17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Χρειάζεται σοβαρότητα”: Τι λέει ο Δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης για την πρόταση Καμμένου στα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης το αεροδρόμιο Μάλεμε να γίνει γήπεδο του γκολφ

Ημερομηνία:

Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο οποίος, αναφερόμενος πιθανότατα στο αεροδρόμιο Μάλεμε μίλησε περί κάποιου “παλιού αεροδρόμιου” στα Χανιά που θα γίνει γήπεδο γκολφ μετά από συνεννόηση με τους ξενοδόχους του νησιού προκαλούν αντιδράσεις.

Και είναι λογικό να προκαλούν αντιδράσεις για πολλούς λόγους. Για την άγνοια ή σκόπιμη υποβάθμιση της ιστορίας του χώρου από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, για την στροφή που αποτελούν αυτές οι δηλώσεις σε σχέση με προηγούμενες συζητήσεις που υπήρξαν μεταξύ Υπουργείου, κυβερνητικών φορέων και βουλευτών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την απουσία οποιουδηποτε διαλόγου με τους φορείς.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ως δήμαρχος της περιοχής στην οποία βρίσκεται το αεροδρόμιο του Μάλεμε, ήταν από τους πρώτους που αντέδρασε.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας εξέφρασε και αυτός την έκπληξή του για τις δηλώσεις του Υπουργού εκφράζοντας την αμφιβολία του αν ο κ. Καμμένος εννοούσε το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Αυτή την εντύπωση δημιουργεί η αναφορά του ως ένα ακόμα “παλιό αεροδρόμιο”, το έτος μάλιστα που κλείνουν 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Είπε ο κ. Μαλανδράκης:

Φέτος θα έχουμε την επέτειο των 75 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης με αποστολές υψηλού επιπέδου από τις χώρες της Νέα Ζηλανδίας, της Αυστραλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Σε αυτές τις χώρες δεν υπάρχουν πλέον μόνο οι βετεράνοι, αλλά η ιστορική μνήμη έχει επεκταθεί και έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο κίνημα, από παιδιά των βετεράνων δεύτερης και τρίτης γενιάς, που έχουν αναπτύξει δεσμούς, όχι μιας απλής φιλίας αλλά μιας βαθιάς ουσιαστικής σύνδεσης, δια της ιστορικής μνήμης με τον νομό Χανίων.

Πέρισυ, στην επέτειο των 74 ετών, στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης, ο Υπουργός είχε δηλώσει πόσο σημαντικό θα είναι στην αίτηση του δήμου να υπάρχει αναφορά στην αναγκαιότητα δημιουργίας μνημείου που να υπενθυμίζει τον καθοριστικό ρόλο της περιοχής στον αντιφασιστικό αγώνα και στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είχα κάνει μάλιστα αναφορά σε πόρους και στη διάθεση κάποιων ακινήτων που έχει στη διάθεσή του το Μετοχικό Ταμείο της Αεροπορίας και ο Υπουργός είχε βρει εύλογο το αίτημα. Και στη συνέχεια του είχα πει ότι διεκδικούμε το αεροδρόμιο για να αναπτύξουμε δράσεις, σύμφωνα με το υφιστάμενο ΣΧΟΑΑΠ, που προβλέπει τη δημιουργία θεματικών ιστορικών πάρκων – αναψυχής και τουρισμού, μέσα από μία ολοκληρωμένη μελέτη.

Εμείς ως δήμος δεν είμαστε ενάντια σε μια ήπια δραστηριότητα, εφόσον αυτή προκύπτει μέσα από μελέτες που θα κάνει ο δήμος και προβλέπεται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο συνολικά στην περιοχή. Αυτό όμως που συμβαίνει είναι πολύ διαφορετικό. Γιατί άλλα έλεγαν πέρισυ, και άλλα τώρα.

Ο κ. Μαλανδράκης τονίζει ότι το αεροδρόμιο δεν είναι ανενεργό, όπως αφήνει να εννοηθεί ο Υπουργός, και υπάρχουν έγγραφα από το ΓΕΣ που το αποδεικνύουν. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος, πέραν του ιστορικού, που πρέπει οι αεροδιάδρομοι να παραμείνουν.

Τονίζει επίσης ότι πρόσφατα έγινε μια συνάντηση με το ΤΕΕ για τη δημιουργία μίας ομάδας εργασίας για αυτό ακριβώς το θέμα. Έγινε και προσωπική συνάντηση ενώ στάλθηκαν και σχετικά έγγραφα προς τους βουλευτές του νομού μας. Αλλά όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί ανατρέπονται από τον κ. Καμμένο:

“Ακούμε ότι σε μια συνάντηση, κάποιοι ξενοδόχοι του είπαν ότι σε μια περιοχή της δυτικής Κρήτης υπάρχει ένα αεροδρόμιο και να κάνουμε εκεί γήπεδο γκολφ. Δε νομίζω ότι είναι τρόπος συγκροτημένης λειτουργίας της πολιτείας, ειδικά όταν έχει απέναντί του θεσμούς, ακόμα παραπάνω όταν αφορά ιστορικούς τόπους. Εμείς συνεχίζουμε σταθερά στον προσανατολισμό μας περί παραχώρησης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων από τον δήμο, ο οποίος δήμος θα βρει τον τρόπο και τα εργαλεία να το κάνει πράξη εις οφελος συνολικά όλης της τοπικής κοινωνίας”.

Υπενθυμίσαμε ότι πρόσφατα ο κ. Βάμβουκας ήταν στην Αυστραλία και γινόταν εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης που αποδεικνύουν ότι αν μη τι άλλο ότι σε άλλες χώρες τιμούν τη Μάχη της Κρήτης. Την ίδια στιγμή εμείς εδώ, στα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προτείνει να μετατραπεί το ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε σε γήπεδο γκολφ.

Μας είπε:

Πρέπει να υπάρχει ένας χώρος, το λιγότερο 50 με 70 στρεμμάτων, στον οποίο δε θα υπάρχει απλά ένα σημείο με υποχρέωση ιστορικής αναφοράς αλλά θα λειτουργει και ως ένα θεματικό ιστορικό πάρκο που θα είναι επισκέψιμο προς όλους. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε τον θεματικό ιστορικο τουρισμό που θα έχει να κανει με την ανάδειξη της ιστορίας μας και την ιστορική αναζήτηση των επισκεπτών του νησιού.

"google ad"

Και συνέχισε:

“Δε λέω αυτή τη στιγμή ότι είμαι κάθετα αντίθετος στο γκολφ αλλά δε μπορείς να λες αβίαστα κάτι αν δεν προκύπτει από μία μελέτη όπου τα συνολικά της οφέλη θα είναι τέτοια που θα μπορεί να υπάρχει μια συνολικη τοπική ανάπτυξη στην περιοχή.  Δε γίνεται τη μία μέρα να λέμε το ένα, την άλλη κάτι άλλο, και την παράλλη κάτι άλλο πάλι. Τη μία λένε αερολέσχες, σήμερα γκολφ, αύριο φόρμουλα ένα. Χρειάζεται μια σοβαρότητα.”

Όσον αφορά για την πιθανότητα ο κ. Καμμένος να μη γνώριζε την ιστορία του αεροδρομίου αφού στις δηλώσεις του αναφέρθηκε σε “ένα παλιό αεροδρόμιο στα Χανιά”, ο κ. Μαλανδράκης είπε:

“Πέρισυ, είχε έρθει στο γραφείο μου και τα είχαμε πει. Μετά τον είχαμε συνοδεύσει στην Κάντανο και μετά είχε έρθει και είχε απογειωθεί από το Μάλεμε!”

Διαβάστε:

Ο Π. Καμμένος προαναγγέλλει γήπεδο γκολφ στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε; 

Θυμηθείτε τις δηλώσεις του Π. Καμμένου:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=1K6FwzgEHkk”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...