Ιστορικό αρχείο Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης δεν είναι ένα από τα σημαντικότερα Αρχεία του Ελληνικού Κράτους, αλλά, όπως προκύπτει από την έκθεση του περιεχομένου του, ένα από τα πλέον σημαντικά Μεσογειακά του είδους του. Ότι τείνει να μεταβληθεί σε σκουπιδαποθήκη αυτό είναι αναισθήτως γνωστόν. Σαν Κρητικό Ιστορικό Αρχείο θα μπορούσε να στεγαστεί σε οποιονδήποτε νομό του νησιού και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, αρκεί να το δηλώσομε προφορικά και γραπτά, γιατί εμπράκτως το έχομε δηλώσει εδώ και πολλά χρόνια.

Υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει πως οι εν Ηρακλείω αδελφοί μας δεν θα σπεύσουν ακαριαία και εν ριπή οφθαλμού να το στεγάσουν; Την 10ετία του 1950, ύστερα από μερικά φαιδρά επεισόδια και εν ριπή οφθαλμού, η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (Σ.Ε.Α.Π.) μεταστεγάστηκε στο Ηράκλειο όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Μας έπιασε ιερή αγανάκτηση για το Εφετείο, αλλά δεν ιδρώνει το αφτάκι μας ούτε για το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (απείρως σπουδαιότερο και για την Ιστορία μας και για την δική μας ταυτότητα) ούτε για το Άγαλμα της Ελευθερίας που καμαρώνει το εκμαγείο του στον προθάλαμο του Νομαρχιακού μας μεγάρου προκαλώντας κατάθλιψη και ντροπή.

"Sponsored links"

arxeio.jpgΚαι βέβαια το Άγαλμα της Ελευθερίας ως σύμβολο του Νέου Ελληνισμού είναι χιλιάδες φορές σημαντικότερο από τα απανταχού Εφετεία της χώρας. Όταν αυτή είναι η πραγματικότητα, τότε γιατί οι άνθρωποι πλην του Εφετείου να μη ζητήσουν τον Φάρο, τον Ιστορικό Κολόμπο ή τα Κεράδικα;

Μια λαϊκή παροιμία λέει:
«Εκεί που οι Καπεταναίοι κρεμούσαν κάποτε τα άρματα, κρεμάνε τώρα οι γύφτοι τα νταούλια»

Τι είναι τα «νταούλια»; Τα νταούλια είναι τα τουμπερλέκια που βαράνε οι γύφτοι, για το «κράξιμο». Δεν ντρεπόμαστε ορισμένοι – ορισμένοι. Εδώ και ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ν’ αφήνομε ολομόναχη τη Ζαχαρένια να θυμίζει το χρέος μας και να φροντίζει για την… αποξεφτιλοποίηση μας; Το φιλότιμο το λένε, προπαντός, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ.

ΦΩΤΗΣ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις