14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Όταν ο λαός

Ημερομηνία:

Πάλλας Βαγγέλης Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής Α.Ε.J./I.F.J.

Ένας λαός σκλαβώνεται μόνος του, κόβει τον ίδιο του το λαιμό οταν, έχοντας επιλέξει ανάμεσα στο να είναι υποτελής και στο να είναι ελεύθερος, εγκαταλείπει τις ελευθερίες και μπαίνει στο ζυγό, συναινώντας στην ίδια του τη δυστυχία ή μάλλον, προφανώς καλωσορίζοντας την. Εάν κοστίζει κάτι στους ανθρώπους η ανάκτηση της ελευθερίας τους, είναι η ανάγκη δράσης προς αυτή την κατεύθυνση., δεν απαιτώ απ’ αυτόν τέτοια τόλμη, αφήστε τον να προτιμά την αμφίβολη ασφάλεια της άθλιας ζωής όπως την επιθυμεί.

…φτωχοί, εξαθλιωμένοι και χαζοί άνθρωποι, έθνη αποφασισμένα για την ίδια σας την δυστυχία και τύφλα στο δικό σας καλό. Ζείτε με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορείτε να θεωρήσετε ούτε ένα πράγμα δικό σας…

Τα παραπάνω λόγια, τα τόσο σημαντικά, και τόσο σκληρά δεν τα είπε κάποιος ασήμαντος ποιητής ή διανοούμενος, τα είπε ο ΕΤΙΕΝ ΝΤΕ ΛΑ ΜΠΟΕΣΙ, πότε; 1530-1563.

Κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί από τους άλλους σύμφωνα με τον δικό του Νόμο, που είναι, η ελευθερία του και άρα να αποτιμηθεί κατά τρόπο αναλογούντα στη διαφοροποίησή του.

Καθώς ο καπιταλισμός τρώει όλο και περισσότερο τις σάρκες του πληθαίνουν οι κάθε λογής κρίσεις που δημιουργούν νέες στρατιές αστέγων, ανέργων ανθρώπων που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις στοιχειώδεις βιοτικές τους ανάγκες. Καθώς ο χειμώνας έρχεται, αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου για αυτούς. Κάθε κρίση όμως φέρνει στην επιφάνεια τα αντανακλαστικά όλων των κοινωνικών τάξεων που εξ ορισμού δεν είναι καθόλου μα καθόλου προοδευτικά ή ανθρωπιστικά, ειδικά απέναντι σε όσους βρίσκονται «από κάτω».

Ήρωες μπορούμε να γίνουμε όλοι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτές οι συνθήκες είναι το σύστημα, είναι αυτή καθ’ αυτή η μήτρα που γεννάει όσους αργότερα θα τρέμει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό το σύστημα που φοβάται και την σκιά του αντιδρά σπασμωδικά, αντιδρά τυραννικά και κατασταλτικά… Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα και το σύστημα από την γέννηση του είναι αντιδραστικό, και είναι τέτοιο διότι δεν έχει άλλο τρόπο να λειτουργήσει. Προβάλλει όλη την κατασκευασμένη νομιμότητα και νομιμοφροσύνη για να αποδημήσει όποιον στέκεται εμπόδιο, και εκεί που νομίζει ότι το πετυχαίνει γεννάει τον δήμιό του.

Δεν μπορεί να ξεφύγει απ’ αυτή την νομοτέλεια. Την απεχθάνεται αλλά είναι καταδικασμένο να την ζει ξανά και ξανά. Η ιστορία είναι επιφορτισμένη για να καταγράφει τις πορείες αυτών που αντιστάθηκαν.

…το σύστημα είναι καταδικασμένο να γεννάει ήρωες…

Άπειρες φορές σκέφτομαι ότι αυτό που ζούμε είναι ένα υποθετικό σενάριο και ότι κάποια στιγμή επιτέλους θα ξυπνήσουμε. Έχω πολλές ενδείξεις ότι αυτό που ζούμε είναι κατασκευασμένο.

Άρχισα να το συνειδητοποιώ πριν από χρόνια μέσα από ρωγμές του ονείρου μου, μέσα από τις συνέχειες. Έπιασα τον εαυτό μου να φτιάχνει, ένα όνειρο μέσα σε όνειρο. Αλλά και εκεί σκόνταψα, γιατί καλά είναι να κάνεις όνειρα, αλλά φαίνεται ότι τα όνειρα δεν υπερισχύουν του πλάνου που έχω βάλει.

Μια και δεν είναι δυνατό να μας εντάξουν στα σχέδια τους, σε ότι μπορούν να ελέγξουνε και να προβλέψουν οι ανερχόμενοι πολλοί. Του φοβερίζει η άρνηση μας να δεχτούμε φάκελο, κατάταξη, τάξη κι αριθμό. Τους φοβερίζει η άρνησή μας να ενταχθούμε στις ομάδες αυτών που όταν κοιμούνται, τα χέρια τους είναι από μέσα ή απ’ έξω από το πάπλωμα. Γιατί τα χέρια τα δικά μας την ώρα του ύπνου, ζωγραφίζουν ελεύθερα τους ανέμους, με χρώματα και με σχηματισμούς στον ορίζοντα, τοποθετώντας μας μες τους αιώνες…

Σε αυτό το σύστημα λέμε όχι… δεν θα πάρουμε.

"google ad"

Η αστική τάξη έχει επίγνωση ότι ένας λαός ανοργάνωτος και ιδεολογικά καθυστερημένος είναι εύκολα χειραγωγήσιμος. Για αυτό διεξάγει έναν αδιάκοπο και χωρίς όρια αγώνα παραπληροφόρησης σε όλους τους τομείς της σκέψης και της κοινωνικής δραστηριότητας. Ο ψυχολογικός πόλεμος της αστικής τάξης, μέσω των συστημικών ΜΜΕ, έχει στο κέντρο του την αριστερά.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η αριστερή ιδεολογία είναι στην πράξη εξαιρετικά ελκυστική στους λαούς. Για αυτό το λόγο οι στρατιές των συστημικών δημοσιογράφων και απολογητές του αστικού συστήματος και οι μηχανισμοί των κέντρων προπαγάνδας έχουν επιδοθεί σε μια απύθμενη εκστρατεία κατασυκοφάντησης της αριστερής ιδεολογίας.

Η χρήση σε παγκόσμια κλίμακα των ΜΜΕ εναντίον της αριστεράς στον ψυχολογικό πόλεμο ξεκίνησε τον 1948 από τις ΗΠΑ με τη δημιουργία των ραδιοφωνικών σταθμών «Ελεύθερη Ευρώπη», «Ελευθερία» και «Φωνή της Αμερικής» εδώ στην Ελλάδα.

Τέλος όταν οι λαοί είναι κυρίαρχοι, τότε παίρνουν τον έλεγχο μέσα από όχι πάντα δημοκρατικές διαδικασίες και όχι να περιμένουν από τους ιστορικούς να καταγράψουνε την ιστορία τους όπως θέλουν…

* Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά και με αυτά τα όπλα να πορεύεται στη ζωή. Είναι δημοσιογράφος μέλος των A.E.J. και I.F.J.. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα – μνήμης, μειονότητες, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Είναι μέλος του ΑΚΕΛ Ελλάδος. Email: pallas.eu@gmail.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...