19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Όλα όσα έγιναν στη σημερινή πορεία στις Βάσεις στο Μαράθι – Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Με ικανοποιητική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε αρχικά συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, και μετά με πούλμαν και αυτοκίνητα, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο Μαράθι όπου πραγματοποίησαν πορεία ως την πύλη των εκεί βάσεων.

Η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 11.30 το πρωί. Η πλειοψηφία των διαδηλωτών ήταν φοιτητές που συμμετείχαν στο διήμερο 16ο Αντιπολεμικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, όμως δεν απουσίαζαν και εκπρόσωποι φορέων.

Στο Μαράθι βρέθηκαν και κάποιοι λίγοι διαδηλωτές από άλλες περιοχές της Κρήτης, από το Ρέθυμνο, ακόμα και από το Βραχάσι Λασιθίου, όμως δυστυχώς, η συμμετοχή των Χανιωτών ήταν μικρή.

Πάντως, οι διαδηλωτές – που στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι – έδωσαν παλμό με πολλά συνθήματα για το ρόλο του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και τα εξής:

  •  Τόσα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία
  •  Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών
  •  ΕΕ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτου
  •  Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα το σύνορα χαλάζουν
  •  ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – Πολυτεχνείο, έτσι πολεμάμε του ΝΑΤΟ το σφαγείο
  •  Στον φράχτη του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου, κτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη.

Εκπρόσωποι φορέων δήλωσαν για τους λόγους που συμμετείχαν:

Ο Βασίλης Λιόντος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων είπε:

Βασίλης Λιόντος, πρόεδρος ΕΛΜΕ Χανίων
Βασίλης Λιόντος, πρόεδρος ΕΛΜΕ Χανίων

“Ως ΕΛΜΕ Χανίων μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία κάνουμε αυτη την κινητοποίηση εκτιμώντας ότι αυτή η περίοδος που ζούμε είναι μία περίοδος πολεμικών απειλών και όξυνσης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή.

Ολόκληροι λαοί ισοπεδώνονται είτε από τις πολεμικές μηχανές των Μεγάλων Δυνάμεων, είτε από τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν.

Θεωρούμε ότι οι ευθύνες που βαραίνουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι μεγάλες. Η παρουσία των βάσεων είναι πρόκληση και πρόβλημα για την κοινωνία. Και για αυτό θεωρούμε ότι ο αγώνας για την αποτροπή του πολέμου, για ειρηνική συμβίωση όλων των λαών αποκτά καινούργια αξία και σημασία. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι πρέπει να παλέψουμε και τα σωματεία, και οι εργαζόμενοι και συνολικά όλη η κοινωνία.

Η κυβέρνηση όπως υπογράφει μνημόνια και πολιτικές λιτότητας, υπογράφει την παραμονή των βάσεων και του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε όχι απλά αντίθετοι, το πολεμάμε και στα πλαίσια αυτής της λογικής συμμετέχουμε στη σημερινή κινητοποίηση. Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη, με την αναβάθμιση των βάσεων, είναι πολύ αρνητική και για την Ελλάδα αλλά ιδιαιτέρως για τα Χανιά και γενικότερα για όλη την περιοχή.”

Αντρέας Τριανταφύλλου, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Μηχανικών Περιβάλλοντος:

Αντρέας Τριανταφύλλου, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Μηχανικών Περιβάλλοντος:
Αντρέας Τριανταφύλλου, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Μηχανικών Περιβάλλοντος:

“Ως συνέχεια του 16ου Αντιπολεμικού Διήμερου, ερχόμαστε στη Βάση της Σούδας όπως κάθε χρόνο, μέσα σε αυτό το σκηνικό πολέμου που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, να διαδηλώσουμε ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στη βάση που βρίσκεται στα Χανιά, για να δείξουμε την αντίθεση μας ως νεολαία”.

Γιάννης Τσουκάτος, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών:

"google ad"

DSCF2091
Γιάννης Τσουκάτος, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

 “Το Στέκι συμμετέχει γιατί θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα. Εμείς τουλάχιστον βλέπουμε σα τόπος το αποτέλεσμα της ύπαρξής τους που γεννούν πόλεμο και δημιουργούν μετανάστευση, προσφυγιά κλπ.

Νομίζουμε ότι πρέπει να αναδείξουμε αυτή την αντίφαση που υπάρχει σε αυτό τον τόπο, δηλαδή από τη μία να έχουμε πρόσφυγες – μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές τους οποίους κλάδοι , όπως οι ξενοδόχοι, λένε ξεκάθαρα ότι δε τους θέλουνε, και από την άλλη έχουμε τους φονιάδες που κάνουν τους πολέμους που είναι για κάποιους καλοδεχούμενοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι αμερικάνικες βάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε πόλεμο.”

Νεκτάριος Κοκολαντωνάκης, Πρωτοβουλία Αντίστασης:

DSCF2191
Νεκτάριος Κοκολαντωνάκης, Πρωτοβουλία Αντίστασης

“Το ζήτημα της μετατροπής του τόπου μας σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών είναι από τα σοβαρά μέτωπα που έχει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει ο λαός μας μαζί με την πάλη για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς των ιμπεριαλιστών για το λογαριασμό και του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου.

Οι δυνάμεις του κεφαλαίου, της αστικής τάξης της χώρας, για τους δικούς τους ταξικούς λόγους, δε διστάζουν να δώσουν τον λαό δεμένο χειροπόδαρα. Προχωρούν σε νέα επίθεση φτώχιας και ταυτόχρονα παραδίδουν τη χώρα σαν ορμητήριο ενώ μας εμπλέκουν και άμεσα – μέσω των συνεργασιών με χώρες όπως το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο – σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Αν δούμε τις δηλώσεις κατά την επίσκεψη Κοτζιά – Καμμένου στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα του αμερικάνου Υπουργού Άμυνας κ. Ματίς που ζητά και επέκταση της βάσης της Σούδας, κατανοούμε ότι οι κίνδυνοι γίνονται μεγάλοι για το λαό, τη χώρα μας, και ιδιαίτερα για τα Χανιά που έχει να αντιμετωπίσει πέρα από την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, και άμεσα ζητήματα σε ότι αφορά τη ζωή των κατοίκων του νομού, από ζητήματα υγείας με την αύξηση των καρκινοπαθειών μέχρι το ζήτημα της πορνείας. Για τους ιμπεριαλιστές, είναι ζητούμενο οι κάτοικοι αυτού του τόπου να πάψουν να αντιστέκονται. Δε θα το πετύχουν όμως ποτέ αυτό. Όμως αυτή η κυβέρνηση προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες όπως τονίζουν και οι ίδιοι οι αμερικάνοι. Η επέκταση των βάσεων γεννά τεράστιους κινδύνους και από αυτή την άποψη δίπλα στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής της φτώχιας και των μνημονίων ένα σοβαρό κεφάλαιο πρέπει να είναι και ο αγώνας για το ξεπέταγμα του καρκίνου των βάσεων.”

Η πορεία ολοκλήρωθηκε λίγο μετά τις 14.30 ενώ μετά η πλειοψηφία των διαδηλωτών κατευθύνθηκε στη Λεωφόρο Σούδας, στη διαμαρτυρία ενάντια στα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ