23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Χαμένοι στην Ελλάδα 22 Σύροι πρόσφυγες της Ιεράπετρας

Ημερομηνία:

Δεν έχει τέλος η περιπέτεια για 22 από τους Σύρους πρόσφυγες του πλοίου Baris, οι οποίοι από την Ιεράπετρα μεταφέρθηκαν στον Πειραιά, από εκεί στην Κόρινθο και από την Κόρινθο επέστρεψαν στον Πειραιά για να καταλύσουν τελικά σε χώρο του ΟΛΠ. «Οδύσσεια» και για έναν υπάλληλο του δήμου Κερατσινίου ο οποίος μαζί με τους πρόσφυγες προσήχθη από την αστυνομία!

Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο δημοσίευμα μας δεν ισχύει η πληροφορία ότι θα οι πρόσφυγες από τη Συρία μπορούν να φύγουν από τη χώρα. Αντιθέτως, τους δόθηκε μια απλή 6μηνη αναβολή απέλασης και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Για τους 22 συγκεκριμένους Σύρους, όχι μόνο δε βρέθηκε κάποιος χώρος για την προσωρινή φιλοξενία τους αλλά στο τέλος, αφού μεταφέρθηκαν γύρω από την Ελλάδα κατέληξαν να κοιμηθούν στο λιμάνι του Πειραιά!

Όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Χρήστος Βρεττάκος, οι 22 Σύροι μεταφέρθηκαν από την Κρήτη στον Πειραιά και αφέθηκαν στην τύχη τους. Στη συνέχεια ο δήμος παρενέβη για την μεταφορά τους σε κέντρο φιλοξενίας στην Κόρινθο, ωστόσο πρόσφυγες και οδηγός λεωφορείου προσήχθησαν στο Αλλοδαπών, απ’ όπου αφέθησαν ελεύθεροι μετά από παρέμβαση της δημοτικής Αρχής.

Όπως λέει ο κ. Βρεττάκος, αφού έφτασαν οι πρόσφυγες στην Κόρινθο δεν έγιναν αποδεκτοί και ξαναγύρισαν στο λιμάνι του Πειραιά. Με παρέμβαση και πάλι του δήμου που επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη, βρέθηκε τελικά ένας χώρος του Οργανισμού με βασική υποδομή θέρμανσης και υγιεινής, όπου και τελικά διανυκτέρευσαν οι 22 πρόσφυγες.

Ο δήμαρχος Δραπετσώνας-Κερατσινίου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση μιλώντας για ανάλγητη πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες και κατέληξε λέγοντας πως «αυτοί οι άνθρωποι το μόνο που ζητάνε είναι ένα προσωρινό κατάλυμα και ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στην Ευρώπη. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να τους εγκλωβίζει στην Ελλάδα και να τους εγκαταλείπει στα πεζοδρόμια».

Εν τω μεταξύ, χθες 137 μετανάστες από το Ιράν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν τοποθετήθηκαν σε λεωφορεία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για να μεταφερθούν στην Αθήνα.

Μεταξύ των μεταναστών βρέθηκαν και 29 παιδιά που ήταν ασυνόδευτα, των οποίων την επιμέλεια ανέλαβε η Εισαγγελία. Τι θα γίνει με τα συγκεκριμένα παιδιά; Η εισαγγελία διέταξε την προσωρινή κράτησή τους σε κέντρα κράτησης παιδιών ενώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του prismanews.gr σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία θα φροντίσουν για την επαναπροώθησή τους στις χώρες καταγωγής τους.

Οι υπόλοιποι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Σύροι πρόσφυγες πολέμου παραμένουν στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας ενώ, πιθανότατα, θα αφεθούν “ελεύθεροι” την Τρίτη. Είναι γνωστό όμως τι σήμαινε η “ελευθερία” για τους Σύρους πρόσφυγες των Χανίων και τι πρόβληματα παρουσιάζονται ακόμη και σήμερα αφού ικανός αριθμός προσφύγων παραμένει σε ξενοδοχείο στη Νέα Χώρα.

Με πληροφορίες από prismanews.gr, tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...