18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

«Νότης Μαριάς: Στη Βουλή ξανά το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο

Ημερομηνία:

Ερώτηση  προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα κατέθεσε σήμερα 30 Ιανουαρίου,  ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς σχετικά  με την πορεία των εργασιών της Ομάδας εργασίας  του ΓΛΚ που ασχολείται  με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Μετά την ανακοίνωση της παράτασης των εργασιών της Ομάδας έως 8 Μαρτίου 2013 και δεδομένου ότι είχαμε επισημάνει εγκαίρως  τις εγγενείς αδυναμίες λειτουργίας της Ομάδας, κρίνεται  απαραίτητη η δημοσιοποίηση των μέχρι σήμερα εργασιών της. ¨

Επίσης  κρίσιμο στοιχείο αποτελεί το εάν βρίσκονται στην διάθεση του Υπουργείου και της Ομάδας τα σχετικά με το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο έγγραφακαι κατά πόσο έχει τελικά  υπολογίσει το συνολικό ύψος του  Αναγκαστικού  Κατοχικού  Δανείου  που πρέπει να πληρώσει η Γερμανία.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Στη συνέχεια της επίκαιρης ερώτησης που σας καταθέσαμε στις  21 Αυγούστου  2012  για την είσπραξη από τη Γερμανία των πολεμικών επανορθώσεων και κατά  την διάρκεια της συζήτησης της στην ολομέλεια,  εξαγγέλθηκε από τον κ. Σταϊκούρα η συγκρότηση τετραμελούς Ομάδας εργασίας στο ΓΛΚ με αντικείμενο την έρευνα των αρχείων τουΥπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο.  Η παράδοση του έργου της εν λόγω Ομάδας ορίστηκε έως την 31η Δεκεμβρίου 2012.

Σε σχετική ανακοίνωση Τύπου, ήδη από 10 Σεπτεμβρίου 2012 ημερομηνία της εξαγγελίας συγκρότησης της Ομάδας εργασίας, επισημάναμε ότι «η  στελέχωσή της εν λόγω ομάδας με τέσσερα μόνο στελέχη του ΓΛΚ οι οποίοι κατά τεκμήριο έχουν ήδη τεράστιο φόρτο εργασίας ως εκ της θέσεως τους,  αποτελεί  ανασταλτικό παράγοντα για την ολοκλήρωση του έργου της. Πέραν αυτού  οι πολεμικές επανορθώσεις και το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο αποτελούν θέματα τεράστιας εθνικής σημασίας με σημαντικότατες οικονομικές και πολιτικές πλευρές.»  Ως εκ τούτου  «εάν η κυβέρνηση πραγματικά επιθυμεί να ασχοληθεί άμεσα, σοβαρά και σε βάθος με τις γερμανικές αποζημιώσεις, θα πρέπει να αναθέσει το έργο σε ομάδα εργασίας  που να αποτελείται από δεκάδες στελέχη του δημοσίου σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος.»

Έχει παρέλθει ήδη η 31η Δεκεμβρίου 2012 αλλά η  παράδοση του πορίσματος της Ομάδας εργασίας καθυστερεί . Σε σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση ανακοινώθηκε ότι οι εργασίες της εν λόγω Ομάδας παρατάθηκαν έως 8 Μαρτίου τρέχοντος έτους λόγω «μεγάλου όγκου αρχειακού υλικού».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)     Πως καταγράφεται η πορεία των  εργασιών  της Ομάδας έως 31/12/2012. Έχει γίνει καταγραφή του σχετικού  αρχειακού υλικού που διαθέτει το ΓΛΚ  και αν ναι ποια η έκταση του, σε τι κατάσταση βρίσκεται, ποιες οι  δυνατότητες επεξεργασίας του, πόσα και ποιάς κατηγορίας αρχεία έχουν επεξεργαστεί τα μέλη της Ομάδας έως 31/12/2012;

2)     Είναι στη διάθεση του Υπουργείου και κατ’ επέκταση  της Ομάδας εργασίας τα έγγραφα που αφορούν στο Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο και έχετε υπολογίσει το συνολικό ύψος της απαίτησης που προκύπτει από το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο σε ευρώ;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...