15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Χανιά, έρημη πόλη: Φωτορεπορτάζ από τους δρόμους τη 3η μέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Ημερομηνία:

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Αγγελάκης

Χανιά, πόλη μόνη. Όπως και οι κάτοικοί της.

Η 3η μέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και τα Χανιά μοιάζουν μία πόλη που έχει μείνει χωρίς κατοίκους. Μία πόλη που έχει εγκαταλειφθεί. Όμως, οι κάτοικοι συνεχίζουν να ζουν στα Χανιά. Κρύβονται από τον κορωνοϊό μέσα στα σπίτια τους. Σε αυτή την ιδιότυπη εξορία που πρέπει να αγαπήσουν γιατί είναι για το καλό τους.

Την 25η Μαρτίου, οι δρόμοι της πόλης θα έπρεπε να είναι κατάμεστοι από ανθρώπους.

Γονείς αλλά και έφηβους και νέα παιδιά που θα τιμούσαν την εθνική επέτειο και θα γιορτάζαν την αργία. Όμως σε όλη την Ελλάδα τίποτα δε θύμιζε γιορτή. Και οι ήχοι των αεροπλάνων που περνούσαν πάνω από την πόλη, αντί να μας υπενθυμίσουν την επέτειο της ανεξαρτησίας, έφεραν στο μυαλό εικόνες πολέμου.

Η πόλη άλλωστε είναι έρημη. Σα να έχει μόλις δεχτεί εισβολή.

"google ad"

Περπατήσαμε στους δρόμους της πόλης και οι άνθρωποι που συναντήσαμε μετριώνται στα δάκτυλα της μίας παλάμης. Ούτε αδέσποτα υπήρχαν. Κι αυτά, δίχως την παρουσία των ανθρώπων σα να αποτραβηχθήκανε γι’ αλλού. Άλλωστε, με τα καταστήματα κλειστά δεν υπαρχει καποιος να τα ταϊσει.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων ήταν κλειστή. Ακόμα και τα σουβλατζίδικα και τα κάθε λογής ταχυφαγεία ήταν κλειστά. Όσα ήταν ανοιχτά είχαν μαζεμένα τα τραπέζια τους και οι υπάλληλοι καθόντουσαν σχεδον μάταια περιμένωντας κάποιον πελάτη.

Ίδια και η εικόνα στα μίνι μάρκετ. Ο κόσμος τις μέρες της επιδημίας προτίμησε να ψωνίζει από τα σούπερ μάρκετ. Τώρα όμως, με την απαγόρευση κυκλοφορίας έχει πέσει η κίνηση και στα σούπερ μάρκετ. Μας είπε καταστηματάρχης ότι έχει δει τον τζίρο του να πέφτει άνω του 50%. Τα φρούτα και τα λαχανικά στους πάγκους σαπίζουν.

Οι δρόμοι της πόλης κενοί, το ίδιο και το παλιό λιμάνι.

Σποραδικά κάποιοι αστυνομικοί ή λιμενικοί σταματούν κάποιον διαβάτη. “Τα χαρτιά σας, κύριε. Για ποιον λόγο κυκλοφορείτε;”

Ποιος θα το περίμενε ακόμη και πριν δύο βδομάδες ότι θα ήθελες άδεια από την αστυνομία για να μπορείς να περπατήσεις στο παλιό λιμάνι. Για να μπορείς να βγεις από το σπίτι σου.

Όμως εδώ είμαστε τώρα.

Δείτε φωτογραφίες:

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...