28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Χρεωκόπησε ο Thomas Cook: Τσουνάμι επιπτώσεων στον ελληνικό Τουρισμό – Ο μεγαλύτερος επαναπατρισμός της Μεγάλης Βρετανίας σε καιρό ειρήνης

Ημερομηνία:

«Μαύρη» Δευτέρα ξημέρωσε για την ταξιδιωτική βιομηχανία και τον ελληνικό Τουρισμό, καθώς τα ξημερώματα και μόλις προσγειώθηκε το τελευταίο αεροσκάφος του Thomas Cook, η διοίκηση ανακοίνωσε την χρεωκοπία της αρχαιότερης ταξιδιωτικής εταιρίας στον κόσμο, που μετά από 178 χρόνια ζωής σταμάτησε την λειτουργία της, αφήνοντας δισεκατομμύρια σε χρέη, περισσότερους από 22.000 υπαλλήλους στο δρόμο, βαριά σύννεφα στον ελληνικό Τουρισμό και περισσότερους από 600.000 τουρίστες που πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Η χρεωκοπία αυτή θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στον ελληνικό Τουρισμό, καθώς η εταιρία έφερνε περισσότερους από 3 εκατ. τουρίστες στην χώρα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ μεγάλα χρέη σε ξενοδοχεία και προμηθευτές υλικών και υπηρεσιών, καθώς ο όμιλος δεν πλήρωνε παραδοσιακά τον Σεπτέμβριο, οπότε αυτή τη στιγμή κάθε ξενοδόχος έχει οφειλόμενα τουλάχιστον 2 μηνών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Επιπροσθέτως η καθήλωση των πολλών δεκάδων ίσως και εκατοντάδων αεροσκαφών του ομίλου, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην μετακίνηση των τουριστών από πολλές χώρες, μετά μάλιστα από μια περίοδο που έχουν πτωχεύσει πρωτoφανώς πολλές αεροπορικές εταιρίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του money-tourism.gr,  η αεροπορική εταιρία Condor του ομίλου, συνεχίζει να πετάει κανονικά, φέρνοντας τουρίστες και επιστρέφοντας άλλους, προς Γερμανία και Σκανδιναβία, άγνωστο για πόσο ακόμη, ενώ το θέμα παρακολουθεί από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο μεταξύ οι tour operators που λειτουργούν στην Ελλάδα, έχουν λάβει από χθες το πρωί εντολή από τα κεντρικά γραφεία να καταγράψουν τους πελάτες του Thomas Cook και που βρίκσονται, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια επαναπατρισμού σε όλες τις χώρες.

‘Ηδη η εταιρία AlixPartners, διορίστηκε διαχειριστής του Thomas Cook, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (CAA) σε ανακοίνωσή της αναφέρει::

«Ο Thomas Cook Group, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιωτικού πράκτορα του Ηνωμένου Βασιλείου και της αεροπορικής εταιρείας, έπαψε να λειτουργεί με άμεση ισχύ. Όλες οι κρατήσεις του Thomas Cook, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων και των διακοπών, έχουν πλέον ακυρωθεί. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 150.000 πελάτες του Thomas Cook στο εξωτερικό, σχεδόν διπλάσιοι από αυτούς που επαναπατρίστηκαν μετά την χρεωκοπία της Monarch.

Γνωρίζουμε ότι μια εταιρεία με τόσο μακρά ιστορία που θα διακόψει τις συναλλαγές θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους πελάτες και τους υπαλλήλους της και οι σκέψεις μας είναι με όλους που επηρεάζονται από αυτές τις ειδήσεις.

Η κυβέρνηση ζήτησε από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου να δρομολογήσει πρόγραμμα επαναπατρισμού κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες, από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, για να φέρει τους πελάτες της Thomas Cook πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λόγω του άνευ προηγουμένου αριθμού πελατών του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν σήμερα στο εξωτερικό, οι οποίοι επηρεάζονται από την κατάσταση, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει εξασφαλίσει ένα στόλο αεροσκαφών από όλο τον κόσμο για να φέρει τους επιβάτες πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο με πτήσεις επιστροφής».

Οι επιβάτες σε μικρό αριθμό προορισμών μπορούν να επιστρέψουν με εναλλακτικές εμπορικές πτήσεις, και όχι απευθείας με το πτητικό πρόγραμμα της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ συμβουλές είναι διαθέσιμες σε έναν ειδικό ιστότοπο:  thomascook.caa.co.uk

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι πελάτες μπορούν να βρουν πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις επαναπατρισμού, καθώς και συμβουλές σχετικά με τη στέγαση τόσο για τους πελάτες, Atol όσο και για τους πελάτες που δεν ανήκουν στην Atol, στην ιστοσελίδα αυτή. Η CAA δήλωσε ότι «λόγω της σημαντικής κλίμακας της κατάστασης κάποια αναστάτωση είναι αναπόφευκτη», αλλά θα καταβάλλει προσπάθειες για να φέρει τους ανθρώπους πίσω όσο το δυνατόν πιο κοντά στις προγραμματισμένες ημερομηνίες τους.

Οι πελάτες που είναι επί του παρόντος στο εξωτερικό δεν πρέπει να μετασκινηθούν στα αεροδρόμια, μέχρι να επιβεβαιωθεί η πτήση τους για το Ηνωμένο Βασίλειο στον ειδικό ιστότοπο. Οι πελάτες της Thomas Cook στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έχουν ακόμη ταξιδέψει, δεν θα πρέπει να πάνε στο αεροδρόμιο, καθώς όλες οι πτήσεις που φεύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, ακυρώθηκαν.

"google ad"

Η CAA δήλωσε ότι θα δρομολογήσει μια υπηρεσία για τη διαχείριση όλων των επιστροφών χρημάτων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, με όλες τις επιστροφές να γίνουν εντός 60 ημερών.

Ο επικεφαλής της CAA, Richard Moriarty, δήλωσε: «Η κατάρρευση του Thomas Cook είναι βαθιά λυπηρή για τους υπαλλήλους και τους πελάτες της εταιρείας και εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι στο εξωτερικό θα ανησυχούν για το πώς θα επιστρέψουν τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση μας ζήτησε να υποστηρίξουμε τους πελάτες του Thomas Cook για τον μεγαλύτερο επαναπατρισμό της Μεγάλης Βρετανίας σε καιρό ειρήνης.

Έχουμε ξεκινήσει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, την προσπάθεια με τη συμμετοχή ενός στόλου αεροσκαφών από όλο τον κόσμο. Η φύση και η κλίμακα της επιχείρησης σημαίνει ότι δυστυχώς κάποια αναστάτωση θα είναι αναπόφευκτη. Ζητάμε από τους πελάτες μας να επικοινωνούν μαζί μας καθώς εργαζόμαστε  όλο το εικοσιτετράωρο για να τους φέρουμε πίσω».

Επιχείρηση Μάττερχορν

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να μεταβούν στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η βρετανική υπηρεσία πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό). Το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ναυλώσει δεκάδες πτήσεις τσάρτερ για να μεταφέρει πίσω στη Βρετανία χωρίς χρέωση τους εγκλωβισμένους τουρίστες.

«Το σχέδιό μας περιλαμβάνει ναύλωση αεροσκαφών ακόμα και από τη Μαλαισία, αλλά και εκατοντάδες ανθρώπους σε τηλεφωνικά κέντρα και αεροδρόμια για την παροχή βοήθειας. Αλλά πρόκειται για τεράστιο έργο, την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού στη βρετανική ιστορία. Οπότε θα υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα. Προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση στους υπαλλήλους που προσπαθούν να βοηθήσουν και οι οποίοι, πιθανότατα, περνάνε το ίδιο δύσκολες στιγμές με εσάς» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Τα προβλήματα

O Thomas Cook αντιμετώπισε μείζονες προκλήσεις το περασμένο έτος, συμπεριλαμβανομένου και του Μαΐου, όταν ανακοίνωσε απώλειες ύψους σχεδόν 1,5 δισ. λιρών, σε μεγάλο βαθμό από την συγχώνευση με το MyTravel το 2007.

Ακόμη ο εκτεταμένος καύσωνας του περασμένου καλοκαιριού και το Brexit είχε μειώσει τη ζήτηση των καταναλωτών για διακοπές.

Ο όμιλος έχει κλείσει περισσότερα από 200 καταστήματα λιανικής πώλησης τα τελευταία τρία χρόνια στο πλαίσιο αναθεώρησης του δικτύου λιανικής πώλησης και νωρίτερα φέτος ο Cook έκανε 320 απολύσεις προσωπικού. Ο CEO του Thomas Cook Peter Fankhauser Ο διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook, Peter Fankhauser, δήλωσε:

«Έχουμε εργαστεί εξαντλητικά τις τελευταίες ημέρες για να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με μια συμφωνία για την εξασφάλιση του μέλλοντος του Thomas Cook για τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους προμηθευτές μας. Παρόλο που μια συμφωνία είχε προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, μια πρόσθετη διευκόλυνση που ζητήθηκε τις τελευταίες ημέρες των διαπραγματεύσεων, δημιούργησε ανυπέρβλητο πρόβλημα. Λυπόμαστε πολύ που δεν καταφέραμε να σώσουμε την εταιρία.

Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τα εκατομμύρια των πελατών μας, χιλιάδες υπαλλήλους, προμηθευτές και συνεργάτες που μας υποστήριξαν εδώ και πολλά χρόνια. Παρά την τεράστια αβεβαιότητα τις τελευταίες εβδομάδες, οι ομάδες μας συνέχισαν να θέτουν τους πελάτες σε προτεραιότηα, δείχνοντας γιατί ο Thomas Cook είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εμπορικά σήματα στο ταξίδι.

Οι γενιές πελατών ανέθεσαν τις οικογενειακές διακοπές τους στον Thomas Cook, επειδή οι άνθρωποι μας κράτησαν τους πελάτες μας στην καρδιά της επιχείρησης και διατήρησαν το πνεύμα καινοτομίας του ιδρυτή μας. Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για την εταιρεία που πρωτοστάτησε στις οργανωμένες διακοπές και έκανε τα ταξίδια δυνατά για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Ο Thomas Cook ιδρύθηκε από τον Άγγλο επιχειρηματία Thomas Cook το 1841, όταν διοργάνωσε την πρώτη εκδρομή με τρένο στις 5 Ιουλίου από το Leicester στο Loughborough.

Το πρώτο κατάστημα άνοιξε το 1865 στην οδό Fleet Street του Λονδίνου και οι διάσημοι πελάτες περιλάμβαναν τον Mark Twain, τον Oscar Wilde, τον Rudyard Kipling και τον Winston Churchill. Thomas Cook 2019 χρονοδιάγραμμα:

7 Φεβρουαρίου – ο Cook βάζει την αεροπορική εταιρεία προς πώληση 22 Μαρτίου – 21 καταστήματα για το κλείσιμο και 320 υπαλλήλους κατάστημα που τίθενται υπό διαβούλευση

30 Απριλίου – Η Fosun αυξάνει το μερίδιο της Cook στο 18%

15 Μαΐου – 100 θέσεις απασχόλησης στο κεντρικό γραφείο του Cook στο Peterborough

16 Μαΐου – Ο όμιλος αναφέρει απώλειες μισού έτους ύψους £ 1,45 δισ., Προκαλώντας τρίτη προειδοποίηση κέρδους σε 12 μήνες

17 Μαΐου – Οι μετοχές Cook μειώνονται κάτω από 14p

20 Μαΐου – Οι εκθέσεις των μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η εταιρεία πληρωμών της Nordic προσπαθεί να διατηρήσει τα μετρητά των πελατών της

23 Μαΐου – Η Fitch και η S & P Global Ratings υποβάθμισαν  την πιστοληπτική ικανότητα του Cook 24η Μαΐου – Η Triton Partners κάνει μια προσφορά για την επιχειρηματική δραστηριότητα του Cook

4 Ιουνίου – Η πορτογαλική αεροπορική εταιρεία Hi Fly κάνει αναπόφευκτη προσφορά για την Thomas Cook Airlines

8 Ιουνίου – Ο μέτοχος της πλειοψηφίας του Cook, Fosun, αρχίζει να προετοιμάζει μια προσφορά για το τουριστικό βραχίονα

12 Ιουλίου Ο  Θωμάς Κουκ περιγράφει £ 150 εκατ. Συμφωνία διάσωσης με τον Fosun

16 Ιουλίου Ο Thomas Cook υπερασπίζεται σχέδιο διάσωσης ύψους £ 750 εκατομμυρίων 17 Ιουλίου – Το  εμπόριο χαιρετίζει την προτεινόμενη εξαγορά της Fosun

17 Ιουλίου – Ο διευθυντής λιανικής της Thomas Cook διαβεβαιώνει το εμπόριο »

23 Ιουλίου – ο  Thomas Cook παρουσιάζει την καμπάνια διαφήμισης καλοκαιριού για πολλούς εκατομμύρια λίρες

1 Αυγούστου – Ο  Τούρκικος πράκτορας τουριστικών επιχειρήσεων συμμετέχει στον Thomas Cook

2 Αυγούστου – Τούρκος επιχειρηματίας ταξιδιού αυξάνει το ποσοστό Thomas Cook

7 Αυγούστου – Η  Ρωσική συμμετέχει στην Thomas Cook 12 Αυγούστου Ο Thomas Cook επιδιώκει περαιτέρω £ 150 εκ. Από τους κατόχους ομολόγων

13 Αυγ. – Οι μετοχές της Thomas Cook μειώνονται εν μέσω συζητήσεων για £ 150εκ

20 Αυγούστου – ο Fosun προειδοποιεί για «δυσκολία» στη συμφωνία εξαγοράς του Thomas Cook

20 Αυγούστου – Ο  Thomas Cook ολοκληρώνει συμφωνία διάσωσης £ 900 εκατομμυρίων

9 Σεπτεμβρίου – Η συμφωνία διάσωσης Thomas Cook έπληξε το συνταξιοδοτικό ταμείο και τους μετόχους 12 Σεπτεμβρίου – Ο Thomas Cook «σε συνομιλίες για αύξηση της χρηματοδότησης διάσωσης σε £ 1δις»

16 Σεπτεμβρίου – Ο  Thomas Cook αναβάλλει την ψηφοφορία για τη συμφωνία εξαγοράς 17 Σεπτεμβρίου –  Τα αρχεία Thomas Cook για την προστασία της πτώχευσης για να σταματήσουν τις αγωγές του πιστωτή

19 Σεπτεμβρίου –  Οι τράπεζες απαιτούν πρόσθετη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους £ 200 εκατομμυρίων 20 Σεπτεμβρίου – Η  κυβέρνηση προέτρεψε να εμποδίσει τις τράπεζες να πιέσουν τον Thomas Cook πέρα ​​από την άκρη

22 Σεπτεμβρίου – Ο  Thomas Cook πραγματοποιεί συνομιλίες με τους πιστωτές

money-tourism.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...