Όταν η ναζιστική σημαία κυμάτιζε στον Φιρκά της Ελευθερίας – Ποτέ ξανά φασισμός

Κανένα σχόλιο

Το Φρούριο Φιρκά, στη βόρεια πλευρά της Ακτής Κουντουριώτου, στέκει από το 1645 άγρυπνος φρουρός, ως διαχρονικό σύµβολο ελευθερίας για την Κρήτη.

Στα τουρκικά σηµαίνει «στρατώνας», όµως οι Βενετοί ήταν αυτοί που ανήγειραν το κτίσµα ως οχυρωµατικό έργο, µε σκοπό την προστασία της εισόδου του λιµανιού από εχθρικά πλοία.

Αυτό, ωστόσο, που το καθιστά εξαιρετικά σηµαντικό είναι πως στον γωνιακό πυργίσκο του υψώθηκε την 1η Δεκεµβρίου 1913 επίσηµα η ελληνική σηµαία για την Ένωση της Κρήτης µε την Ελλάδα, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, του πρωθυπουργού Βενιζέλου, του ναυάρχου Κουντουριώτη αλλά και πλήθους αγωνιστών και κόσµου που ζητωκραύγαζε.

"Sponsored links"

H φωτογραφία που σας παρουσιάζουμε αποτελεί ένα ντοκουμέντο.

Τραβήχθηκε τον Απρίλη του 1942, σχεδόν ένα χρόνο μετά από τη Μάχη της Κρήτης.

Οι Γερμανοί ναζί στο φρούριο Φίρκα, στο σύμβολο των αγώνων των Κρητικών για Ελευθερία, κατέβασαν την Ελληνική σημαία για να ανεβάσουν στη θέση της την μαύρη φασιστική, σηματοδοτώντας έτσι και την απώλεια της λευτεριάς των Κρητικών.

Οι Κρητικοί όμως παρέμειναν ελεύθεροι.

Αντιστάθηκαν. Οι ναζί λεηλάτησαν, δολοφόνησαν, έσπειραν τον τρόμο, όμως ηττήθηκαν. Το νησί αυτό δε χωρούσε τον φασισμό. Η φασιστική σημαία κατέβηκε, και στη θέση της ανέβηκε ξανά η ελληνική.

Γιατί η Κρήτη των αγώνων και της ελευθερίας – όσο και να το θέλουν κάποιοι – δε μπορεί να συμβαδίζει με τον φασισμό.

 

 

"Sponsored links"

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις