19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Χουντής: Έχουν το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη και φωνάζουν για … τα BRICS;

Ημερομηνία:

Οι εταίροι ζητούν από την Ελλάδα να εφαρμόσει πολιτικές που κινούνται εκτός των αρχών της ΕΕ, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Νίκος Χουντής, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο. Ανέφερε, πάντως, ότι υπάρχουν στο ευρωπαϊκό πεδίο στοιχεία εν δυνάμει αξιοποιήσιμα από την ελληνική κυβέρνηση.   Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τον κ. Χουντή είναι τα εξής:

Πρώτον, ότι φαίνεται τώρα καθαρά πως δεν πρόκειται για ελληνικό πρόβλημα, αλλά για ευρωπαϊκό (ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά το μεγάλο δημόσιο χρέος της Γαλλίας και της Ιταλίας).

Δεύτερον, ότι εντείνεται ανά την Ευρώπη η δυσφορία, η δυσπιστία για τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες έφεραν τη Γηραιά Ήπειρο εδώ που την έφεραν.

Τρίτον, η ανάμειξη του ΔΝΤ «που ζητάει τα δικά του», διεκδικώντας ζωτικό χώρο μέσα στην καρδιά της Ευρώπης. «Αυτοί που έφεραν το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη δεν μπορούν να φωνάζουν για τα BRICS, που είναι ένας άλλος, μη ευρωπαϊκός, πόλος», είπε χαρακτηριστικά.

Τέταρτον: Η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά αστάθειας της περιόδου που διανύουμε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, έως τώρα οι δανειστές ακολούθησαν τόσο ανελαστική «γραμμή» εξ αιτίας και του τρόπου, με τον οποίο αντιμετώπιζε τα πράγματα η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο  κ. Χουντής σημείωσε ότι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στην ουσία ταυτίζονται με το «σύνορο» της δικαιοδοσίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Σημείωσε ότι δεν μπορούν οι εταίροι να ζητούν μειώσεις μισθών και συντάξεων, που είναι θέματα άσκησης εθνικής πολιτικής. Πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν η ΕΚΤ, που ο ρόλος της είναι να παρέχει ρευστότητα, να εκβιάζει και να παραπέμπει στο Eurogroup. Έναν φορέα που – όπως σημείωσε- δεν είναι εξουσιοδοτημένος να αποφασίζει και στις συνεδριάσεις του οποίου «δεν κρατούνται καν πρακτικά».

Για αυτό το λόγο, είπε, ακριβώς επειδή όλα αυτά τα χρόνια «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έκρυβαν τις ευθύνες τους πίσω από το ΔΝΤ», η «γραμμή» της Αθήνας για πολιτική διαπραγμάτευση και συμφωνία είναι ουσιαστική. «Δεν οφείλεται στο ότι δεν μας άρεσε η λέξη τρόικα, δεν θέλαμε το σχήμα της τρόικας» ανέφερε.

stokokkino.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...