Χταπόδια, χιμπατζήδες και… δελφίνια σε ρόλο χρηματιστή αντί για ανθρώπους;

0
86

Μια έρευνα του Cass Business School του Λονδίνου που βασίστηκε σε στοιχεία 43 ετών έδειξε πως η επιτυχία στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια μπορεί να μεταφραστεί άνετα σε… τύχη.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιλογές μετοχών με τυχαίο τρόπο αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τους δείκτες με βάση την χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση, πράγμα που να σημαίνει ότι κι ένας… χιμπατζής μπορεί να επενδύει πιο αποτελεσματικά από έναν άνθρωπο.

«Κάναμε μια προσομοίωση με τη χρήση εργαλείων πληροφορικής που συνίστατο στο να επιλεγεί (από ένα πρόγραμμα υπολογιστή) με τυχαίο τρόπο ένα δείγμα 1.000 μετοχών, κάτι που ισοδυναμεί με μια διαδικασία εκτίμησης των ικανοτήτων ενός χιμπατζή να επενδύει στην αγορά», εξηγεί σε μια ανακοίνωση για την μελέτη αυτή ο Άντριου Κλερ, ένας από τους συντάκτες της.

Στην μελέτη, που βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από μήνα σε μήνα και αφορούν την περίοδο από το 1968 έως και το 2011, επαναλήφθηκε η τυχαία διαδικασία επιλογής δέκα εκατομμύρια φορές για καθένα από τα 43 αυτά έτη, διευκρίνισε ο κ. Κλερ.

Το συμπέρασμα ήταν ότι «σχεδόν όλοι οι 10 εκατομμύρια χιμπατζήδες-διαχειριστές κεφαλαίων είχαν επιδόσεις ποιοτικώς καλύτερες σε σύγκριση με τους σταθμισμένους δείκτες της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης», που χρησιμοποιούνται από πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: iefimerida.gr

Previous articleO ρόλος της Ελλάδας στην Ισραηλινό – Παλαιστινιακή σύγκρουση
Next articleΤο ημερολόγιο ενός ανέργου
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.