Ο γεωγραφικός προσδιορισμός

Κανένα σχόλιο

Γράφει ο Χρήστος Ι. Πετράκης

Η λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας στο Σκοπιανό, τουτέστιν η έσχατη γραμμή άμυνας, περιλαμβάνει (τουλάχιστον περιελάμβανε μέχρι πρότινος) τρία βασικά στοιχεία: Πρώτον, η Ελλάδα αποδέχτηκε (σιωπηρά) μια σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια, στην οποία (προφανώς) θα περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία. (Πρόκειται, όπως είναι φανερό για ένα… κολοσσιαίο βήμα ελληνικής υποχώρησης!…) Δεύτερον, η ονομασία αυτή να ισχύει έναντι πάντων. Δηλαδή να είναι η μοναδική ονομασία που θα έχουν τα Σκόπια είτε στο εσωτερικό τους, είτε στο εξωτερικό, είτε στις διεθνείς τους σχέσεις, είτε στις σχέσεις τους με τους διεθνείς οργανισμούς. Και φυσικά θα υπάρχει στο σύνταγμά τους και επίσης στα διαβατήριά τους. (Εξυπακούεται ότι θα απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά των Σκοπιανών σε αλυτρωτικές βλέψεις).

"Sponsored links"

Τρίτον, η ονομασία αυτή θα έχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή (και εφόσον δεν ξεχάσαμε τα ελληνικά μας) η ονομασία των Σκοπίων θα συνοδεύεται από έναν τοπικό προσδιορισμό. Και προφανώς αυτό θα είναι το «άνω» ή «βόρεια». Τελικά, με λίγα λόγια, η Ελλάδα απ’ ότι καταλαβαίνουμε έθεσε ως έσχατο σημείο υποχώρησής της την αποδοχή να ονομασθούν τα Σκόπια «Άνω Μακεδονία» ή «Βόρεια Μακεδονία». Για να αντιδιαστέλλεται σαφώς η περιοχή αυτή από τη Νότια (Ελληνική) Μακεδονία.

Όπως γίνεται φανερό δια… «γυμνού οφθαλμού» η μεν Ελλάδα αποδέχθηκε να κάμει ουσιαστικό και τεράστιο βήμα υποχώρησης, ενώ οι Σκοπιανοί επιτυγχάνουν περίπου το στόχο τους. Τι κι αν λέγονται «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τι κι αν λέγονται «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας». Η διαφορά είναι ελάχιστη. Όμως, οι υπερφίαλοι Σκοπιανοί, συνεπικουρούμενοι από την αμερικανική Κυβέρνηση του (οικτρώς) απερχόμενου Τζ. Μπους, δεν δέχονται να κάμουν ούτε αυτό το ελάχιστο βήμα υποχώρησης! Διότι προφανώς θεωρούν ότι έτσι «ψαλιδίζονται» οι επεκτατικές τους βλέψεις εις βάρος της Ελλάδας!

Δυστυχώς, κατά τα φαινόμενα, η (αθάνατη) Ελλαδάρα θα υποχωρήσει ακόμη ένα βήμα από την χαραχθείσα «κόκκινη γραμμή»! Ήδη, η έκφραση «γεωγραφικός προσδιορισμός» άρχισε να απουσιάζει από τις ομιλίες των Ελλήνων επίσημων, με πρώτη μια πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή… Η ονομασία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» την οποία επιθυμούν να επιβάλλουν οι Αμερικανοί, δεν καταργεί κατά κανένα τρόπο τις αλυτρωτικές και επεκτατικές βλέψεις των ιταμών Σκοπιανών!…

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις