Από τη Siemens στον Υμηττό

Κανένα σχόλιο

Μετά την Siemens οι πυρκαγιές. Μετά την εισροή χρημάτων, η πύρινη λαίλαπα. Ανταλλαγές ανακοινώσεων και περιπετειώδεις αναφορές από τα πύρινα μέτωπα. Θα ζήσουμε εικόνες του περυσινού καλοκαιριού; Ποιος τόπος έχει σειρά; Δεν προλάβαμε καλά – καλά να συνέλθουμε από το σοκ των αποκαλύψεων για τα χρήματα που εισέρευσαν σε κομματικά ταμεία από την Siemens, ακόμη δεν κόπασε ο απόηχος από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για την εμπλοκή και νέων προσώπων στην πολύκροτη υπόθεση, νάσου η πρώτη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού να μας θυμίσεις πω τα μέτρα της Πολιτείας λείπουν για μια ακόμη φορά. Τόπος, Υμηττός. Περιοχή, Αθήνα.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

"Sponsored links"

pirkagia-imito Εδώ που υποτίθεται τα μέτρα είναι ιδιαίτερα αυξημένα προκειμένου να προστατευτούν τα τελευταία και σαφώς ελάχιστα στρέμματα δάσους που έχουν απομείνει. Οι σκηνές λίγο – πολύ γνωστές. Οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, για ταχεία αντιμετώπιση του προβλήματος. Πως γίνεται όμως και οι καταγγελίες πολιτών αναφέρουν σημαντική καθυστέρηση και κινητοποίηση των μέσων πυρόσβεσης, αυτό είναι άλλο θέμα. Τα δελτία ειδήσεων άφησαν για λίγο την καυτή υπόθεση της Siemens και ασχολήθηκαν με την πύρινη λαίλαπα που για άλλη μια φορά αφάνισε δάση στην Αττική.

Ο υπουργός εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, πάντως πριν από λίγες ημέρες, απαντώντας σε ερώτημα της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή σχετικά με τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, έχει γίνει ό,τι ήταν δυνατό, ιδίως από πλευράς συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο σ’ επίπεδο πρόληψης όσο και σ’ επίπεδο καταστολής, καθώς επίσης και για την αποτροπή άλλων επιπτώσεων κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη λήξη της πυρκαγιάς. Σ’ αυτό συμβάλλει, σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε ο κος Παυλόπουλος, το γεγονός ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών με τη σημερινή μορφή του, διευκολύνει τον συντονισμό όλων των φορέων- Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αγροφυλακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση- αλλά και τη διαλειτουργικότητα, δηλαδή την μεταξύ τους αρμονική συνεργασία, για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη προώθηση σχεδίων και ενεργειών».

Παράλληλα, είπε ο υπουργός, έχει αναπττυχθεί και συνεργασία και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου και όταν τούτο χρειαστεί. Αλήθεια, τώρα που χρειάστηκε ο συντονισμός εντός της Αττικής και μάλιστα πολύ κοντά στα κέντρα των αποφάσεων, τώρα που ο Υμηττός ως ο τελευταίος πνεύμονας της Αττικής απειλήθηκε να καταστραφεί ολοσχερώς, όταν Δήμαρχοι διαμαρτύρονταν για υπερβολική καθυστέρηση, που ήταν αυτός ο περιβόητος «συντονισμός»;

Και εν πάσει περιπτώσει, αν δεν μπορεί να τύχει αποτελεσματικής προστασίας μια περιοχή πρασίνου μια ανάσα από την πρωτεύουσα, πως έχουμε την απαίτηση να μην γίνει κάρβουνο όλη η χώρα για μια ακόμη φορά τους επόμενους μήνες; Κάηκαν, λέει, μόνο 1.500 στρέμματα στον Υμηττό! Γιατί, θα έπρεπε να καούν σπίτια για να μιλάμε για καταστροφή; Λες και άλλη ζωή δεν υπάρχει στα δάση, λες και αυτό που προέχει είναι μονάχα να μην κινδυνεύσουν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Από το ΠΑΣΟΚ βέβαια δηλώνουν χαρακτηριστικά πως «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές». Και προσθέτουν: «Είναι η δεύτερη χρονιά που υπάρχει μια τόσο μεγάλη φωτιά, τόσο κοντά στην Αθήνα. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, δεν έχουν ληφθεί τα στοιχειώδη μέτρα και ότι δεν έχει προετοιμαστεί η κυβέρνηση, για το ίδιο ακριβώς φαινόμενο τον επόμενο χρόνο, γιατί είναι προφανές ότι έχουν ληφθεί λιγότερα προληπτικά μέτρα, απ’ ό,τι πέρσι». Γιατί, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν είχαμε άραγε φωτιές; Λέτε τότε να ήταν αποτελεσματική η προστασία των δασών;

Σε καμία περίπτωση Ή μήπως λέτε θα μας σώσει το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ; Το πρόβλημα με τις πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζεται με εκατέρωθεν ανταλλαγές ανακοινώσεων και τσιτάτα. Από καιρό, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν αναφερθεί επισταμένως στο θέμα, προτείνοντας μια σειρά από ουσιαστικές λύσεις. Όμως, παντού φωνή βοόντως εν τη ερήμω.. Παντού και πάντα αυτή η εφιαλτική σιωπή του ελληνικού κράτους που δείχνει να αδιαφορεί σε κάθε πρωτοβουλία για την διάσωση του περιβάλλοντος.

Κατά τα άλλα, εικονικές δενδροφυτεύσεις με εντολή των αρμόδιων υπουργείων που ακόμη και αυτές δεν λαμβάνουν μαζικό χαρακτήρα, γίνονται με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα για ευνόητους λόγους.. Και η συνέχεια μάλλον φαντάζει οδυνηρή. Αν σκεφτεί κανείς πως περιμένουν την βοήθεια του ανέμου, η την «στήνουν» στη φωτιά σε κάποια καίρια σημεία και ότι είναι να καεί, ας καεί μέχρι εκεί, τότε για ποια ελπίδα μιλάμε; Και σίγουρα υπεύθυνοι δεν είναι οι πυροσβέστες. Που απλά εντολές εκτελούν και πολλές φορές παλεύουν μονάχοι με τη φωτιά.. Αυτός ο περιβόητος «συντονισμός» μας έφαγε. Οι κινήσεις αυτές που ως αποτέλεσμα έχουν την καταστροφή μόνο 1.500 στρεμμάτων δάσους!!

Για να κάνουμε τους απολογισμούς στο κατόπι και να προβαίνουμε στις απαραίτητες συγκρίσεις μεταξύ κομμάτων για τις απώλειες στα δάση την κάθε χρονιά. Για να βγαίνουν με παρρησία οι κάθε λογής ανευθυνο-υπεύθυνοι και να δηλώνουν πως για φέτος τα καμένα στρέμματα ήταν «ευτυχώς» μερικές χιλιάδες! Λυπηρό και συνάμα απογοητευτικό για μια χώρα που για το μόνο που δεν μπορεί να είναι περήφανη είναι η περιβαλλοντική προστασία.

"Sponsored links"

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις