«Στα ύψη η φαρμακευτική κατανάλωση στην Ελλάδα»:

Κανένα σχόλιο

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί η συνολική φαρμακευτική κατανάλωση στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το Υπ. Υγείας σε ερώτηση-αίτηση κατάθεσης εγγράφων του Εισηγητή του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτή Χανίων, κ. Μ. Σκουλάκη. Σύμφωνα με αυτά, η συνολική φαρμακευτική κατανάλωση ανήλθε το 2007 σε 7,87 δις € (Πίνακας 1), αυξημένη κατά 303% (!!!) σε σχέση με το 2000, αναγκάζοντας το Υπ. Υγείας να παραδεχθεί διαμέσου του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Παπαγεωργίου πως «απαιτείται μια συνολική προσέγγιση του ζητήματος καθώς και η λήψη μέτρων τα οποία θα συμβάλλουν στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση κάθε πολίτη στην απαραίτητη φαρμακοθεραπεία».

skoulakis0bpili Την ίδια ώρα, η φαρμακευτική κατανάλωση για το 2008 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 8.8 δις €, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΦ και νυν πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Βαγιωνά. Αναφορικά με τη λίστα φαρμάκων, η κατάργηση της οποίας από τη Κυβέρνηση συνέβαλε στην «εκτόξευση» των φαρμακευτικών δαπανών και της κατανάλωσης, ο κ. Παπαγεωργίου δεν επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο κατάργησης της, τονίζοντας πως «η πολυφαρμακία και η αύξηση της οικογενειακής δαπάνης για φάρμακα ΔΕΝ αντιμετωπίζονται μόνο με λίστες φαρμάκων».

"Sponsored links"

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επαναφορά της λίστας φαρμάκων, με αυστηρότερες ρυθμίσεις από εκείνες που ίσχυαν ως το 2005 (οπότε και καταργήθηκε η λίστα από τη κυβέρνηση της NΔ), «αδειάζοντας» με αυτό τον τρόπο τον Υφυπουργό του και κάτω από τη πίεση της διαπιστωμένης – πλέον απ’ όλους –αποτυχίας συγκράτησης των καλπάζουσων φαρμακευτικών δαπανών.

Σε ότι αφορά τα φαρμακεία, στην απάντηση σημειώνεται ότι «προετοιμάζονται οι κατάλληλες υποδομές προκειμένου να εφαρμοστεί ο γραμμωτός κώδικας αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα συνταγογράφησης, εκτέλεσης και διαβίβασης συνταγών». Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι καμία αναφορά δεν γίνεται από τον αρμόδιο Υφυπουργό στην υλικοτεχνική υποδομή των νοσοκομείων για την εφαρμογή του γραμμωτού κώδικα ενώ το Υπουργείο ΔΕΝ κατέθεσε τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί διαμέσου τις διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου σχετικά με τον αριθμό των νοσοκομείων που

[α] έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες μηχανογραφικές διαδικασίες ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν το σύστημα του γραμμωτού κώδικα και

[β] έχει εγκατασταθεί το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης φαρμάκων.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο κ. Σκουλάκης δήλωσε τα εξής:

«Η χάραξη μιας φαρμακευτικής πολιτικής που θα υπηρετεί με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο τις ανάγκες των ασθενών, τις οικονομικές δυνατότητες του συστήματος υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και τους κανόνες της αγοράς, παραμένει επί 4,5 χρόνια ένας αόρατος στόχος για την κυβέρνηση της ΝΔ. Την ίδια ώρα, η φαρμακευτική κατανάλωση είναι «εκτός ελέγχου» ως συνέπεια της κατάργησης της λίστας φαρμάκων, της ανεξέλεγκτης συνταγογράφηση φαρμάκων, της μη υλοποίησης του νόμου για την επιστροφή του 4% από τη φαρμακοβιομηχανία στα Ταμεία – παρά τις εξαγγελίες για εφαρμογή αυτού από τα αρμόδιο Υπουργείο -, του νέου τρόπο υπολογισμού της τιμής χρέωσης των φαρμάκων και της μη ενσωμάτωσης κριτηρίων κόστους-αποτελεσματικότητας στο σύστημα αποζημίωσης και τιμολόγησης των φαρμάκων. Σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να απαντήσει η εθνική φαρμακευτική πολιτική αλλά δυστυχώς οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς είναι πρόχειρες, αποσπασματικές, ανεπαρκείς και απογοητευτικές».

pinakas

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live