15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Φράξιες και “προβλήματα συμπεριφοράς” στον ΣΥΡΙΖΑ: Πολάκη – Παπαδημούλη “κάρφωσε” ο Τσίπρας

Ημερομηνία:

Της Νίκης Ζορμπά

Από την τελευταία “προειδοποίηση” του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό του: “Κομμένη η πλάκα, όποιος διαφωνεί φεύγει”, στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κυλήσει πολύ νερό στο εσωκομματικό αυλάκι.

Μόνο που ένεκα της έλλειψης κομματικών διαδικασιών και της αλλαγής στις προτεραιότητες της ηγεσίας , τα αντίπαλα στρατόπεδα της Κουμουνδούρου, εκτονώνονταν μέχρι πρόσφατα σχεδόν αποκλειστικά δια των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων.

Οι διψώντες για “άγρια αντιπολίτευση”

Ο νέος κορονοϊός όμως έχει φέρει ως φαίνεται  τα πάνω- κάτω και στα “οικογενειακά” του ΣΥΡΙΖΑ: Αν η ομάδα των “ανησυχούντων” για τον σοσιαλδημοκρατικό “μετασχηματισμό” του κόμματος, προκαλεί παγίως πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα ( “53” , Σκουρλέτης, Φίλης, Βούτσης), οι “σκληροί προεδρικοί”, έχουν αρχίσει πια να του φέρνουν , ημικρανία.

Ο Παύλος Πολάκης ( με τον οποίο ο κ. Τσίπρας διατηρεί και προσωπικές φιλικές σχέσεις τις οποίες ανέδειξε  ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , στηρίζοντάς τον μάλιστα προεκλογικά δια κοινών οικογενειακών τους διακοπών στην Κρήτη), έχει αρχίσει να αποτελεί βαρίδι στην προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της, να λαξεύσει νέο, μετριοπαθές, αξιόπιστο προφίλ, αφήνοντας πίσω τις ανερμάτιστες, απολίτικες επί της ουσίας,  ιαχές του 2012-2014.

Οσάκις πάντως καταγράφηκε από το ρεπορτάζ ότι ο κ. Τσίπρας “τράβηξε” το πολάκειο αυτί, επιχειρώντας να επαναφέρει τον πρώην υπουργό του στην τάξη, μάλλον δεν τα κατάφερε και πολύ καλά.  Ο Παύλος Πολάκης πια μοιάζει να έχει πάρει (επικοινωνιακό) “κεφάλι” στην εκπροσώπηση της ομάδας των “σκληρών προεδρικών” ( όπου κυρίαρχη “φωνή” ήταν μέχρι πρότινος ο Νίκος Παππάς).

Το τελευταίο τρίμηνο δε, αφ ης στιγμής άρχισε η κρίση της πανδημίας, το “μπλοκ” τούτο έφερε σε αμηχανία ουκ ολίγες φορές την ηγεσία του κόμματος: Η “γραμμή” Τσίπρα ήταν σαφής: Μετριοπάθεια, στήριξη στην Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, αντιπολίτευση στοιχειοθετημένη. Ό,τι πρακτικά συνοψίζει τη στάση που τήρησε ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Εξ΄ού και ο κ. Ξανθός δέχθηκε επανειλημμένες επικρίσεις από τους …πάρα πολύ “σκληρούς” του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκροτημένη κριτική  και χαμηλών τόνων στάση του απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Και οι γκρίνιες για τον κ. Ξανθό δεν είχαν ασφαλώς αποκλειστικά  προσωπικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, συνόψισαν την κριτική των “σκληρών προεδρικών” απέναντι στην επιλογή του κ. Τσίπρα για αντιπολίτευση χαμηλών τόνων χωρίς εξαλλοσύνες.

Οι δημοσκοπήσεις, δικαίωσαν μεν την “γραμμή” της ηγεσίας ( αλλιώς το “κοντέρ” του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έγραφε καν, τον αριθμό “20” στην πρόθεση ψήφου)  αλλά δε στάθηκαν ικανές να μεταπείσουν τους διψώντες για “άγρια αντιπολίτευση”.

Τα… διατασικά “καρφιά” Τσίπρα 

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που καταγράφεται στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, είναι ότι η δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα έχει ονοματεπώνυμα και …διατασικό χαρακτήρα.

Αυτό διαφάνηκε και από την χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στην Αυγή, εκεί όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε -για πρώτη φορά ίσως με τόσο ηχηρό τρόπο ,- ότι στο κόμμα του υπάρχουν φράξιες και προβληματικές συμπεριφορές που τους εκθέτουν όλους.

"google ad"

“Βάζουμε φρένο -και σ’ αυτό θα είμαι κάθετος- στα λίγα μεν, αλλά ικανά να κάνουν μεγάλη ζημιά, με την πολλαπλασιαστική δύναμη των εχθρικών ΜΜΕ, προβλήματα συμπεριφοράς” είπε δείχνοντας προφανώς προς τον Παύλο Πολάκη αλλά όχι μόνο, όπως φαίνεται και σε άλλο σημείο:

“Δεν αφήνουμε τις ρίζες της πολιτικής και προσωπικής σεμνότητας, που κράτησαν όρθια την Αριστερά σε δίσεκτα χρόνια, να ξεραθούν από ναρκισσισμούς, προσωπικές στρατηγικές, άγονες ομαδοποιήσεις” δήλωσε,  απευθυνόμενος όχι στον επικεφαλής των 53, Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά στον Νίκο Παππά, ηγήτορα της τάσης των προεδρικών.

Ένα “καρφί” που “φωνάζει” ότι στοχεύει στον Δημήτρη Παπαδημούλη έριξε επιπλέον ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του, λέγοντας “Φροντίζουμε, πάντα και με επιμονή, η εικόνα του καθενός από μας, είτε αφορά σε οικονομικά ζητήματα, είτε σε διαπροσωπικές σχέσεις, είτε βέβαια σε πολιτικές απόψεις, να είναι μια εικόνα καθαρότητας, διαφάνειας, και αφοσίωσης στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας”.

Μήνυμα επιφύλαξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και για τον γραμματέα του, Πάνο Σκουρλέτη ( για την κριτική του περί αυριανισμού και νεοαυριανισμού):

“Αναγνωρίζουμε με συντροφικότητα το δικαίωμα καθεμιάς και καθενός μας στην προσωπική άποψη, χωρίς να μοιράζουμε χαρακτηρισμούς, να καταφεύγουμε σε υποτιμητικές ταμπέλες, να ανακαλύπτουμε και να ξορκίζουμε ομαδοποιήσεις εκεί που δεν υπάρχουν, με τον τρόπο που τις περιγράφουμε”.

capital.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ