Όταν το όμορφο ταυτίζεται με το καλό και το ηρωικό στις ταινίες του Χόλυγουντ

Κανένα σχόλιο

Σε όλους μας αρέσει να βλέπουμε επικές ιστορίες, πόσο μάλλον οταν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και ιστορικά πρόσωπα. Όμως πολλές φορές οι αλλαγές που γίνονται δεν είναι απλά στην υφή των γεγονότων που περιγράφονται αλλά και στην ίδια τη μορφή των πρωταγωνιστών.

Έτσι, είναι συνηθισμένο, οι πρωταγωνιστές και οι ήρωες να είναι συνήθως όμορφοι ενώ οι άσχημοι να είναι αστείοι, δειλοί ή κακοί.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Kingdom of Heaven όπου περιγράφει τη μάχη για την Ιερουσαλήμ και πρωταγωνιστής είναι ο Balian του Ibelin. Αν και η μεταφορά της ιστορίας στην ταινία στην ειδική έκδοση του σκηνοθέτη Riddley Scott είναι αρκετά πιστή (αν εξαιρέσουμε ένα ρομάντσο που δεν υπήρξε ποτέ), δεν είναι καθόλου πιστή η όψη του πρωταγωνιστή.

"Sponsored links"

Για τον ρόλο του Balian επιλέχθηκε αντικειμενικά ένας πολύ όμορφος ηθοποιός, ο Orlando Bloom, o Λέγκολας από τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών.

Όμως στην πραγματική ιστορία ο Balian κάθε άλλο παρά όμορφος σα ξωτικό είναι. Μάλλον, έμοιαζε πιο πολύ …με πίθηκο. Χαρακτηριστικό είναι και το όνομα με το οποίο έμεινε στην ιστορία: “The hairy one”, τίτλος που περιγράφει την πολύ έντονη τριχοφυία του.

O Orlando Bloom στην ταινία Kingdom of Heaven

Θα πείτε, λεπτομέρειες, Χόλιγουντ είναι και θέλουν να πουλήσουν. Και τι να κάνουν; Να βάλουν κανένα κακάσχημο να είναι πρωταγωνιστής σε ιστορική περιπέτεια;

Ναι, θα πρέπει να βάλλουν. Γιατί μέσω των ταινιών αποτυπώνεται η εικόνα στο μυαλό μας ότι ήρωες και πρωταγωνιστές μπορεί να είναι μόνο όμορφοι άνθρωποι. Η ομορφιά ταυτίζεται με την ηρωικότητα, την καλωσύνη και όλες τις ανθρώπινες αρετές ενώ αντιθέτως η ασχήμια μπορεί να είναι ηρωική μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις ενώ συνήθως ταυτίζεται με αρνητικές αρετές. Κάτι που βεβαίως δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα.

Ο ηρωισμός δεν έχει σχέση με την ομορφιά.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις