22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Χανιώτισσα εκπαιδευτικός προς Ντόρα Μπακογιάννη: Αν θέλουμε να επιβιώσει η δημοκρατία είναι απαραίτητο η πολιτεία, μέσω του σχολείου, να ενδιαφερθεί για την πολιτική παιδεία του πολίτη

Ημερομηνία:

Με επιστολή της η Χανιώτισσα εκπαιδευτικός Πόπη Παπαδομανωλάκη ζητά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αναθεωρήσει την απόφασή της για περιορισμό των μαθηημάτων “πολιτικής παιδείας” και “κοινωνιολογίας”.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμη κυρία Ντόρα Μπακογιάννη,

Απευθύνομαι σ΄ εσάς ως διακεκριμένη συμπολίτισσα και συντοπίτισσα.

Εμπιστεύομαι ότι θα αφουγκραστείτε το αγωνιώδες μήνυμα που σας μεταφέρω και αντανακλά ένα μεγάλο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο λόγος μου θα είναι περιεκτικός και ελπίζω σύντομος.

Βασίζομαι σ’ εσάς επειδή με την ιδιότητα του βουλευτή είστε ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ πολιτών και πολιτικής εξουσίας και επειδή στη μέχρι σήμερα πολιτική σας πορεία έχετε αποδείξει ότι είστε υπέρμαχος των πολιτικών αξιών της δημοκρατίας, της ειρήνης, της κοινωνικής συνοχής και του διαλόγου.

Η Κυβέρνηση σας κατέθεσε ήδη στην βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο για την παιδεία.

Εκεί καταργεί από το πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου το μάθημα γενικής παιδείας που διδάσκεται στην Β’ Λυκείου: Σύγχρονος Κόσμος, Πολίτης και Δημοκρατία και το μάθημα: Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών από την ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών.

Από δε την Γ’ Λυκείου το μάθημα της κοινωνιολογίας από την ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών.

Η διδασκαλία των κοινωνικών επιστημών περιορίζεται μόνο στην Α’ Λυκείου, μειώνονται όμως και εκεί οι ώρες διδασκαλίας όταν σε όλα τα σύγχρονα κράτη οι κοινωνικές επιστήμες  διδάσκονται σ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Η μαθητεία στη Δημοκρατία και σε βασικές πολιτικές αξίες αιφνιδίως κρίνεται μη απαραίτητη και καταργείται στη πιο κρίσιμη ηλικία των παιδιών μας.

Αν θέλουμε όμως να επιβιώσει η δημοκρατία και όσα αυτή κομίζει είναι απαραίτητο η πολιτεία, μέσω του σχολείου, να ενδιαφερθεί για την πολιτική παιδεία του πολίτη.

Το πρόβλημα της δημοκρατίας είναι  πρόβλημα παιδείας.

"google ad"

Τα μαθήματα << Πολιτική Παιδεία >>, << Κοινωνιολογία >> είναι τα μαθήματα που κατ’ εξοχήν εμπεριέχουν κοινωνικές και πολιτικές αξίες με τις οποίες επιδιώκουν να κοινωνικοποιήσουν και πολιτικοποιήσουν τους μαθητές.

Αξίες που σχετίζονται με το ρόλο και την ιδιότητα του πολίτη όπως η ελευθερία, η ειρήνη, η δημοκρατία, το μέτρο, η αλληλεγγύη, ο διάλογος και ο σεβασμός των νόμων.

Με αυτές τις ίδιες αξίες γαλούχησε τους πολίτες της η δημοκρατική πόλη – κράτος.

Σ’ αυτόν εδώ τον τόπο γεννήθηκε η πόλη – κράτος και στο πλαίσιο αυτής η έννοια του πολίτη και της πολιτικής.

Σκοπός των μαθημάτων αυτών είναι να διαμορφώσουν έναν υπεύθυνο και ενεργό πολίτη που θα σέβεται τους πολιτειακούς θεσμούς, θα αγαπά και θα αγωνίζεται για την δημοκρατία και την πολιτεία.

<< Μια και η πόλη αποτελείται από πλήθος ανθρώπους πρέπει να τους οδηγεί με την παιδεία στην κοινότητα και στην ενότητα >> Αριστοτέλης, Πολιτικά.

Τέλος, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ενδιαφέρονται οι μαθητές μας για αυτά τα μαθήματα, τα θέματα των οποίων αγγίζουν την καθημερινότητα τους.

Επιθυμώ ειλικρινά να μας βοηθήσετε να συνεχίσουμε το εκπαιδευτικό μας λειτούργημα που τόσο αγαπάμε και υπηρετούμε εδώ και χρόνια.

Με εκτίμηση,
Παπαδομανωλάκη Πόπη
Εκπαιδευτικός ΠΕ 78
ΓΕΛ  Ακρωτηρίου, Χανι

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταγραφή των αγροτικών προβιομηχανικών εγκαταστάσεων της Βενετοκρατίας στον Δήμο Αποκορώνου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στο Δημαρχείο Αποκορώνου,...

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...