17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

«Ναι» στις Κυριακές με «franchise» και ικανοποίηση

Ημερομηνία:

Υπερψηφίστηκε, χθες το βράδυ, επί τις αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Ικανοποίηση ΕΣΕΕ για τις αλλαγές από το υπουργείο Ανάπτυξης. Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για εκπρόθεσμη τροπολογία, η οποία τελικά έγινε δεκτή και προβλέπει την υπαγωγή καταστημάτων franchise σε εκείνα που θα μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές. Συνολικά ψήφισαν 96 βουλευτές του Α’ θερινού τμήματος. Το επίμαχο άρθρο 16, που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, υπερψήφισαν 52 βουλευτές της συμπολίτευσης και καταψήφισαν 44 της αντιπολίτευσης.

Υπέρ της τροπολογίας για τα καταστήματα franchise τάχθηκε και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, αλλά και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου, οι οποίοι ωστόσο καταψήφισαν το άρθρο 16 που τη συμπεριέλαβε.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έκανε δεκτή την τροπολογία μολονότι αυτή ήταν εκπρόθεσμη. Η τροπολογία που τέθηκε σε ψηφοφορία έφερε υπογραφές βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ (Β. Οικονόμου).

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατήγγειλαν διαδικασίες που αιφνιδιάζουν το Σώμα και προέβλεψαν ότι ανοίγει ο δρόμος για να έχουν καταστήματα ανοιχτά οι πολυεθνικές προτού ακόμη το θέμα κριθεί από τα δικαστήρια.

«Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται», είπε ο Π. Λαφαζάνης τονίζοντας ότι αποτελεί «σκάνδαλο τύπου Πάχτα» και ότι ουσιαστικά επιτρέπονται οι αλυσίδες να ανοίγουν τα καταστήματά τους. Ο Θ. Παφίλης έκανε λόγο για «κόλπα».

Απαράδεκτο να τεθεί σε ψηφοφορία, υπογράμμισε ο Ν. Μαριάς, σημειώνοντας ότι δεν συνοδεύεται η τροπολογία από Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Είναι λογική και σωστή η τροπολογία», απάντησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σ. Βούλτεψη, ζητώντας να τεθεί σε ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης που έγινε δέκτης παραπόνων από την αντιπολίτευση, απάντησε ότι επιτρέπεται από τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου και ότι θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία αφού την δέχεται η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τρεις αλλαγές – διευκρινήσεις επί του νομοσχεδίου. Όπως είπε ο υπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή «υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε μεγάλο βαθμό για άνοιγμα όλων των καταστημάτων για επτά Κυριακής το χρόνο, ενώ για τα μικρότερα καταστήματα (κάτω των 250 τ.μ.):

  • Ορίζεται ότι ο αντιπεριφερειάρχης θα παίρνει την απόφαση για το πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα και είναι υποχρεωμένος να εκδώσει την απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων μέσα σε ένα τρίμηνο, αλλιώς θα έχει κυρώσεις
  • Ξεκαθαρίζεται ότι ο αντιπεριφειάρχης μπορεί να αποφασίζει και για συγκεκριμένες περιοχές μέσα στο χώρο ευθύνης του.
  • Για τις τουριστικές περιοχές όπου, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης διατυπώθηκε η κριτική ότι οι ρυθμίσεις μπορεί να λειτουργήσουν περιοριστικά «καθιστούμε σαφές ότι σε σχέση με το ωράριο που ισχύει στις τουριστικές περιοχές δεν αλλάζει τίποτα».

Επιπλέον μετά από απαίτηση του ΠΑΣΟΚ, που διατύπωσε ο εισηγητής του Μιχάλης Κασσής, ο υπουργός Κ.Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η διάταξη που δίνει την δυνατότητα στους δημάρχους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης να ορίζουν πόσες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. Η αρμοδιότητα αυτή όπως θα ανήκει στους αντιπεριφερειάρχες. «Αφού το ΠΑΣΟΚ άλλαξε άποψη, προφανώς και το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει λόγο να επιμείνει σε μία πρωτοβουλία που δεν ήταν δική του», είπε ο Κ.Χατζηδάκης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αλλαγές που έφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως «οι τρεις σημαντικές τροποποιήσεις του άρθρου 16 είναι ικανοποιητικές καθώς πλησιάζουν αρκετά στην ενιαία πρόταση του ελληνικού εμπορίου». Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της ΕΣΕΕ:

«Η ΕΣΕΕ δεν συνηθίζει να διαμαρτύρεται δίχως λόγο και αιτία, αλλά προσπαθεί συνεχώς να προτείνει λύσεις για την διάσωση των μικρομεσαίων του ελληνικού εμπορίου. Η ψήφιση ενός λειτουργικού και εκσυγχρονισμένου αγορανομικού κώδικα θα μας είχε βρει καταρχήν σύμφωνους, εάν δεν υπήρχε το πολύ “κακό” άρθρο 16 που προσπάθησε με βίαιο τρόπο να επιβάλλει την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο.

Η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού και η στήριξη των θέσεων της ΕΣΕΕ από την πλειοψηφία των βουλευτών του Α’ Θερινού Τμήματος της Βουλής οδήγησαν στις διορθώσεις της τελευταίας στιγμής που τελικά έφερε το ΥΠΑΑΝ. Οι τρεις σημαντικές τροποποιήσεις του άρθρου 16, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, μας ικανοποιούν, αφού πλησιάζουν αρκετά στην ενιαία πρόταση του ελληνικού εμπορίου.

Η Κυριακή δεν απαξιώθηκε, διατήρησε την ιδιαιτερότητά της, ενώ απετράπη η μετατροπή της σε καθημερινή ημέρα λειτουργίας. Η λειτουργία των καταστημάτων θα περιορίζεται στην μνημονιακή υποχρέωση 7 συγκεκριμένων Κυριακών και οποιοδήποτε αίτημα για περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου θα αποφασίζεται υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από τον Αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία.

Η τελική επαναδιατύπωση των παραγράφων και υποπαραγράφων του άρθρου 16 του Νομοσχεδίου, περιόρισε τις αντιφατικές ερμηνείες και τα περιθώρια προσφυγών. Επιπλέον, οι ενστάσεις της έκθεσης του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, οι πληρέστερες και επαρκέστερες αιτιολογήσεις και οι συνταγματικές αποσαφηνίσεις που ζητήθηκαν από τους βουλευτές διόρθωσαν, κατά πολύ, την αρχική “κακοσχεδιασμένη” διάταξη.

"google ad"

Γνωρίζω καλά ότι κάποιοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις τρεις αλλαγές που ανέτρεψαν όλο το σκηνικό των προηγούμενων ημερών, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι πλέον η κατάσταση είναι στο χέρι μας. Από εδώ και στο εξής ο εμπορικός κόσμος θα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση με τους Αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας. Κάθε τοπική κοινωνία και κάθε τοπικός εμπορικός σύλλογος με τον Αντιπεριφερειάρχη του, θα έχει την δυνατότητα να δώσει απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου, χωρίς να δημιουργείται αδικία και αναστάτωση στην αγορά.

Το σήριαλ των 52 Κυριακών έλαβε επιτέλους τέλος. Άλλωστε ήταν ένα παιχνίδι “μηδενικού αθροίσματος”, αφού το κέρδος του ενός θα ήταν οι απώλειες του άλλου με ανακατάταξη μεριδίων από τους ανίσχυρους στους ισχυρούς της αγοράς.

Ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ, πιστεύω πολύ στην αντοχή των Ελλήνων μικρομεσαίων εμπόρων και συνεχίζω να ελπίζω σε μία καλύτερη αντιμετώπισή μας στο μέλλον. Παρά τον άνισο και σκληρό αγώνα επιβίωσης που δίνουμε, είμαι βέβαιος ότι η αγορά θα αποδείξει ότι μπορεί από μόνη της να αυτορρυθμιστεί με ένα δικό της παραγωγικό ωράριο.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ