21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Φοιτητές Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης: Απαράδεκτο 15 μέρες πριν την εξεταστική οι φοιτητές να μην γνωρίζουν τον τρόπο και την ημερομηνία εξέτασης όλων των μαθημάτων τους

Ημερομηνία:

Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 27/5 μεταξύ του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου και φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με τον Κοσμήτορα της σχολής, έπειτα από κάλεσμα των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. Στη συνάντηση τέθηκαν προβληματισμοί σχετικά με την ασφαλή διεξαγωγή των κλινικών ασκήσεων και την εξεταστική, ωστόσο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση των φοιτητών, «για ακόμα μία φορά δεν δόθηκαν ολοκληρωμένες απαντήσεις στα αιτήματατων φοιτητών».

Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Αρχικά, τέθηκε το αίτημα γιαπαροχή μασκών και άλλων μέσων ατομικής προστασίας στους φοιτητές που πραγματοποιούν τις κλινικές ασκήσεις τους. Ηαπάντηση που δόθηκε από την πλευρά της Κοσμητείας ήταν πως μάσκες παρέχονται καθημερινά σε όλους τους φοιτητές των κλινικών (!),  γεγονός που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά συγκαλύπτει και τις ευθύνες της Κυβέρνησης, του Υπουργείου καθώς και του ίδιου του Πανεπιστημίου, που για ακόμα μία φορά αδιαφορούν για την υγεία των φοιτητών, των υγειονομικών και των ασθενών. Μάλιστα, ο Κοσμήτορας συνέχισε, διαβεβαιώνονταςτους φοιτητές πως έχει μεριμνήσει επί του θέματος, έχοντας έρθει και σε επαφήμε τους υπεύθυνους ορισμένων κλινικών. Εντέλει, αφού το πρόβλημα δεν έπαψε να υφίσταται, χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση των φοιτητών,διεκδικώντας για ακόμα μια φορά το αυτονόητο, την παροχή μασκών και άλλων μέσων ατομικής προστασίαςαπό το Πανεπιστήμιο. Ο Κοσμήτορας τελικά δεσμεύτηκε ότι θα δίνονται καθημερινά μάσκες για το σύνολο των κλινικών, με την είσοδο του φοιτητή στην κλινική.

Επιπλέον, συζητήθηκε το  θέμα για την εξασφάλιση δωρεάν μοριακών τεστ. Η απάντηση που πήραν ,ωστόσο, οι φοιτητές ήταν κατά κάποιο τρόπο η ίδια μιας και θεωρείται ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση των τεστ (!) και πως με το ερωτηματολόγιο αυτο-αξιολόγησης καθώς και το «τυπικό» -για τη σχολή- «εθελοντικό» τεστ αντισωμάτων, οι φοιτητές μπορούν να πραγματοποιήσουν κανονικά τις κλινικές τους ασκήσεις.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η υποβολή ενός φοιτητή σε μοριακό τεστ, θα γίνεται μόνο σε περίπτωση παρουσίας ύποπτων συμπτωμάτων,όπως ισχύει και για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αντίστοιχα χαρακτηριστική ήταν και η φράση του Κοσμήτορα πως για να γίνουν μοριακά τεστ σε όλους τους φοιτητές που θα μπουν στο νοσοκομείο «χρειάζονται λεφτά, τα οποία εμείς δεν έχουμε».Είναι ξεκάθαρο ,λοιπόν, για ακόμα μία φορά ότι η υγεία των φοιτητών αποτελεί κόστος και όχι δικαίωμα, είναι ξεκάθαρο ότι στη λογική κόστος-όφελος,Κυβέρνηση, Σύγκλητος και διοικήσεις βάζουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία των φοιτητών, των υγειονομικών και των ασθενών.

Τέλος, σχετικά με την ημερομηνία και τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής, δεν διευκρινίστηκε κάτι. Η επιλογή για τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής καθώς και της εξέτασης του κάθε μαθήματος εναποτίθεται σε κάθε καθηγητή.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ορισμένα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία ενώ άλλα εξ αποστάσεως, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό  ποια ακριβώς. Παράλληλα, κι ενώ η εξεταστική αναμένεται ναξεκινήσει στις 15 Ιουνίου, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα αυτής.

Είναι απαράδεκτο 15 μέρες πριν την εξεταστική οι φοιτητές να μην γνωρίζουν τον τρόπο και την ημερομηνία εξέτασης όλων των μαθημάτων τους. Είναι αναγκαίο σε περίπτωση που οι εξετάσεις γίνουν με φυσική παρουσία, να εξασφαλιστεί ότι οι φοιτητές που δεν μπορούν να ταξιδέψουν (πχ ευπαθείς ομάδες) δε θα χάσουν την εξέταση, αλλά να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι. Ταυτόχρονα σε περιπτώσεις μαθημάτων που θα εξεταστούν εξ αποστάσεως μέσω τηλεματικής, οφείλει να διασφαλιστεί ότι θα έχουν όλοι οι φοιτητές ,με ευθύνη της σχολής και του Υπουργείου , εξοπλισμό και δίκτυο για να συμμετάσχουν ισότιμα. Επίσης, η εξέταση να γίνει με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων (πχ. εργασίες) και αν για τεχνικούς ή άλλους λόγους κάποιος χάσει την εξέταση να προβλέπεται επαναληπτική. Επιπλέον, να δοθεί τεχνική υποστήριξη στους εξεταστές καθώς και σε κάθε φοιτητή στην περίοδο της εξεταστικής ,έχοντας  πρόσβαση στη βιβλιοθήκη και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τέλος, να γίνει προσαρμογή της ύλης και του χρόνου εξέτασης με βάση όσα έχουν διδαχθεί οι φοιτητές λαμβάνοντας υπόψιν και το πότε θα παραδοθούν όλα τα βιβλία.

Απαιτούμε:

  • Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους φοιτητές που θα επιστρέψουν στις κλινικές και για όποιον φοιτητή εμφανίσει συμπτώματα.
  • Να εξασφαλιστεί ότι θα πολλαπλασιαστούν τα νοσοκομεία (ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο) όπου πραγματοποιούνται οι κλινικές, με διασφάλιση διδακτικού προσωπικού σε αυτά, μικρότερες ομάδες φοιτητών, ενισχυμένα μέτρα προστασίας φοιτητών και διδασκόντων από τον ιό.
  • Δωρεάν μάσκες και γάντια για όλους τους φοιτητές σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες.
  • Ενημέρωση των φοιτητών και εκπαίδευσή τους ως προς το νέο ιό.
  • Να εξασφαλιστούν χώροι όπου με ασφάλεια οι φοιτητές των κλινικών θα συναθροίζονται δεδομένου ότι πολλές κλινικές έχουν συρρικνωθεί ή συγχωνευτεί.
  • Άμεση ενημέρωση για τον τρόπο και το πρόγραμμα της εξεταστικής!
  • Να καταργηθούν προσωρινά τα προαπαιτούμενα μαθήματα των κύκλων για τις κλινικές.
  • Να υπάρξει προσαρμογή των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων (πχ ξεχωριστά δρομολόγια μόνο για ΠΑΓΝΗ και μόνο για πανεπιστήμιο) μέσω συννενόησης της Πρυτανείας και των ΚΤΕΛ, ώστε να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό ο μεγάλος συνωστισμός μέσα στα λεωφορεία, ειδικά δεδομένου ότι είναι ίδιο το δρομολόγιο για ΠΑΓΝΗ και πανεπιστήμιο και αυτό γεννά ανησυχίες για την υγεία τόσο των φοιτητών όσο και των ασθενών που επισκέπτονται το νοσοκομείο
  • ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ, ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΦΟΙΤΗΤΗ!

Κυβέρνηση, υπουργείο, διοικήσεις να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...

Κωνσταντοπούλου: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ προσπάθησε να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση και...

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...