«Χαστούκι» 2 δισ. δολ. για τη Monsanto και τη γλυφοσάτη της

Κανένα σχόλιο
Στη μεγαλύτερη αποζημίωση για το 2019 και στην όγδοη μεγαλύτερη στην ιστορία της αμερικανικής δικαιοσύνης κατέληξαν οι ένορκοι του τρίτου δικαστηρίου της Monsanto και της Bayer απέναντι σε καρκινοπαθείς που κατηγορούν το ζιζανιοκτόνο Roundup και την ύποπτη για καρκινογενέσεις ουσία της γλυφοσάτης, αποφασίζοντας να της επιβάλλει πρόστιμο που το συνολικό του ύψος ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια για την πρόκληση καρκίνου σε ζευγάρι καρκινοπαθών. Τι νέο αποκαλύφθηκε για τις πρακτικές της πολυεθνικής και για τους κινδύνους της γλυφοσάτης κατά την τρίτη δίκη.

Ακόμα 2 δισ. δολ. και 55 εκατ. δολ. ανεβαίνει ο λογαριασμός των 159 εκατ. δολ. της Bayer για τη Monsanto και το δημοφιλές της ζιζανιοκτόνο, Roundup με βάση τη γλυφοσάτη, μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Καλιφόρνια στην υπόθεση ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που κατηγόρησε το προϊόν της πολυεθνικής για την πρόκληση καρκίνου από τη χρήση του. Ο Άλβα και η Αλμπέρτα Πιλίοντ χρησιμοποιούσαν το Roundup επί 30 έτη, κατηγορώντας το ζιζανιοκτόνο για το λέμφωμα non Hodgkins που τους προκάλεσε.

Οι δικαστές συμφώνησαν πως η χρήση του Roundup ήταν «ουσιαστικός παράγοντας» για την πρόκληση καρκίνου στο ηλικιωμένο ζευγάρι, ενώ ο δικηγόρος τους ζήτησε, εκτός του προστίμου του ενός δισ. δολ. στον καθέναν τους, την επιβολή επιπλέον 55 εκατ. δολ. για τα ιατρικά τους έξοδα και την οδύνη που τους προκάλεσε. Σημειώνεται πως ο Άλβα διαγνώστηκε με λέμφωμα non Hodgkins στα οστά του από το 2011, ενώ η Αλμπέρτ Πιλίοντ με επιθετικό λέμφωμα στον εγκέφαλό της.

«Η εταιρεία πρέπει να έρθει στο τραπέζι με ένα βιώσιμο σχέδιο για την επίλυση αυτών των περιπτώσεων, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απώλειες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος δικηγορικού γραφείου στο Ντάλας που διαχειρίζεται δεκάδες αντίστοιχες προσφυγές ασθενών κατά της εταιρείας. «Αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να κένι τη Monsanto να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα αυτών των ισχυρισμών, και πως το ορκωτό δικαστήριο αντιλαμβάνεται τα αποδεικτικά στοιχεία» πρόσθεσε ο Μίσα Ντορτς. Οι αγωγές από αντίστοιχες περιπτώσεις για τη Bayer και τη Monsanto ξεπερνούν πλέον τις 13.4000.

"Sponsored links"

Σημειώνεται πως η Bayer δεσμεύτηκε να αμφισβητήσει την ετυμηγορία, χαρακτηρίζοντας την «υπερβολική και αδικαιολόγητη», ενώ σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το ύψος του προστίμου θα μπορούσε να μειωθεί, καθώς η νομοθεσία προβλέπει πως δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά παραπάνω από δέκα φορές το ύψος των αντισταθμιστικών αποζημιώσεων. Η εταιρεία επισήμανε ότι ο Άλβα και η Αλμπέρτα Πίλιοντ είχαν πολλά προβλήματα υγείας επί σειρά ετών και διέτρεχαν κίνδυνο να εμφανίσουν λέμφωμα non Hodgkin’s ούτως ή άλλως, καθώς και ότι η ετυμηγορία έρχεται σε αντίθεση με το συμπέρασμα της αμερικανικής υπηρεσίας ΕPA ότι «δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία» από τη χρήση της γλυφοσάτης, της δραστικής ουσίας του ζιζανιοκτόνου  Roundup.

Αυτή ήταν η τρίτη και βαρύτερη καταδίκη για τον κολοσσό των αγροχημικών, μετά από εκείνη της υπόθεσης Τζόνσον, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο 289 εκατ. δολ. που στην πορεία μειώθηκε μετά από έφεση σε 78 εκατ. δολ., και από εκείνη του περασμένου Μαρτίου, που επιδικάστηκαν 80 εκατ. δολ. στην υπόθεση Χάντερμαν. Και οι δύο βρέθηκαν στο ακροατήριο κατά τη διάρκεια της δίκης.

Μεταξύ των αποδεικτικών που παρουσιάστηκαν κατά τις τρεις δίκες, περιλαμβάνεται πλήθος επιστημονικών μελετών και έγγραφα με πολλές εσωτερικές επικοινωνίες της εταιρείας, που απέδειξαν πως η Monsanto χειραγωγούσε σκόπιμα τη δημόσια κοινή γνώμη για να κρύψει τους κινδύνους πρόκλησης καρκίνου.

Μερικές από τις αποκαλύψεις που προέκυψαν από την τρίτη δίκη της Monsanto, σύμφωνα με το US Right To Know:

  • Η Monsanto δεν διενήργησε μελέτες επιδημιολογίας για το Roundup και τις άλλες συνθέσεις του με το δραστικό συστατικό της γλυφοσάτης, για την αξιολόγηση των κινδύνων πρόκλησης καρκίνου στους χρήστες του
  • Η Monsanto ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια σε εκστρατείες δημοσίων σχέσεων για τη χρηματοδότηση μελετών «συγγραφέων – φαντασμάτων» και άρθρων που αποσκοπούσαν στη δυσφήμιση ανεξάρτητων επιστημόνων των οποίων οι μελέτες διαπίστωσαν κινδύνους από τα ζιζανιοκτόνα της πολυεθνικής
  • Όταν η Υπηρεσία για τις Τοξικές Ουσίες και τα Νοσήματα των ΗΠΑ επιχείρησε να αξιολογήσει την τοξικότητα της γλυφοσάτης το 2015, η Monsanto καθυστέρησε την έκθεση ελέγχου με τη βοήθεια αξιωματούχων του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA)
  • Η Monsanto είχε στενή σχέση με αξιωματούχους της EPA, οι οποίοι υποστήριξαν επανειλημμένως τους ισχυρισμούς της εταιρείας σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της γλυφοσάτης
  • Η εταιρεία είχε εσωτερικό κανονισμό συστάσεων για την ασφάλεια των εργαζομένων, σύμφωνα με τον οποίο ήταν απαραίτητη η πλήρης χρήση προστατευτικού εξοπλισμού κατά την εφαρμογή ζιζανιοκτόνων γλυφοσάτης, αλλά δεν προειδοποίησε το κοινό να προφυλαχτεί με αντίστοιχο τρόπο

Ένα ακόμα περιστατικό που σημάδεψε τη δίκη, όπως το μεταφέρει το Bloomberg, ήταν όταν ο δικηγόρος της εταιρείας ζήτησε από το ορκωτό σώμα μετά το άκουσμα της ετυμηγορίας, για το τι θα ήθελε να ακούσει από τη Bayer, με ένα μέλος του να απαντά ότι θα ήθελε να αποδειχθεί ότι το χημικό είναι ασφαλές: «Θα ήθελα να σηκωθείτε και να το πιείτε» φέρεται να του απάντησε, χωρίς να δοθεί συνέχεια. Μάλιστα, πριν από αυτό, στην αίθουσα προβλήθηκε βίντεο διαφήμισης του Roundup, στο οποίο εμφανιζόταν ένας άνδρας φορώντας μόλις με ένα κοντομάνικο και σορτσάκι, ενώ χρησιμοποιούσε το Roundup σε καλλιέργειες.

http://thepressproject.gr/article/141014/Xastouki-2-dis-dol-gia-ti-Monsanto-kai-ti-glufosati-tis

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις