«Ισότητα των Φύλων και Εκπαίδευση: Προετοιμάζοντας Ισότιμους Πολίτες»

Κανένα σχόλιο

Τι ειπώθηκε για τα στερεότυπα, την ολοκληρωμένη συνεκτική πολιτική για την ισότητα των φύλων , αλλά και τα 78 επιμορφωτικά Προγράμματα που υλοποιήθηκαν σε περιφερειακό επίπεδο — Ξεκίνησαν την Πέμπτη 3/7/08 οι εργασίες του τριήμερου Συνεδρίου που διοργάνωσε το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) με θέμα: «Ισότητα των Φύλων και Εκπαίδευση: Προετοιμάζοντας Ισότιμους Πολίτες.» Το εν λόγω συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου: «Ευαισθητοποίηση Εκπαιδευτικών και Παρεμβατικά Προγράμματα για την Προώθηση της Ισότητας των Φύλων – Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ- Κατηγορία Πράξης 4.1.1 α».

Του Φίλιππου Ζάχαρη

"Sponsored links"

ΦΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Ο υπουργός δήλωσε ότι «το ζήτημα της ισότητας σχετίζεται άμεσα με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Απαιτείται, τόνισε ο υπουργός, η αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του και πιο ειδικά, σε ό,τι αφορά τα στερεότυπα που ακολουθούν τον θεσμό αυτό. Στερεότυπα τα οποία βρίσκονται εντυπωμένα ήδη από την τρυφερή ηλικία και στο σημείο αυτό, καλείται να παρέμβει η εκπαίδευση».

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας, κ. Ευγενία Τσουμάνη, αναφέρθηκε στο ρόλο των στερεοτύπων στη σχολική αίθουσα, υπογραμμίζοντας ότι «η σχολική τάξη αποτελεί μία αντανάκλαση της κοινωνίας από πολλές απόψεις. Τα στερεότυπα είναι παρόντα και μέσα στη σχολική αίθουσα Είναι εκεί που εκπαιδευτικοί και μαθητές μεταφέρουν ένα πλέγμα από πεποιθήσεις, αντιλήψεις, αξίες, στάσεις και συμπεριφορές, που συχνά σχετίζονται με τους ρόλους των ανδρών και γυναικών σε όλα τα πεδία της καθημερινής ζωής».

Η γενική γραμματέας Ισότητας επεσήμανε ότι εφαρμόζεται ολοκληρωμένη συνεκτική πολιτική για την ισότητα των φύλων, αναδεικνύοντας το πολιτικό, οικονομικό και αναπτυξιακό της χαρακτήρα. Ένας από τους τέσσερις Άξονες Δράσης των Εθνικών Προτεραιοτήτων Πολιτικής για την Ισότητα των Φύλων (2004-2008) είναι η καταπολέμηση των στερεοτύπων. Σχετικά με τη νέα Προγραμματική Περίοδο (2007-2013), η Γενική Γραμματέας Ισότητας τόνισε ότι με τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει, θα συμβάλλει ουσιαστικά στον τομέα της καταπολέμησης των στερεοτύπων. «Η εμπειρία από την υλοποίησή του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπήρξε ιδιαίτερα θετική», είπε η κα Τσουμάνη.

Η Πρόεδρος Δ.Σ. του Κ.Ε.Θ.Ι., κ. Έλενα Ζενάκου, αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους και τις δράσεις του Έργου. «Το Κ.Ε.Θ.Ι. υλοποίησε το Έργο και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την αρχική επαγγελματική κατάρτιση με έτος έναρξης το 2002 και πέρας την παρούσα χρονική περίοδο. Στα 78 επιμορφωτικά Προγράμματα που υλοποιήθηκαν σε περιφερειακό επίπεδο, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολικών μονάδων της γενικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και των εκπαιδευτών και εκπαιδευτριών των σχολών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης ξεπέρασε στο σύνολο τα 8.500 άτομα.

Στο Πρόγραμμα έλαβαν μέρος 4.576 σχολικές μονάδες (οι 3.584 ανήκαν στη γενική και οι 779 στην τεχνολογική δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι υπόλοιπες 213 στην αρχική επαγγελματική κατάρτιση). Ο κυρίαρχος στόχος του Έργου ήταν, η προώθηση της έννοιας της ισότητας των φύλων στους 52.802 μαθητές/σπουδαστές και στις 59.713 μαθήτριες/σπουδάστριες, με την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους στα θέματα της εξάλειψης των στερεοτύπων του φύλου, τον εντοπισμό της ανισότητας και των διακρίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις