Μουσικό Ταξίδι με κρητικά και μικρασιάτικα τραγούδια

Κανένα σχόλιο

Tο Διδασκαλείο Λαογραφίας του Γιάννη Παναγιωτάκη, διοργάνωσε την Δευτέρα 14 Απριλίου 2008, στο αμφιθέατρο του 4ου ΕΠΑΛ μία ακόμα δραστηριότητα, αφιερωμένη στον κρητικό και μικρασιατικό πολιτισμό, στο χορό και στη λαογραφία.

Οι Μουσικοί

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν δύο νέοι και ταλαντούχοι μουσικοί, ο Γιώργος Βλάσσης και ο Βαγγέλης Αλεξάκης, οι οποίοι συνόδευσαν με τη λύρα και το μαντολίνο, τη διδασκαλία των χορών.

"Sponsored links"

vlassis_paximadakis_siligardos.jpgΟ Γιώργος Βλάσσης γεννήθηκε, και ζει στην Αθήνα. Κατάγεται από την Νεάπολη Λασιθίου. Ξεκίνησε μαθήματα λύρας το 1985 στο Σίσι με δάσκαλο τον Κωστή Σουλαδάκη, ενώ μαζί του μυήθηκαν από πολύ νωρίς στην κρητική μουσική παράδοση και τα δυο του αδέρφια Γιάννης και Μαρία με τους οποίους αποτελούν ενιαίο μουσικό σύνολο. Πρότυπά του στην λύρα είναι ο Θανάσης Σκορδαλός και ο Κώστας Μουντάκης ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην μελέτη των παλαιότερων μουσικών της Κρήτης. Παρακολούθησε μαθήματα λύρας στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (με δάσκαλο τον Κώστα Μουντάκη) καθώς και σεμινάρια βυζαντινής μουσικής και μουσικολογίας. Έχει συμμετάσχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, γιορτές που αφορούν ήθη και έθιμα του νησιού μας, καθώς και σε μουσικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στην Κρήτη και στην Αθήνα. Διδάσκει λύρα στην Ένωση Κρητών Βριλησσίων και είναι γενικός γραμματέας του Συλλόγου Κρητών Χολαργού-Παπάγου. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εργάζεται σε μεγάλη πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία.

Ο Βαγγέλης Αλεξάκης, γεννήθηκε το 1972 στο Ηράκλειο, όπου ζει και εργάζεται ως Καθηγητής μαθηματικών. Κατάγεται από το χωριό Πίκρης του Ρεθύμνου. Παίζει λύρα απ’ το 1979 με δάσκαλο τον Κώστα Μουντάκη. Το 1983 διδάσκει στο Ωδείο Απόλλων, ως βοηθός του και αργότερα συνεχίζει τη διδασκαλία στο πλευρό του Δημήτρη Πασπαράκη.

Απ’ το 1994 συνεργάζεται με τον Βασίλη Σταυρακάκη. Το 1996 συνεργάζεται με τους Δημήτρη Πασπαράκη, Μανόλη Πασπαράκη και Αλέξανδρο Κουκουριτάκη για τις ανάγκες του ακροάματος «Ερωτόκριτος», στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Έκτοτε συμμετείχε σε πολλά γλέντια και συναυλίες στην Κρήτη, στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ από το 1998 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με τον Μάνο Μουντάκη.

Η Διδασκαλία

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης – διδασκαλίας έγινε αναφορά στους ξεχασμένους χορούς της Κρήτης και η ομάδα παραστάσεων είχε την ευκαιρία να χορέψει Κατσαμπαδιανό, Λαζώτη, Μικρό μικράκι, Εθιανό πηδηχτό, Ανωγειανό πηδηχτό, Απανωμερίτη, Εμπυρρίκιο (και τις τρεις χορευτικές αποδόσεις του βήματος), καθώς και όλους τους χορούς που χορεύονται σήμερα στο νησί.

Εκτός από τα μέλη του διδασκαλείου, πολλοί ήταν οι μαθητές και οι καθηγητές του 4ου ΕΠΑΛ που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσα διαδραματίζονταν στο αμφιθέατρο του σχολείου τους. Παρούσα και η Κάλλια Αγαπάκη, επί χρόνια πρωτοχορεύτρια (στους παραδοσιακούς χορούς, στο κλασσικό και σύγχρονο μπαλέτο) και χορευτική παρτενέρ του Γιάννη Παναγιωτάκη στο Λυκείου Ελληνίδων, η οποία συμμετείχε στα μαθήματα και στις πρόβες.

Η Εξέλιξη

Μετά το τέλος της παρουσίασης των χορών στο 4ο ΕΠΑΛ το μουσικό ταξίδι συνεχίστηκε στο κέντρο της πόλης. Οι μαθητές του διδασκαλείου χόρεψαν και τραγούδησαν σκοπούς από την Κρήτη και τη Μικρά Ασία με τη συνοδεία πολλών ταλαντούχων μουσικών. Ο δεξιοτέχνης της λύρας Γιώργος Βλάσσης μαζί με τους Γιάννη Παξιμαδάκη (λαούτο, μπουλγαρί, τζουράς, μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι), Βαγγέλη Συλιγάρδο (κιθάρα, μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς, τραγούδι), Σταύρο Τσαγκαράκη (Ούτι, τραγούδι) και Μάριο Χατζηζώη (μπαγλαμά). Τη βραδιά «στόλισαν» με τη συμμετοχή τους και το τραγούδι τους ο δεξιοτέχνης στο λαγούτο και στο μπουζούκι Βαγγέλης Τσαγκαράκης και ο εθνομουσικολόγος και μελετητής των πνευστών οργάνων της Κρήτης Γιώργος Ζαχαριουδάκης.

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live