13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Ηρωική έξοδος» ΝΔ, αμηχανία ΠΑΣΟΚ και το φιάσκο με ΤΑΙΠΕΔ

Ημερομηνία:

Οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού επεξεργάζονται σενάρια αιφνιδιαστικών εκλογών σε περίπτωση πιέσεων της Τροικας για νέα μέτρα (ενδεικτικό το ρεπορτάζ της Καθημερινής) ενώ στο ΠΑΣΟΚ δεν γίνονται τέτοιες σκέψεις. Συνεργάτες του Ευ.Βενιζελου διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει εκλογικός σχεδιασμός και αποδίδουν τις σχετικές διαρροές σε κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου που δεν απηχούν τις απόψεις του πρωθυπουργού. Γράφει η Αγγελική Σπανού.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς πάντως στη συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία εμφανίζεται αυστηρός απέναντι στην Τροικα επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι είναι υπαρκτό το σενάριο σύγκρουσης με τους πιστωτές, εφόσον δεν δείξουν κατανόηση στις κυβερνητικές αγωνίες επιβίωσης.

Για λόγους συμβολισμού, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών (στο Εθνος) ανεβάζουν πολύ το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ με την κατηγορηματική δέσμευση ότι δεν πρόκειται να περάσει σε ξένα χέρια. Παρά τα επίμονα δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, αυτή είναι μια μάλλον εύκολη μάχη για την κυβέρνηση γιατί δεν πρόκειται να τεθεί ευθέως τέτοιο θέμα από τους εταίρους.

Τα σενάρια που διακινούνται για μεταφορά έδρας στο Λοτξεμβούργο απλώς επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο, ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος που έχει καθοριστεί για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις από έναν οργανισμό πολυδάπανο και αναποτελεσματικό ο οποίος έχει αλλάξει τρεις προέδρους σε δυο χρόνια. Με τον τελευταίο, τον Στ.Σταυριδη,να αποχωρεί με τον γνωστό -και εξευτελιστικό για τη χώρα- τρόπο.

Είναι εντυπωσιακό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει κατάθεση εγγράφων των λειτουργικών δαπανών του ΤΑΙΠΕΔ και είναι προφανές ότι το κόμμα που συγκυβερνά θέλει να πλύνει τα χέρια του σε ο,τι αφορά στη διαχείριση στο συγκεκριμένο βασίλειο. Είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικό των δυσκολιών το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμη ο διορισμός προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση, το επιτελείο του πρωθυπουργού θα περιμένει να μετρηθεί ο απόηχος των εξαγγελιών που θα γίνουν στη ΔΕΘ από τον Α Σαμαρα ( αναπτυξιακό πλάνο με ορίζοντα το 2021!) και η δυναμική των κοινωνικών εντάσεων σε όλα τα πεδία.

Το εκλογικό δίλημμα που θα τεθεί, εάν τα πράγματα πάνε προς τα εκεί, θα είναι «πρωτογενές πλεόνασμα που θα μας βγάλει από το μνημόνιο αντί για μια περιπέτεια με όρους συνιστωσών». Η δημοσκόπηση της Metron για τον Επενδυτή δείχνει ενδυνάμωση του διπολισμού, ισοδυναμία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, παγίωση της ΧΑ ως τρίτης δύναμης, άνοδο του ΚΚΕ, αποδυνάμωση του ενδιάμεσου χώρου (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).
Στο μεταξύ «τρέχουν» και άλλες δημοσκοπήσεις για λογαριασμό κομμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης και, για την ακρίβεια, του πρωθυπουργού που, αν χρειαστεί, μπορεί να μην συγκρουστεί μόνο με την Τρόικα.  Αλλά και με τον μοναδικό κυβερνητικό του εταίρο που γνωρίζει ότι, εκτός μεγάλου απροόπτου, οι κάλπες μόνο κάτι κακό θα φέρουν για το ΠΑΣΟΚ.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...