19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Εγίνηκε της π@τ@ν@ς!» – Τα χίπικα Μάταλα του ’70 μέσα από ένα απολαυστικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Βαρελά [βίντεο]

Ημερομηνία:

«Τον άλλο χρόνο ήρθαν 5-6, τον άλλο χρόνο ήρθαν 116, τον άλλο χρόνο ήρθαν 416 και το ’69 εγίνηκε της …π@τ@ν@ς»!

Λόγια απλά και μεστά από έναν βέρο Κρητικό που βίωσε από κοντά (πιο κοντά δεν γίνεται) τη μαγεία των 60s-70s και τον μύθο των Ματάλων, όπου για κάποια χρόνια είχε γίνει παγκόσμιος πόλος έλξης των απανταχού νεαρών «νομάδων» σε αναζήτηση ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής σε δερματική εγγύτητα με τη φύση, κάτω από τον ζωογόνο ήλιο της Κρήτης.

Η παραπάνω «μαρτυρία» αποτελεί μέρος ενός ντοκιμαντέρ του Γιώργου Βαρελά, το οποίο διερευνά (μέσα από συνεντεύξεις πρώην χίπηδων και ντόπιων, αλλά και μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό) τους μύθους και τις αλήθειες των Ματάλων από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 έως τον διωγμό τους, με πρωτοβουλία της τοπικής εκκλησίας και με τη βοήθεια της χωροφυλακής και του στρατού.

Ο Δημήτρης Πουλικάκος, που υπογράφει και την πρωτότυπη μουσική της ταινίας, οι Γερμανοί Αρν και Έλμαρ, οι Αγγλίδες αδελφές Σίρλευ και Παμ, που ζουν τώρα στην Αυστραλία, η Αμερικανίδα Μπέτσυ και η Βρετανίδα Λιζ, η γιαγιά Αλεξάνδρα και η γιαγιά Κατερίνα που είχε το περίπτερο, ο Στέλιος που ζει στην Καλιφόρνια και είχε το θρυλικό Mermaidcafé και ο Βαγγέλης από το ΔΕΛΦΙΝΙ αλλά και ο Γιώργης, ο φτωχός Ματαλιώτης ψαράς και φίλος της JoniMitchell, απαντούν και σχολιάζουν ζητήματα όπως: οι σχέσεις μεταξύ των ντόπιων και των χίπηδων, ο πόλεμος στο Βιετνάμ, η χούντα στην Ελλάδα, τα ναρκωτικά και το ελεύθερο σεξ, η εκκλησία και τα rentrooms, ο διεθνής και ο τοπικός τύπος

Το ντοκιμαντέρ «HippieHippieMatala! Matala!», βασίστηκε στο σενάριο και την έρευνα της Μαρίας Π. Κουφοπούλου.

Είναι μία παραγωγή του Τμήματος Νεανικών και Επιμορφωτικών Προγραμμάτων της ΕΡΤ ΑΕ. Το ντοκιμαντέρ, πραγματοποίησε την πρεμιέρα του τον Μάρτιο, στο πρόγραμμα του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου, στο Τμήμα “Μικρές Αφηγήσεις”.

Το κοινό, ωστόσο, θα έχει την ευκαιρία να το παρακολουθήσει την ερχόμενη Κυριακή, 12/01/2014, στις 14:00 στον κινηματογράφο Δαναό στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα προβληθεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ CineDoc.

Παρακολουθήστε το τρέιλερ:

[youtube id=”j0sL1O4-D94″ width=”620″ height=”360″]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...