15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Όταν η Washington Post υπέκυψε στην οχλοκρατία των social media – Η ρεπόρτερ που πόσταρε την υπόθεση βιασμού του Κόμπι Μπράιντ ήταν κι η ίδια θύμα κακοποίησης

Ημερομηνία:

Τη συμπαράσταση συναδέλφων της στην Washington Post,, αλλά και άλλων Μέσων Ενημέρωσης βρήκε η ρεπόρτερ της εφημεριδας, Φελίσια Σόνμες που τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά από ανάρτηση για παλαιότερη απόθεση βιασμού στην οποία είχε εμπλακεί ο Κόμπι Μπράιαντ.

Μετά από 10.000 απειλητικά μηνύματα που δέχτηκε στον λογαριασμό της στο Twitter και την απαίτηση του κόσμου μέσω Twitter (με hashtag που έγινε trend) να απουλυθεί από την Washington Post, η διοίκηση της εφημερίδας αποφάσισε να την θέσει σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με τη New York Times, ο εκτελεστικός διευθυντής της Washington Post Μάρτιν Μπάρον έστειλε μέιλ στην Σόνμες στο οποίο της έλεγε: “Πραγματική έλλειψη κριτικής σκέψης να αναρτήσεις αυτά στο Twitter. Σε παρακαλώ σταμάτα. Με αυτό τον τρόπο βλάπτεις την εφημερίδα”.

Άλλο διευθυντικό στέλεχος της Post ανέφερε ότι οι αναρτήσεις της Σόνμες “επέδειξαν απουσία κριτικής σκέψης η οποία υπονόμευσε το έργο των συναδέλφων της”, ενώ πρόσθεσε ότι “η δημοσιογράφος παραβίασε την πολιτική της Washington Post για τη χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης”.

Η απόφασή της εφημερίδας, ωστόσο, βρήκε αντίθετους, τόσο το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων, όπως και άλλες εφημερίδες. Η ανταποκρίτρια του περιοδικού New York στην Ουάσινγκτον Ολίβια Νούτσι έγραψε στο Twitter: “Οι δημοσιογραφικοί όμιλοι θα πρέπει να προστατεύουν τους δημοσιογράφους τους, όχι να συμφωνούν με τον όχλο όταν τους επιτίθεται. Η Washington Post όχι μόνο δεν προστάτευσε τη Φελίσια Σόνμες, αλλά δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο”.

Παράλληλα, το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στην Washington Post υπερασπίστηκε τη Σόνμες σε μακροσκελή του ανακοίνωση:

“Η Φελίσια δέχθηκε πληθώρα βίαιων μηνυμάτων, περιλαμβανομένων απειλών στις οποίες αναφερόταν η διεύθυνση του σπιτιού της, μετά από ένα tweet που ανήρτησε την Κυριακή για τον Κόμπι Μπράιαντ. Αντί να προστατεύσει και να στηρίξει έναν δημοσιογράφο η Washington Post την έθεσε σε διαθεσιμότητα.

Η Φελίσια χρειάστηκε να φύγει από το σπίτι της φοβούμενη για την ασφάλειά της και δεν έχει λάβει επαρκή καθοδήγηση από την Post για το πώς να προστατεύσει τον εαυτό της”.

Δείτε και μία σχετική ομιλία για το πώς ένα tweet μπορεί να καταστρέψει μια ζωή:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=wAIP6fI0NAI”]

Έχει πέσει θύμα κακοποίησης η ίδια

Μάλιστα το συνδικαλιστικό όργανο προβαίνει και στην αποκάλυψη ότι η δημοσιογράφος ήταν και η ίδια θύμα βιασμού:

"google ad"

“Δεν είναι η πρώτη φορά που η Post προσπαθεί να ελέγξει το πώς μιλάει η Φελίσια για τη σεξουαλική κακοκοποίηση. Η Φελίσια έχει δεχθεί κακοποίηση και η ίδια και το αποκάλυψε σε αναρτήσεις της πριν δύο χρόνια. Η Post δεν πήρε θέση υπέρ της ρεπόρτερ της που είναι μια από τις πλέον έγκριτες αρθρογράφους πολιτικού ρεπορτάζ. Αντιθέτως, η διοίκηση έστειλε ένα προειδοποιητικό μειλ στη Φελίσια υπενθυμίζοντάς της την πολιτική της εφημερίδας σχετικά με την παραβίαση των όρων χρήσης των social media από τους εργαζομένους της”.

“Η αντιμετώπιση του θέματος από την Post δείχνει πλήρη παραβίαση των πρακτικών για την υποστήριξη επιζώντων σεξουαλικής βίας – συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών που θέλουμε να χρησιμοποιούμε στη δική μας δημοσιογραφία. Τα θύματα κακοποίησης συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών και εξωτερικών συνεργατών μας αξίζουν μια δίκαιη και διαφανή αντιμετώπιση. Αντιθέτως τώρα τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της εργαζομένης”, προσθέτει η ανακοίνωση.

Τέλος, το σωματείο κατηγορεί τη διοίκηση για υποκρισία καθώς όπως αναφέρει: “έχουμε επανειλημμένα δει συναδέλφους – συμπεριλαμβανομένων των μελών της διοίκησης – να μοιράζονται αμφιλεγόμενες απόψεις στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων χωρίς κυρώσεις”.

sport24.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ