“Όταν η ψυχοθεραπεία συναντά τον Καβάφη”, σήμερα στο Θέατρο Κυδωνία

Κανένα σχόλιο

Σήμερα Δευτέρα 17 Ιούλη στις 21.30 στον αίθριο χώρο του Θεάτρου Κυδωνία θα πραγματοποιηθεί μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα τον Καβάφη και την ψυχοθεραπεία. Την ανάλυση καθώς και τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει ο ψυχίατρος – ομαδικός αναλυτής Κωνσταντίνος Λιόλιος.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Αρκετά συχνά, στην ψυχοθεραπευτική κλινική πράξη, είναι ευδιάκριτα τα μεγάλα και υψηλά Τείχη, που ορθώνονται χωρίς περίσκεψη, χωρίς λύπη, χωρίς αιδώ, κλείνοντας το υποκείμενο από τον κόσμον έξω. Οι ματαιωμένες επιθυμίες βρίσκουν στην καβαφική Πόλι μια πολύ βαθιά και δυνατή απεικόνιση, ενώ τα απωθημένα τραυματικά γεγονότα προσομοιάζουν τόσο πολύ στην Αλεξάνδρεια που χάνεται.Η αποκάλυψη του πραγματικού νοήματος όλων αυτών των εμποδίων που κουβαλά η ψυχή και η ίδια τα στήνει εμπρός της, είναι ένα εξαιρετικά επίπονο αγώνισμα, που προϋποθέτει ψυχικό σθένος και αμέριστη υποστήριξη.

"Sponsored links"

Η μελέτη και ο στοχασμός πάνω στον ποιητικό λόγο του Καβάφη απαιτούν σεβασμό και ευαισθησία, υπομονή, προσπάθεια αποφυγής της υπερβολής και της ύβρεως, μετριασμό της βιάσης για ταχεία ανακάλυψη των μυστικών του (άλλωστε για να πάρει την τελική του μορφή πολύ συχνά χρειάστηκαν χρόνια κυοφορίας).

Κατά τον Paul Klee, σκοπός της τέχνης δεν είναι να δημιουργήσει το ορατό, αλλά να το καταστήσει πιο εύκολα κατανοήσιμο. Σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι ο επαναπροσδιορισμός του ταξιδιού προς την Ιθάκη…

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015
  • Hip to the JiveΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 7:00 pm - 9:00 pmμε τον Farmer Fastbird
    Οδηγός μας παραγωγές και μουσικά κομμάτια από όλο τον κόσμο, παλιά και νέα, γνωστά και άγνωστα, που για εμάς ήταν, είναι και θα παραμείνουν “Hip to the Jive”. Σκοπός μας να χαλαρώσουμε, να γκρουβάρουμε, να προβληματιστούμε αλλά και να διδαχτούμε από αυτές τις περιπλανήσεις. Κεντρική φιλοσοφία της εκπομπής είναι πως υπάρχει μία γλώσσα ικανή να περιγράψει την έννοια της ελευθερίας καλύτερα από όλες της άλλες, αυτή είναι μια γλώσσα παγκόσμια και ονομάζεται Μουσική.