Πρόληψη παθολογικών καταστάσεων απλό υψηλές θερμοκρασίες

Κανένα σχόλιο

Κατά τους θερινούς μήνες είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συνθήκες, καύσωνα ιδιαίτερα στις πόλεις. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα ανεκτά όρια από τον ανθρώπινο οργανισμό, δημιουργούνται ορισμένες παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού και βαρύτητας που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση ή και σε θάνατο.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

"Sponsored links"

DSCN2289 Δυνατός πονοκέφαλος ατονία, αίσθημα καταβολής τάση για λιποθυμία, πτώση Αρτηριακής πίεσης ναυτία, εμετούς και ταχυπαλμία.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις που συμβαίνει θερμοπληξία, έχουμε:

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος, σπασμούς, διάρροιες, απουσία εφίδρωσης ακόμα και κωματώδη κατάσταση ή και θάνατο.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνιση των συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι:

 • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Αποφυγή χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός . Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Να προτιμούνται τα ανοικτόχρωμα ρούχα με ανοικτό λαιμό και πορώδες υλικό για να επιτρέπεται ο αερισμός. Επιβάλλεται η χρήση καπέλου με υλικό που να επιτρέπει τον καλό αερισμό του κεφαλιού
 • απαραίτητη η χρήση σκουρόχρωμων ή μαύρων γυαλιών που να προστατεύουν τα μάτια από την αντανάκλαση του ήλιου
 • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει συγχρόνως ηλιακή ακτινοβολία και υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος και τρεξίματος κάτω απ’ τον ήλιο. Πολλά χλιαρά ντουζ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Να πίνουν άφθονα υγρά όπως νερό και φυσικούς χυμούς. Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια υψηλής ζέστης. Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
 • Η διατροφή να είναι ολιγοθερμική και να περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα με περιορισμό των λιπαρών.
 • Τα νεογνά να ντύνονται ελαφρά με τα χέρια ελεύθερα και να πίνουν συχνά εκτός απ’ το γάλα κι υγρά (χαμομήλι, νερό κλπ)
 • Μεγάλη προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι:
  α) άτομα ηλικίας άνω των 65 χρονών
  β) Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως: καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης κλπ)
  γ) άτομα που για διάφορους ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα όπως τα διουρητικά αντιχοληνεργικά, ψυχοφάρμακα, αντισυλληπτικά και ορμονούχα (συμπεριλαμβάνεται και η ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία) . Ακόμα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για το ενδεχόμενο ελάττωσης της δοσολογίας.

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση θερμοπληξίας

Μεταφέρουμε το θερμόπληκτο σε μέρος δροσερό ευάερο και σκιερό. Τον ξαπλώνουμε ανάσκελα και απομακρύνουμε όσους συγκεντρώνονται για να μην εμποδίζεται ο αερισμός. Αφαιρούμε τα περιττά ρούχα και του αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο (π.χ. χαρτόνι, βεντάλια κλπ). Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα ή παγοκύστη στο κεφάλι και το μέτωπο. Βρέχουμε το πρόσωπο το λαιμό το στήθος και όλο το σώμα με κρύο νερό. Κάνουμε ζωηρές εντριβές στα άκρα χέρια και πόδια με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω. Δίνουμε να εισπνεύσει ξύδι, αιθέρα ή αμμωνία κι αν μπορεί να πιει άφθονα υγρά με μικρή ποσότητα αλατιού. Αν παρόλα αυτά η κατάσταση είναι πολύ βαριά ενημερώνουμε πως το ΕΚΑΒ θα είναι πάντα έτοιμο και κατάλληλα εξοπλισμένο για να μεταφέρει τα άτομα αυτά στο νοσοκομείο.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live