14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Χωρίς προσωπικό η Ουρολογική κλινική στο Βενιζέλειο – Τέλος οι εφημερίες

Ημερομηνία:

«Φέρτε μας γιατρούς», αναφέρει η Διεύθυνση της Κλινικής, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον εισαγγελέα Ηρακλείου

Αφού γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό υπερέβησαν πολλές φορές μέχρι σήμερα τον ίδιο τους τον εαυτό στην υπηρεσία των πολιτών που απευθύνονται στην Ουρολογική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο λόγω της υποστελέχωσης, με τη Διεύθυνση της Κλινικής να αποφασίζει αναγκαστικά ότι σταματάει τις εφημερίες, ενημερώνοντας όμως και τον εισαγγελέα Ηρακλείου, καθώς τίθεται ζήτημα Δημόσιας Υγείας.

Ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Χόνδρος αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ότι, μέχρι να αναλάβει τις ευθύνες της η ΔΥΠΕ διορίζοντας γιατρούς, οι εφημερίες σταματούν! Αναλυτικότερα, ο Νίκος Χόνδρος – ως διευθυντής μίας κλινικής που μέχρι σήμερα ξεχωρίζει για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της και την ανθρώπινη αντιμετώπιση των ασθενών – ξεκαθαρίζει στη “Νέα Κρήτη” τα εξής:

«Έχουμε βγάλει ένα πρόγραμμα εφημερίας που σήμερα (σ.σ. χθες) λήγει. Έχει κοινοποιηθεί στη Διοίκηση εδώ και καιρό, όπως είχε γίνει και τον προηγούμενο μήνα. Η ίδια η Διοίκηση είχε ζητήσει ενίσχυση από τη ΔΥΠΕ προκειμένου να έρθουν γιατροί. Δεν έχει γίνει τίποτα. Και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και τα έγγραφα, από αύριο (σ.σ. σήμερα) και τις υπόλοιπες μέρες του μήνα δε θα υπάρχει εφημεύων.

Επειδή δε μας δίνουν καμιά λύση, προχώρησα εγώ σε κάποιες προτάσεις στη Διοίκηση. Και περιμένω. Γι’ αυτή την κατάσταση ενημερώθηκε και η Εισαγγελία, γιατί είναι θέμα Δημόσιας Υγείας. Και περιμένουμε τις αποφάσεις της Διοίκησης. Εγώ, πάντως, πρότεινα και ζήτησα να ενημερωθεί ο κόσμος ότι γι’ αυτές τις τελευταίες εφημερίες του μήνα που απομένουν δεν εφημερεύει το Βενιζέλειο για ουρολογικά περιστατικά, τουλάχιστον από τις 3 το απόγευμα μέχρι το πρωί. Και θα πρέπει οι ασθενείς να απευθύνονται αλλού. Και θα πρέπει να δώσει μια απάντηση η ΔΥΠΕ για το πού θα πάνε αυτοί οι ασθενείς. Θα πάνε στα Χανιά; Θα πάνε στον Άγιο Νικόλαο ή θα πάνε στο ΠΑΓΝΗ;».

Για τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης, ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Χόνδρος σημειώνει: «Είχαμε έναν και μοναδικό ειδικευόμενο που τελείωσε και σταμάτησε ήδη. Χθες (σ.σ. την Κυριακή) ήταν η τελευταία του μέρα. Είχαμε δύο γενικούς γιατρούς. Από αυτούς, ο ένας διορίστηκε και έφυγε. Έχουμε μία κενή θέση που εδώ και πολύ καιρό δεν την προκηρύσσει η ΔΥΠΕ. Και αντίθετα προκήρυξε στο ΠΑΓΝΗ δύο και πήρε και επικουρικό.

Η συνολική εικόνα είναι ότι εδώ υπάρχουν ο διευθυντής και τέσσερις ουρολόγοι. Στο ΠΑΓΝΗ είναι πολύ περισσότεροι. Και αυτοί οι γιατροί ήδη στη μέχρι τώρα λειτουργία ξεπερνάνε κάθε νομιμότητα σε ό,τι αφορά τις εφημερίες που υποχρεούνται να κάνουν. Κάνουν δηλαδή παραπάνω από τα προβλεπόμενα. Υπερκαλύπτουν τις ώρες εργασίας. Και δε μιλάμε καθόλου για ρεπό, αφού ποτέ δεν τα παίρνουμε. Και βεβαίως αρνούνται να εφημερεύσουν παραπάνω από τις δυνάμεις τους, γιατί θα είναι και επικίνδυνο»!

Ο κ. Χόνδρος τονίζει κατηγορηματικά επίσης ότι «ο διευθυντής, εγώ δηλαδή, εφημερεύει και βρίσκεται στη διάθεση των γιατρών και της κλινικής τριάντα μέρες τον μήνα. Και το λέω αυτό γιατί υπάρχει ένας αντιπερισπασμός (και τον λέω και κακοήθη) ότι “ο διευθυντής δεν κάνει εφημερίες”, λες και ο διευθυντής θα έλυνε το πρόβλημα των εφημεριών. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι ο διευθυντής κάνει εφημερία 30 μέρες τον μήνα και είναι στη διάθεση όλων των γιατρών. Είναι “εδώ” σε κάθε πρόβλημα για το οποίο θα χρειαστεί η παρέμβασή του»…

Υπάρχει όγκος δουλειάς

Μάλιστα, κατά κοινή ομολογία, στην Ουρολογική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου είναι συνεχής και μεγάλος ο όγκος της δουλειάς, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια λόγω ουρολογικών προβλημάτων.
«Εμείς ό,τι μπορούμε κάνουμε. Καλύπτουμε τις ανάγκες των ανθρώπων. Το πρόβλημα είναι όμως η ελλιπής στελέχωση. Μέχρι τώρα απλά “μπαλώνονταν” κάποιες τρύπες, με ειδικευόμενο, γενικό γιατρό κ.λπ. Αλλά από τώρα και μετά δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», λέει ο Νίκος Χόνδρος.

«Οι γιατροί δεν επαρκούν να καλύψουν τις εφημερίες»

Μέχρι σήμερα, όμως, ποιες απαντήσεις έχουν λάβει από την πλευρά της ΔΥΠΕ;

«Μια θέση ουρολόγου επιμελητού Β’, που τη δικαιούμαστε, δεν την έχουν προκηρύξει. Ουσιαστικά την έκοψαν γιατί υπήρχε στην προηγούμενη προκήρυξη που είχε γίνει πέρυσι και σταμάτησε λόγω των εκλογών. Η ΔΥΠΕ λέει ότι την έκοψε για να τη δώσει στο Ρέθυμνο, για θέση διευθυντού Ρεθύμνου, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι την έδωσε στο ΠΑΓΝΗ. Και έδωσε δύο θέσεις στο ΠΑΓΝΗ»…

Ο Νίκος Χόνδρος στο σημείο αυτό επικαλείται την επίσημη γνωμοδότηση της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, εδώ και δύο μήνες, που αναφέρει ότι «οι γιατροί της Ουρολογικής Κλινικής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εφημερίες. Δεν το λέω εγώ. Το λέει η Ιατρική Υπηρεσία. Και επισήμως ζητάει να έρθει ένας γιατρός εδώ. Και εκ των ειδικευομένων να υπάρξει μια βοήθεια, γιατί στο ΠΑΓΝΗ είναι 3-4 ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ εδώ, πλέον, κανείς. Η μόνη απάντηση που υπάρχει είναι ότι θα σταλεί από τον Σεπτέμβριο ένας γιατρός εδώ. Εννοούν απόσπαση. Αλλά δε μας εξασφαλίζουν ούτε καν την προϋπόθεση να είναι μάχιμος και με γνώσεις για τις εφημερίες»…

"google ad"

neakriti.gr 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...