18.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Όλα τα έχει η Ελλάδα, έχει και τους “εταιρους”…: «Άκυρο» από τους θεσμούς για τη ρύθμιση των 120 δόσεων των οφειλών προς τους Δήμους

Ημερομηνία:

Την παρέμβαση των θεσμών προκάλεσε η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές των 3,1 δισ. ευρώ προς τους Δήμους με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να την ανακαλέσει.

Έτσι με τροπολογία που κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών αιφνιδιαστικά χθες βράδυ στη Βουλή, αναμορφώθηκε το πλαίσιο διακανονισμού των οφειλών από δημοτικά τέλη ενοίκια, λογαριασμούς ύδρευσης και κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία. Μάλιστα μειώνεται σημαντικά η περίμετρος των δικαιούχων μετά από την θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα φυσικά πρόσωπα.

Επίσης δυνατότητα υπαγωγής έχουν μόνο όσες εταιρίες νομικά πρόσωπα επλήγησαν από την πανδημική κρίση. Επίσης με τη νέα διάταξη ο αριθμός των μηναίων δόσεων κουρεύεται στις 100 από τις 120.

Η ένσταση των θεσμών αφορά το ότι η «ρήτρα διαφυγής« που είναι σε ισχύ Για τα δημοσιονομικά αφορά ρυθμίσεις που συνδέονται με την πανδημική κρίση και όχι κάποιο γενικευμένο πλαίσιο μόνιμων ρυθμίσεων, όπως αυτό που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Η αγορά πάντως πιέζει και θέλει νέες 120 δόσεις για να ανακουφιστεί από τα χρέη της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων.

Αναλυτικότερα:

1. Η ρύθμιση αφορά:

– Οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021

– Οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ρυθμίσεων από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.

2. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών η οποία εκδίδεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 καθορίζονται οι ΚΑΔ των δικαιούμενων της ρύθμισης νομικών προσώπων και τα κριτήρια υπαγωγής των φυσικών προσώπων.

3. Η ένταξη στη ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς τους δήμους.

4. Η ρύθμιση συνοδεύεται από διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ως εξής:

– 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

– 80% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 – 24 δόσεις.

– 70% αν εξοφληθεί σε 25 -48 δόσεις.

– 60% αν εξοφληθεί σε 49-72 δόσεις.

"google ad"

– 50% σε περίπτωση εξόφλησης της οφειλής από 73 -100 δόσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

reporter.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...