22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται

Ημερομηνία:

Διαβάσαμε με έκπληξη κείμενο στη σελίδα 2 των Χανιώτικων Νέων του Παρασκευά Περράκη στο οποίο γίνεται επίθεση στην εφημερίδα μας «Αγώνας της Κρήτης». Στο κείμενο, ουσιαστικά, θέτουν απέναντί τους την εφημερίδα μας την οποία κατηγορούν ότι επιτίθεται αναίτια στα Χανιώτικα Νέα για ανακρίβειες στα ρεπορτάζ τους. Εμείς έχουμε να πούμε το εξής: «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».

Σε κανένα σημείο κανενός ρεπορτάζ μας δε γίνεται αναφορά στα Χανιώτικα Νέα. Αντιθέτως, επικεντρωνόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας ενός πανελλαδικού πανικού η οποία ξεκίνησε από την μετάφραση μίας είδησης ρεπορτάζ του BBC το οποίο μερικώς μεταφράστηκε. Από εκεί και πέρα υπήρξαν δηλώσεις στις οποίες γινόταν ξεκάθαρο στο κοινό (λανθασμένα) ότι τα χημικά όπλα της Συρίας, ή τα απόβλητά τους θα καταλήξουν στη θάλασσα της Μεσογείου. Η αρχική δήλωση πράγματι έγινε στα Χανιώτικα Νέα, την πρώτη μέρα της δημοσίευσης της μετάφρασης του ρεπορτάζ του BBC από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελο Γιδαράκο, προφανώς εν αγνοία του κ. καθηγητού και όχι με σκοπιμότητα.

Όμως, η παρανόηση δεν ήταν προνόμιο των Χανιώτικων Νέων και γι’ αυτό δεν επικεντρωθήκαμε εκεί. Μετά μία αρχική ανακρίβεια (κατά τη γνώμη μας), και μία αρχική δημοσιογραφική υπερβολή (περί καταστροφής δυτικά των Χανίων ενώ η απόσταση ήταν πλέον των 500 χλμ) ακολούθησαν μέσα ενημέρωσης τοπικής, περιφερειακής εμβέλειας και πανελλαδικής που ανακυκλώσαν την εντύπωση περί ρίψης των χημικών εντός της θάλασσας της Μεσογείου. Το «Κουτί της Πανδώρας» δημοσίευσε δηλώσεις του κ. Κατσαρού οι οποίες δηλώσεις συνηγορούσαν στη ρίψη των χημικών εντός της θάλασσας και της σχεδόν βέβαιης καταστροφής που αυτή συνεπάγεται, νέες δηλώσεις από καθηγητές, αναπαραγωγή και από άλλα μέσα ενημέρωσης. Δημιουργήθηκε αναίτια ένα κλίμα πανικού το οποίο οδήγησε ακόμα και στη δημιουργία πρωτοβουλίας πολιτών για τη συλλογή υπογραφών ενάντια στη ρίψη των χημικών στη θάλασσα της Μεσογείου με αφίσες που παρέπεμπαν σε καταστάσεις ολοκληρωτικής καταστροφής.

Επαναλαμβάνω: «ενάντια στη ρίψη των χημικών στη θάλασσα της Μεσογείου».

Για τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ επίσημη βεβαίωση ή δήλωση αξιωματικού. Αντιθέτως, υπάρχουν πλήθος δηλώσεων στις οποίες γίνεται ξεκάθαρο με κάθε τρόπο ότι τα χημικά απόβλητα ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ στο βυθό της θάλασσας της Μεσογείου. Ακολούθησαν δηλώσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας ότι η καταστροφή των αποβλήτων που θα προκύψουν από τη διαδικασία (370 τόνοι) θα γίνει σε ειδικές εγκαταστάσεις στο Μunster, νέες δηλώσεις για συμμετοχή της Αγγλίας στη διαδικασία και για καταστροφή 150 επιπλέον τόνων σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Είναι βεβαίως δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει, να το υποστηρίζει και να το αναπαράγει, όμως εμείς μεταφέραμε την έκπληξή μας μπροστά σε έναν πανικό που φαίνεται να μη στηρίζεται πουθενά πέρα από τον φόβο μίας επικείμενης καταστροφής που μπορεί να προκύψει από μία πειραματική (όμως δοκιμασμένη) μέθοδο διάλυσης των χημικών όπλων της Συρίας.

Ακόμα χειρότερα από μία αναπόδεικτη βεβαιότητα ότι τα χημικά θα καταλήξουν στη θάλασσα της Μεσογείου. Θέτουμε ξανά το ερώτημα: από πού προκύπτει αυτό; Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μόνες πραγματικά δηλώσεις περί ρίψης των χημικών στη θάλασσα της Μεσογείου έρχονται είτε από δευτερευούσης σημασίας ιστοσελίδες του εξωτερικού, ή από δηλώσεις Ελλήνων επιστημόνων.

Τα λάθη έχουν διάρκεια και βάθος. Τελευταία η μεταφορά άρθρου του καθηγητή Οικονομικών κ. Θεόδωρου Καρυώτη ως άρθρο του Μιχαήλ Ιγνατίου από ειδησεογραφικά πρακτορεία στην Ελλάδα. Και εκεί γινόταν αναφορά σε ρίψη χημικών στη Μεσόγειο δίχως όμως ο συγγραφέας να μπορεί να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη θέση.

Μήπως απαγορεύεται κ. Περράκη να εκφράζουμε την έκπληξή μας μπροστά σε έναν πανελλαδικό παροξυσμό που – για εμάς τουλάχιστον – στηρίζεται σε αμφίβολα θεμέλια; Μήπως απαγορεύεται να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό; Τι σας ενόχλησε τόσο πολύ; Άλλωστε, η θέση μας είναι μειοψηφική. Η πλειοψηφία έχει πειστεί περί του «αληθινού» της ρίψης των χημικών στη θάλασσα της Μεσογείου. Εμείς πιστεύουμε κακώς. Απαγορεύεται;

Μήπως απαγορεύεται κ. Περράκη να δηλώσουμε την έκπληξή μας μπροστά στη στάση φορέων απ’ όλη την Κρήτη και την Ελλάδα που σπεύδουν να αρπάξουν το λάβαρο της προστασίας του περιβάλλοντος όταν τέτοιες πρακτικές συμβαίνουν επί δεκαετίες στο συγκεκριμένο χώρο και στα Χανιά έχουμε μία στρατιωτική νατοϊκη βάση που δρα ανεξέλεγκτα δίχως να υπάρχουν οι ανάλογες αντιδράσεις; Τι σας πείραξε η επισήμανση αυτής της αντίθεσης; Μήπως δεν είναι αλήθεια; Δε σας ενοχλεί κι εσάς; Γιατί δεχτήκατε πως αυτό είναι μία επίθεση προς την εφημερίδα σας;

Άλλωστε, αν ήσασταν πιο προσεκτικός θα παρατηρούσατε ότι η αναφορά περί των χημικών εντός της βάσης της Σούδας προέρχεται από παλαιότερο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Λυβιάκη που εργάζεται και σήμερα στην εφημερίδα σας.

Πράγματι, έχετε δημοσιογράφους που βάζουν την υπογραφή τους, είστε μία καλή εφημερίδα του επαρχιακού τύπου, δεν χρειάζεται να είστε αυτάρεσκοι. Τη στιγμή που δοκιμάζεται με αυτό τον τρόπο ο περιφερειακός τύπος, και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι συμβαίνει και στα Χανιά.

Και είστε «καλός νοικοκύρης», πληρώνετε τους λογαριασμούς σας. Συγχαρητήρια. Ανήκετε σε μία μειοψηφία στην Ελλάδα που μπορεί ακόμα να πληρώνει τους λογαριασμούς της. Σημαίνει αυτό πως όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι «μπαταξήδες»; Ή ότι απαγορεύεται να εκφράζουν τη θέση τους;

Σα δε ντρεπόμαστε.

"google ad"

 

Γιάννης Αγγελάκης

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ