Χρονιά ρεκόρ για τις Κρητικές εξαγωγές το έτος 2015 με ναυαρχίδα το κρητικό ελαιόλαδο

Κανένα σχόλιο

Χρονιά ρεκόρ για τις Κρητικές εξαγωγές αποδείχτηκε το 2015, σε σύγκριση με το 2014, μετά από επεξεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του Προέδρου του ΣΕΚ, κου Καλαμπόκη.

Η εντυπωσιακή αυτή πορεία, με το σύνολο των Κρητικών εξαγωγών να φτάνει στο ποσό των 486 εκ. ευρώ, έναντι 294 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, είχε φανεί ήδη από το α’ 6μηνο του 2015, που οι εξαγωγές μας έφτασαν τα 295 εκ. ευρώ και υπερκάλυψαν τα αποτελέσματα ολόκληρου του προηγούμενου έτους. Η αύξηση, που ανέρχεται σε 65,3%, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και αναδεικνύει την Κρήτη ακόμα μία φορά ως μία από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές Περιφέρειες της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι το 2013 οι εξαγωγές της Κρήτης ανήλθαν σε 363 εκ. ευρώ, το 2012 σε 265 εκ. ευρώ και το 2011 σε 282 εκ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή και ο εφοδιασμός πλοίων σε Ε.Ε. και Τρίτες Χώρες).

"Sponsored links"

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 67,7% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών με 329 εκ. ευρώ, παρουσιάζει αύξηση ίση με 113,6%.  Ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 21% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 50%. Το υπόλοιπο ποσοστό του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών καταλαμβάνουν οι λοιποί κλάδοι, όπως η Κλωστοϋφαντουργία, οι Μηχανές & Συσκευές, τα Δομικά Υλικά, η ΛαΙκή Τέχνη κ.α.

kladoi.jpg

 Το ελαιόλαδο, το οποίο  αποτελεί το 74% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων & Ποτών και σχεδόν το 50% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της Κρήτης, εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα των Κρητικών προϊόντων, παρουσιάζοντας αύξηση η οποία αγγίζει το 255%.

Ακολουθούν τα Κηπευτικά, με αύξηση της τάξεως του 4%, τα οποία μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν περίπου το 89% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων και Ποτών.

Στον ίδιο κλάδο, αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές Αρτοποιημάτων (+75%), Κρασιού (+15,4%) και Μελιού (+7%). Αντίθετα, μείωση εμφανίζει η εξαγωγή Φρούτων (-12,6), Ψαριών & Θαλασσινών (-8,5%) και Κρέατος & Παρασκευασμάτων του (-11%).

Τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος των Μηχανών & Συσκευών, η οποία αγγίζει το 125%. Ικανοποιητική αύξηση επίσης παρουσιάζει ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης (+26%). Τέλος, σημαντική μείωση εμφάνισε ο κλάδος των Δομικών Υλικών, ίση με 25%.

Όσον αφορά στις αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία, με μερίδιο 38,7% και τεράστια αύξηση 395%, ακολουθεί η Γερμανία με μερίδιο 16,5% και αύξηση 2,6%, τρίτη έρχεται η Ισπανία, με μερίδιο 4,2% και εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 130,7%, τέταρτη η Γαλλία με μερίδιο 4% και αύξηση ίση με 9% και πέμπτη η Ολλανδία, με μερίδιο 3,2% και μείωση 7,3%.

agores.jpg

 Σημαντική είναι και η αύξηση των Κρητικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, όπως οι Η.Π.Α. (+100%), που κατέχουν την 6η θέση  ανάμεσα στους κυριότερους αγοραστές των Κρητικών προϊόντων με μερίδιο 2,9%, ο Καναδάς (+150%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+57%), η Κένυα (+40%), η Κίνα (+35%), το Μεξικό (+30,4%), η Αίγυπτος (+29,2%) και η Τυνησία (+25%), Σταθερή είναι η πορεία των εξαγωγών μας προς Αυστραλία, Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία, ενώ μείωση παρουσιάζεται στις εξαγωγές προς Ρωσία (-3,9%).

Για την πολλά υποσχόμενη αγορά των Η.Π.Α. και γενικότερα των χωρών της Αμερικανικής Ηπείρου, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και το Υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στο Ηράκλειο με θέμα «Η οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον των αγορών της Αμερικής». Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου και ώρα 18.30 μ.μ. στην αίθουσα ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ του Επιμελητηρίου. Κατά τη διάρκειά της θα γίνει παρουσίαση της αγοράς των Η.Π.Α. από εκπρόσωπο του Υπουργείου, καθώς και μεταφορά εμπειριών και παρουσίαση καλής εξαγωγικής πρακτικής από εκπροσώπους εξαγωγικών επιχειρήσεων της Κρήτης.

alkiviadiskalampokis.jpg
 Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, κος Καλαμπόκης (φωτογραφία) για άλλη μια φορά οι εξαγωγείς της Κρήτης, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, με οικονομική ασφυξία και συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν, έδειξαν ότι μπορούν να σημειώνουν σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις, τοποθετώντας την Κρήτη και τα προϊόντα της σε δυναμικές αγορές, ενισχύοντας την τοπική οικονομία του νησιού.

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις