Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης που είναι και Ιστορικό Μουσείο – και αυτό μετρά ιδιαίτερα – δεν είναι τυπικά και αποκλειστικά αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας. Εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, και το Υπουργείο Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Τουρισμού, Οικονομίας, Εξωτερικών καθώς και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, τα επαγγελματικά και πνευματικά Σωματεία και Σύλλογοι της πόλης μας, και φυσικά, η Νομαρχία Χανίων, ο Δήμος Χανίων, αλλά και όλοι οι Δήμοι του Νομού. Ο Δήμος Χανίων έχει και θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. Αν όμως αδυνατεί;

istoriko_arxeio.jpgΤότε οι άλλοι Δήμοι, θα πρέπει να αδρανήσουν; Ένας μεγάλος χώρος – οικόπεδο κατ’ αρχήν – για την στέγαση, την εξυπηρέτηση του Ιστορικού Αρχείου, του Ιστορικού Μουσείου, του Λαογραφικού Αρχείου, αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη. Όσοι ενδιαφέρονται για το τουριστικό παραδάκι, καλά γνωρίζουν πως οι επισκέπτες όλου του κόσμου, πολιτισμένοι, πεπαιδευμένοι, άγριοι ή ημιάγριοι, δεν επισκέπτονται ένα τόπο, για να γνωρίσουν τις ταφικές πολυκατοικίες του ούτε τα τσιμεντένια ταφοξενοδοχεία του, αλλά ιδρύματα με προσωπικότητα και περιεχόμενο.

"Sponsored links"

Η σημερινή κατάντια από άποψη στέγασης του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης δεν τιμά, αλλά επιτιμά αυτόν τον τόπο. Φυσικά και υπάρχουν χώροι. Το Ακρωτήρι π.χ. αλλά και άλλοι Δήμοι που ακόμη δεν έχουν βιασθεί αισθητικά, μπορούν για το καλό όλων μας να δώσουν λύση. Υπάρχει και ο χώρος, ο παράλιος χώρος ανάμεσα Καλαθά – Άγιο Ονούφριο και Πολυτεχνείο Κρήτης. Υπάρχουν και άλλοι χώροι που ο γράφων δεν έτυχε να γνωρίζει.

Τι δεν υπάρχει; Ας αφήσομε να το βρει ο αναγνώστης. Ποιος αναγνώστης; Αυτός ο σεμνός, που δεν επιδεικνύεται, που δεν έχει προσωπικά συμφέροντα, που η παιδεία του, ενώ δεν είναι βαρύγδουπη, όμως είναι επαρκής για να συλλάβει το πρόβλημα ακαριαία. Ποια περιοχή προβάλλει καταλληλότερη για την ώρα;

Μα η ΧΑΛΕΠΑ. Ας υιοθετήσουν το πρόβλημα πρώτοι – πρώτοι τα Επαγγελματικά Σωματεία της πόλης μας. Έτσι γίνεται και στην Βόρεια Ιταλία και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η απάντηση εν ψυχρώ είναι η εξής: Έτσι πρέπει, γιατί αυτές οι τάξεις θα έχουν τα περισσότερα οφέλη. Περισσότερα από τους διανοούμενους, τους ερευνητές, τους ρομαντικούς ή τους φιλοσόφους.

ΦΩΤΗΣ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις