Πρόταση του νομάρχη Ρεθύμνου προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχτούν πυρόπληκτες περιοχές οι δήμοι Λάμπης Φοίνικα & Κουρητών

Κανένα σχόλιο

Μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (Σ.Ν.Ο.) εστάλη σήμερα από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Ρεθύμνου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών πρόταση, να κηρυχτούν οι Δήμοι Λάμπης, Φοίνικα και Κουρητών σε πυρόπληκτες περιοχές. Μετά από αίτημα των τριών Δήμων προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να κηρυχτούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε τη γνωμοδότηση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και του Νομάρχη Ρεθύμνου για το θέμα αυτό.

Ο Νομάρχης Ρεθύμνου συγκάλεσε εκτάκτως σε συνεδρίαση το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο την Τετάρτη 23/7/08 προκειμένου να εξεταστεί συλλογικά το αίτημα των Δήμων. Το Σ.Ν.Ο. αφού έλαβε υπόψη του την νομοθεσία η οποία ορίζει ότι μια περιοχή κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίση, γνωμοδότησε ομόφωνα να κηρυχτούν οι Δήμοι Λάμπης, Φοίνικα και Κουρητών σε πυρόπληκτες περιοχές και να τύχουν των μέσων και των διευκολύνσεων που προβλέπονται για αυτές.

"Sponsored links"

Συγκεκριμένα στην επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρονται τα εξής:

«Σε διάστημα δέκα (10) ημερών από 10-07-08 έως 21-07-08,έχουν εκδηλωθεί πέντε (5) μεγάλες πυρκαγιές στον Δήμο Λάμπης που σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνης, έχουν αποτεφρωθεί 2041 στρέμματα γεωργικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Επίσης στον Δήμο Φοίνικα εκδηλώθηκαν τέσσερεις (4) πυρκαγιές στο διάστημα από 21-06-08 έως 17-07-08 με αποτέλεσμα την αποτέφρωση 1000 στρεμμάτων (γεωργικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις). 3.Στον Δήμο Κουρητών που πρόσφατα αλλά και τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από παρόμοιες καταστροφικές πυρκαγιές (3 μεγάλες πυρκαγιές που αποτέφρωσαν 2000στρέματα).

Στους εν λόγω Δήμους τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται συνεχώς μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οι χορτολιβαδικές για κτηνοτροφική χρήση.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Ν.Ο που πραγματοποιήθηκε την 23-07-08 με θέμα συζήτησης τα παραπάνω αιτήματα των Δήμων και αφού έλαβαν υπόψη ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες επλήγησαν είναι κυρίως ελαιώνες και αμπελώνες που η αποκατάστασή τους σε παραγωγικές απαιτεί παρέλευση τουλάχιστον (5) ετών και η οικονομική καταστροφή θεωρείται ανυπολόγιστη, η απόφαση που πάρθηκε (ομόφωνα), είναι ότι θα πρέπει οι ως άνω Δήμοι να κηρυχθούν σε πυρόπληκτες περιοχές και να τύχουν των μέσων και των διευκολύνσεων που προβλέπονται για αυτές (αποκαταστάσεις ζημιών, δρόμων προσέλευσης, αγροτικών δρόμων),ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, που επαναλαμβάνονται τελευταία.

Με την ευκαιρία επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

α) Την αναγκαιότητα ίδρυσης Πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή του Δ.Δ. Κρύας Βρύσης.

β) Τη συμπλήρωση στελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνης ( με 30 τουλάχιστον πυροσβέστες)

γ) Η αξιοποίηση των αγροφυλάκων των περιοχών σε επίκαιρα σημεία για εντοπισμό επίδοξων δραστών αλλά και πυρκαγιών και ειδοποίηση για έγκαιρη κινητοποίηση των περιπολιών και λοιπών διατιθέμενων δυνάμεων.

δ). Την αξιοποίηση από τους Δήμους των πιστώσεων των 266.000,00€ που διατέθηκαν σε αυτούς από το Υπουργείο Εσωτερικών το 2008 για ενέργειες πυροπροστασίας και μόνο, από τους ΟΤΑ (Υδροφόρες, σκουπιδότοπους, αποψίλωση δρόμων κ.λ.π)».

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις