21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Φωτορεπορτάζ: Εκατοντάδες νέοι στο διήμερο φεστιβάλ “Αναιρέσεις” – Συζητήσεις για άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και συναυλίες με PlanetNone, The Hemingways και Μωρά στη Φωτιά

Ημερομηνία:

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων ολοκληρώθηκε το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη το διήμερο φεστιβάλ «Αναιρέσεις» που διοργάνωσαν στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών και φέτος το Νέο Αριστερό Ρεύμα και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), στα πλαίσια και των 30 χρόνων δράσης και παρέμβασης των οργανώσεων, που ιδρύθηκαν το 1989 με την «ανταρσία της ΚΝΕ».

Το πρόγραμμα άνοιξε με το workshop για το πανεπιστημιακό άσυλο και τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ «η ανάγκη για αντιφασιστικές πρωτοβουλίες στα πλαίσια των μαζικών φορέων του κινήματος σε φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία, στις γειτονιές, όπου ζει και αναπνέει, αλληλεπιδρά, ζει και αναπνέει ο κόσμος της εργασίας» τονίσθηκε στη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, το οποίο και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.

Στα πλαίσια της συζήτησης με θέμα «Alt-Right, Νεοφασισμός και η Άνοδος της Ακροδεξιάς» έγινε μια ιδιαίτερα μαζική συζήτηση για την ακροδεξιά, με πολλές τοποθετήσεις και γόνιμο διάλογο.

Στην τοποθέτηση του ο Κώστας Ευθυμίου, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νΚΑ, είπε μεταξύ άλλων ότι: «Οι ιστορικότερες στιγμές του κομμουνιστικού και του εργατικού κινήματος γενικότερα προέκυψαν από την αντιφασιστική πόλη.

Όταν βρισκόμαστε σε μια κρίση του συστήματος που γεννά τρομακτικές αντιθέσεις πάντα υπάρχει έφορο έδαφος για την ανάπτυξη των φασιστικών δυνάμεων και αντιλήψεων ακόμα και αν αυτές εμφανίζονται ανεπαρκείς και πρωτόλειες. Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι δεν θα εμφανιστούν και πάλι στους δρόμους τάγματα εφόδου. Σπούδασα στην Πάτρα που ξέρετε όλοι ποιος δολοφόνησε τον Ν. Τεμπονέρα.

Ήταν οι “Ρέιντζερς” μια οριακά παρακρατική ομάδα της ΟΝΝΕΔ με επικεφαλής τον Καλαμπόκα, που τραμπούκιζε και ασκούσε βία σε βάρος των αγωνιστών με αποκορύφωμα τη δολοφονία του καθηγητή. Όσοι έχετε facebook μπορείτε να δείτε τα σχόλια και του τι ανεβάζουν οι νεοδημοκράτες. Ο λόγος και η ρητορεία τους είναι καθαρά ακροδεξιά και φαντάζει να έρχεται από άλλες εποχές.

"google ad"

Διψάνε για αίμα και διακατέχονται από ένα μίσος και ρεβανσισμό για την αριστερά ειδικά την κομμουνιστική. Η ρητορεία μίσους που αναπτύσσουν δεν ξέρουμε σε μια επόμενη στροφή πού θα καταλήξει».

Αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ. ο Κ. Ευθυμίου τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράει σε οποιαδήποτε ανάπτυξη, οποιαδήποτε κινήματος. Είναι ο ίδιος που έφερε την κατάσταση εκεί που την έφερε, δεν χωράει σε κανένα κίνημα και εμείς θα ασκήσουμε μαχητική αντιπολίτευση στη ΝΔ αλλά και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί οποιαδήποτε αντιπολίτευση».

Ο ιστορικός και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σπύρος Μαρκέτος, επισήμανε πως «οι “Ρέιντζερς” και οι “Κένταυροι” δεν ήταν στη “Χρυσή Αυγή” ήταν στη ΝΔ. Συχνά τα δεξιά κόμματα τρέφουν στο εσωτερικό τους τέτοιες φασιστικές οργανώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα.

Όταν μιλάμε για φασισμό κοιτάμε τις πρακτικές τους, όχι ότι δηλώνει. » Αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ ο ιστορικός επισήμανε πως «δεν βρίσκεται στην αριστερά. Εκτός του ότι δημιούργησε στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες, ενέταξε ακόμα περισσότερο την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, μια αιμοβόρα συμμαχία που προσπαθεί παγκόσμια να εμπεδώσει ένα ωμό καπιταλισμό που προκαλεί όλους τους πολέμους και τα κύματα προσφύγων και στη γειτονιά μας».

Το πολιτιστικό πρόγραμμα άνοιξε με το θεατρικό Performance Δρόμου: «Η Καλή κι η Ανάποδη είναι το ίδιο» ενώ ακολούθησε συναυλία με τους PlanetNone, The Hemingways, Στέλιος Σαλβαδόρ – ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες νέοι.

Στο χώρο λειτούργησαν θεματικά περίπτερα, βιβλιοπωλείο, μπαρ.

Τις εκδηλώσεις οργάνωσαν το Νέο Αριστερό Ρεύμα και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ