Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη χορήγηση των εμβολίων κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας

Κανένα σχόλιο

Ερώτηση προς τους υπουργούς Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κ. Φ. Πετραλιά και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο, κατέθεσε χθες ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Χανίων Μ. Σκουλάκης αναφορικά με τη μη εφαρμογή από τη Κυβέρνηση της υπουργικής απόφασης για τη δωρεάν χορήγηση των εμβολίων HPV κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας από το ΙΚΑ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σκουλάκης, «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις παρουσιάζει η δωρεάν χορήγηση των εμβολίων HPV κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας στις Ελληνίδες ασφαλισμένες από το μεγαλύτερο ταμείο ασφάλισης της χώρας, το ΙΚΑ, σύμφωνα και με τις καταγγελίες του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ».

"Sponsored links"

Ειδικότερα και παρά την από τριμήνου απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ένταξη των εμβολίων του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (Εγκύκλιο 21-01-08 αρ. Πρωτ. Υ1/ΓΠ 158238), αλλά και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία για δωρεάν χορήγηση (Εγκύκλιο 4-02-08 αρ. Πρωτ. Φ.80000/2445/194 και Εγκύκλιο 23-04-08 αρ. Πρωτ. Φ.800005471/469), η σχετική διαδικασία παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις και μία αδράνεια από το ΙΚΑ το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας.

Παράλληλα, παρατηρείται ότι το ΙΚΑ είναι πλέον το μόνο ταμείο ασφάλισης που ΔΕΝ διαθέτει τα εμβόλια HPV στις ασφαλισμένες του και εξακολουθεί να εμφανίζει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην χορήγησή τους.

Το αποτέλεσμα σύμφωνα με το κ. Σκουλάκη είναι «μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που αντιπροσωπεύουν το 65% των ασφαλισμένων γυναικών (περίπου 480.000 ελληνίδες ηλικίας 12 με 26 ετών) να μην έχουν ακόμη πρόσβαση σε ένα τόσο σημαντικό εμβόλιο».

Ταυτόχρονα, ο οργανισμός του ΙΚΑ με την εγκύκλιο (αρ. Πρωτ. Γ55/624) στις 9 Μαΐου 2008, αποφάσισε να παρέχει κατά προτεραιότητα άλλα τρία εμβόλια χωρίς συμμετοχή ασφαλισμένου μέσω ιδιωτικών φαρμακείων την στιγμή που εκκρεμεί ο εμβολιασμός για την προστασία των κοριτσιών από μία θανατηφόρα νόσο όπως ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας.

Με δεδομένο πως κρίνεται εξαιρετικά απαραίτητη η άμεση και ισότιμη πρόσβαση των κοριτσιών σε ΟΛΑ τα εμβόλια που είναι στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο κ. Σκουλάκης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να εφαρμοστεί ΆΜΕΣΑ το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, έτσι ώστε να χορηγηθεί δωρεάν το εμβόλιο HPV κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας από το ΙΚΑ, σύμφωνα με τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης αλλά και με την πρόσφατη απόφαση του ΥΥΚΑ.

Στα : Υγεια

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις