Όταν ο Γιουβάλ Χαράρι προάσπισε τα ΜΜΕ: “Ανεύθυνοι πολιτικοί έχουν υποβαθμίσει την επιστοσύνη των πολιτών στην επιστήμη και στα μέσα ενημέρωσης. Τώρα το πληρώνουμε”

Κανένα σχόλιο

Συνέντευξη έδωσε ο διάσημος καθηγητής ιστορίας Γιουβάλ Νοά Χαράρι στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 4 της Αγγλίας σχετικά με τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού στις κοινωνίες.

Σε σημείο της συνέντευξης ο δημοσιογράφος Krishnan Guru-Murthy έθεσε ένα ερώτημα σχετικά με αυτό που θεωρούσε ως αναπόφευκτο της εφαρμογής μέτρων παρακολούθησης και επιτήρησης των πολιτών λόγω της ανυπακοής μειοψηφίας τους στην εφαρμογή των μετρών.

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε:

"Sponsored links"

“Όταν έχεις απέναντί σου έναν ιό, ακόμα και όταν μία σημαντική μειοψηφία δε συμμορφώνεται με τα εθελοντικά μέτρα, τότε ο ιός συνεχίζει να διαδίδεται”

Ο καθηγητής στην απάντησή του στάθηκε στην ευθύνη πολιτικών που συντέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια στο να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον όπου οι πολίτες δείχνουν λιγότερη εμπιστοσύνη “στους ειδικούς, στις πληροφορίες που λαμβάνουν από δημόσιες αρχές και στα μέσα ενημέρωση”, και έτσι πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης και αναπαράγουν θεωρίες συνομωσίας, που εν τέλει ευνοούν τη διαμόρφωση ενός κλίματος για την εφαρμογή μετρών μαζικής παρακολούθησης και επιτήρησης των πολιτών.

Είπε πιο συγκεκριμένα:

“Δεν είμαι ενάντια σε κάθε είδους επιτήρηση. Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε κάποια καθοδήγηση αλλά δεν πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό είναι μέσω της επιτήρησης του πληθυσμού που ζει μέσα στην άγνοια.

Είναι συνήθως εξαιρετικά αναποτελεσματικό αν έχεις μία πλειοψηφία ή μία σημαντική μειοψηφία που απλά δε συμμορφώνεται.

Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους αναγκάσεις να συμμορφωθούν εκτός και να εφαρμόσεις μέτρα ενός μεγάλης κλίμακας ολοκληρωτισμού.

Το θέμα είναι ότι σε αυτά τα ζητήματα μπορείς να εμπιστευθείς τον πληθυσμό μίας χώρας αρκεί να είναι καλά εκπαιδευμένος και να έχει σωστές πληροφορίες.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια ανεύθυνοι πολιτικοί έχουν συντελέσει στην υποβάθμιση της εμπιστοσύνης του κοινού στην επιστήμη, στους ειδικούς, στις πληροφορίες που λαμβάνουν από δημόσιες αρχές και στα μέσα ενημέρωση και τώρα αυτή η ανευθυνότητα επιστρέφει πίσω για να μας στοιχειώσει.

Γιατί σε αυτή τη στιγμή της κρίσης, χρειαζόμαστε αυτού του τύπου την εμπιστοσύνη.

"Sponsored links"

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις