20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Χελιδονίσματα στη Λίμνη Αγυιάς

Ημερομηνία:

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου, στο πλαίσιο του Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», το οποίο υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε στη δράση «Χελιδονίσματα» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 το πρωί.

Η σημερινή δράση του ΚΠΕ Βάμου για τα “Χελιδονίσματα” έγινε στη λίμνη της Αγιάς των Χανίων. Τα “Χελιδονίσματα” οργανώνονται για την υποδοχή των χελιδονιών την άνοιξη από την Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τοπικούς φορείς σε 35 περιοχές της Ελλάδας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τα αποδημητικά πουλιά και για το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι υγρότοποι στο μεγάλο ταξίδι των αποδημητικών πουλιών από την Αφρική στην Ευρώπη αυτή την εποχή κι αντίστροφα το φθινόπωρο, όταν εγκαταλείπουν την Ευρώπη και το βορρά ταξιδεύοντας προς θερμότερες περιοχές της Αφρικής για να ξεχειμωνιάσουν. Σε αυτό το μεγάλο ταξίδι των αποδημητικών πουλιών, η λίμνη της Αγιάς αποτελεί την πρώτη στάση σε ευρωπαϊκό έδαφος (και την τελευταία στάση πριν φύγουν στην Αφρική το φθινόπωρο). Στη λίμνη της Αγιάς έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών, ορισμένα από αυτά σπάνια κι απειλούμενα με εξαφάνιση.

Εκτός από παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο και κιάλια, μαθητές κι εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Ελευσίνας κατασκεύασαν στις όχθες του υγρότοπου μαγνητάκια από ξύλο με εικόνες από τα 5 είδη χελιδονιών της Ελλάδας.

Τις ίδιες περίπου ώρες στη λίμνη της Αγιάς βρέθηκαν άλλο ένα σχολείο από την Αίγινα και μαθητές από ένα δημοτικό σχολείο και έναν παιδικό σταθμό των Χανίων. Αρκετοί είχαν την ευκαιρία να δουν κορμοράνους, κύκνους καιφαλαρίδες με το τηλεσκόπιο και τα κιάλια, ενώ κάποιοι εντόπισαν κι έναν βουβαλοβάτραχο (εισαγόμενο είδος από την Αμερική που δημιουργεί πρόβλημα ανατρέποντας την οικολογική ισορροπία στην περιοχή) αλλά και χελώνες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...