το επόμενο διάστημα έχει χτυπήσει κόκκινο.

Η εκδήλωση έκλεισε χωρίς να δοθούν απαντήσεις στην αγωνία των δεκάδων επαγγελματιών που παραβρέθηκαν. Απευθυνόμενοι στους συναδέλφους μικρούς επαγγελματίες θα θέλαμε να τους πούμε ότι σε αυτές τις συνθήκες η ατομική εργασία μας όσο σκληρή και να είναι ποτέ δεν θα είναι αρκετή για να εξασφαλίσει σε εμάς και τις οικογένειες μας ασφάλεια, σταθερό εισόδημα, ουσιαστική κάλυψη των συγχρόνων αναγκών μας.

Το παραμύθι τους, της «δίκαιης ανάπτυξης για όλους» έχει ένα δράκο που λέγεται μεγάλο κεφάλαιο. Oσο στην οικονομία κυρίαρχα είναι τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, όλοι εμείς οι μικροί δεν πρόκειται να δούμε χαΐρι και προκοπή. Το αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, η κατάργηση της προκαταβολής φόρου κ.ά. είναι μέτρα που μπορούν να μας δώσουν ανάσες.

Για την πλειοψηφία της τοπικής ΟΕΒΕΝΧ όλα αυτά δεν αποτελούν προτεραιότητα, μάλιστα τα αποφεύγει σαν το διάολο το λιβάνι.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Για εμάς μονόδρομος είναι ο συντονισμός και ο συλλογικός αγώνας και αφορά το σήμερα. Προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι μαζικοποίηση των σωματείων μας με στόχο να διεκδικήσουμε αγωνιστικά, στο δρόμο, την ζωή που μας ανήκει.

Βουρλάκης Νίκος, εκλεγμένος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕΕ και της ΟΕΣΚ

Παπαδάκης Μανώλης, εκλεγμένος στο διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ

"Sponsored links"

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις