25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Χάινς Ρίχτερ για ρηματική διακοίνωση: “Όποτε τα πράγματα δεν πάνε καλά οικονομικά και πολιτικά στην Αθήνα, αυτές οι εξοργιστικές ανοησίες επανέρχονται στην ατζέντα της συζήτησης”

Ημερομηνία:

Η επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης σύμφωνα με την οποία ζητούνται 377 δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία για αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ναζί στην Ελλάδα, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία.

Μεταξύ των πρώτων που αντέδρασαν είναι και ο επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Ιστορίας Χάινς Ρίχτερ.

Ο κ. Ρίχτερ, όπως ανέφερε χθες σε ανάρτησή του ο Αριστομένης Συγγελακης, Συγγραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου τάσσεται ενάντια στην διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων.

Σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα “Bild” o Γερμανός ειδικός χαρακτήρισε “επιμονή δίχως βάση” το ζήτημα.

Και συνέχισε τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά “ιστορική διαστρέβλωση και καθαρό λαϊκισμό”. “Το θέμα είναι λήξαν”, λέει ο 80χρονος καθηγητής Ρίχτερ.

Μάλιστα, όπως τονίζει, μόνο δύο κράτη έλαβαν αποζημιώσεις:  Η Γιουγκοσλαβία μετά από πιέσεις από τις ΗΠΑ, και η Ελλάδα.

H “ετυμηγορία” του; “Όποτε τα πράγματα δεν πάνε καλά οικονομικά και πολιτικά στην Αθήνα, αυτές οι εξοργιστικές ανοησίες επανέρχονται στην ατζέντα της συζήτησης”.

Παραμένει διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Να υπενθυμίσουμε ότι αν και υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Κρήτης την οποία είχε αποδεκτεί η διοίκηση ανέφεραν ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέας Ζώρας έστειλε επιστολή στον Γερμανό καθηγητή Χάινς Ρίχτερ με την οποία τον ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες αφαίρεσης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει προχωρήσει.

Να υπενθυμίσουμε ότι αν και υπήρξε ομόφωμη απόφαση για ανάκληση του τίτλου του Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ενώ είχαν εκδοθεί 13 ψηφίσματα από δήμους της Κρήτης και ένα από την Περιφέρεια Κρήτης, με αίτημα την άμεση ανάκληση του τίτλου από τον Χάινς Ρίχτερ και παρά τις έντονες ήταν και οι αντιδράσεις από όλη την τοπική κοινωνία, η ανάκληση δεν έχει προχωρήσει.

Σύμφωνα και με τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης κ. Δ. Ξενάκη και σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό εκπομπή του 984radio, η ομόφωνη απόφαση στηρίζεται σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία αναφέρονται στη «μια σελίδα» με την οποία η Γενικής Συνέλευση Τμήματος των Καθηγητών αποφάσισε να ζητήσει εκ των υστέρων την ανάκληση του τίτλου του Καθηγητή Ρίχτερ.

Ο κ. Ξενάκης είχε αφήσει ξεκάθαρες υπόνοιες πως η πλειοψηφία των Καθηγητών που ασκούν αυτή τη στιγμή την Διοίκηση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης δεν ενστερνίζονται την απόφαση της ανάκλησης, παρά την απόφαση την οποία «αναγκάστηκαν» να συνυπογράψουν εξαιτίας της κατακραυγής.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, κ. Μυλωνάκης φαίνεται να ζήτησε από τον δικηγόρο του κ. Ριχτέρ να «μην τους βάζει όλους στο ίδιο σακί» υποστηρίζοντας πως «2-3 άτομα είναι αυτά που υποστηρίζουν την ανάκληση» .

Μάλιστα, κατονομάζει 8 άτομα που δεν επιθυμούν την ανάκληση.

"google ad"

Αναγόρευση σε διδάκτορα “εν κρυπτώ” και σε σχολή υπό κατάληψη

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι ο Κοσμήτορας της Σχολής είχε έρθει σε συνεννόηση με την κατάληψη εκείνης της περιόδου ανοίγοντας για συγκεκριμένα άτομα το Πανεπιστήμιο με σκοπό την αναγόρευση εν κρυπτώ του Ριχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης παρά και την απουσία της πλειοψηφίας των καθηγητών του τμήματος. Θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις στην πόλη του Ρεθύμνου.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές από πολλές περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας όπως υπήρξαν και αρκετοί και εντός του πανεπιστημίου αλλά και από πολιτικούς χώρους που έσπευσαν να προασπίσουν το βιβλίο του καθηγητή και τη βράβευσή του.

Το 2015 παραπέμφθηκε σε δίκη στο Ρέθυμνο, κατηγορούμενος από πολίτες για «φιλοναζιστικές απόψεις» που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του, ωστόσο αθωώθηκε, ενώ έτυχε τη στήριξη πολιτικών, κυρίως της Αριστεράς.

Στο πόνημά του ο Γερμανός ιστορικός στην προσπάθειά του να προσδώσει μία διαφορετική οπτική στην Μάχη της Κρήτης, φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει «ιππότες που χρίζουν αναγνώρισης» τους Ναζί αλεξιπτωτιστές που επιχείρησαν να καταλάβουν την μεγαλόνησο, ενώ δεν διστάζει να ασκήσει κριτική στο αντάρτικο των υπόδουλων Ελλήνων και κυρίως των Κρητών ονομάζοντας αυτό το είδος πολέμου ως «βρώμικο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Μαργαρίτη, με δημόσια επιστολή που είχε δημοσιοποιήσει τον Νοέμβρη του 2014 «ο κος Richter ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα ιστορικών που αναζητούν κυρίως το “πολιτικά ορθό” περισσότερο ίσως από αυτήν την ίδια την ιστορική ακρίβεια. Το “πολιτικά ορθό” αρθρώνεται πάνω στην έκδηλη προσπάθεια “καταμερισμού” ευθυνών – ακροτήτων κλπ. – ανάμεσα σε αντιμαχόμενους που τότε ήσαν εχθροί, σήμερα είναι “σύμμαχοι και φίλοι”. Τα παραπάνω είναι ενοχλητικά για την επιστήμη της ιστορίας και ίσως περισσότερα ενοχλητικά για την πολιτική – σε τελευταία ανάλυση – αποτίμηση των γεγονότων του χθες».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ