17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Πέρασε» η κατάργηση φορέων με Προεδρικά Διατάγματα

Ημερομηνία:

Δεκτή κατά πλειοψηφία και με τη στήριξη των βουλευτών ΝΔ και ΠAΣOΚ, έγινε χθες η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία με Προεδρικά Διατάγματα οργανώνονται, συγχωνεύονται ή καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί. Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, που είχε ζητήσει νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία εγκρίθηκε από το Α΄Θερινό Τμήμα της Βουλής με 52 ψήφους υπέρ και 39 κατά, ενώ πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν «παρών».Η τροπολογία κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής και προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την απόσυρσή της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ασυνάφεια της τροπολογίας με το υπόλοιπο νομοσχέδιο, αλλά και η κατάργηση τυπικών νόμων με Προεδρικά Διατάγματα, που συνιστά -σύμφωνα με τον εισηγητή του κόμματος Σταύρο Κοντονή- «ευθεία παραβίαση του Συντάγματος».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι την κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει αυτή την διαδικασία για θέματα που αφορούν την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης.

Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ρητή παραβίαση του Συντάγματος καθώς πέραν των άλλων κατατίθεται σε άσχετο νομοσχέδιο ενώ ζήτησε την απόσυρσή της.

Με τη σημερινή τροπολογία «εισάγετε ένα προεδρικό διάταγμα που λέει πως ο κάθε υπουργός μπορεί να συστήνει νέες θέσεις προσωπικού και να καταργεί υφιστάμενες θέσεις που πλεονάζουν», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης και επέκρινε την πλειοψηφία λέγοντας: «Θέλετε τη διαδικασία με προεδρικά διατάγματα για να αποφύγετε τον πολιτικό έλεγχο της Βουλής -έναν έλεγχο που αποφεύγουν μονάχα τα μη δημοκρατικά καθεστώτα. Τα δύο αστικά κόμματα, κάνετε πραξικόπημα κατάπτυστο και ελεεινό, χωρίς ερπύστριες, αλλά χρησιμοποιώντας το Κοινοβούλιο ως ντεκόρ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος έκανε λόγο για ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να αιτιολογήσει επαρκώς την κατάθεσή της.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Αναγνωστάκης υποστήριξε ότι η τροπολογία δημιουργεί πρόβλημα σύνθετο και πολύπλευρο καθώς συσχετίζεται η κινητικότητα με τις απολύσεις και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν θα την στηρίξει δηλώνοντας «παρών» κατά την ψήφιση της.

Της τροπολογίας του υπεραμύνθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας: «Για πρώτη φορά γίνεται μια ολοκληρωμένη συνεκτική προσπάθεια για την οργάνωση των δομών των υπουργείων. Θα έχουμε 17 ομοιόμορφα διατάγματα, που θα ρυθμίζουν τις δομές τους».

Επιτέθηκε, δε, κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Αν άκουγε κάποιος μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αγορεύουν, θα πίστευε ότι η κυβέρνηση κινείται στα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος».

Ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που με Προεδρικά Διατάγματα γίνεται η οργάνωση των υπουργείων και παρέπεμψε σε σχετικούς νόμους, που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν.

«Δεν αλλάζει το θεσμικό εργαλείο με το οποίο καταρτίζονται οι οργανισμοί των υπουργείων. Το μόνο που αλλάζει, είναι η καταληκτική διαδικασία αξιολόγησης των δομών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι έχει γίνει ήδη συστηματική προεργασία πριν κατατεθεί η τροπολογία.

Έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή, στα όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Να ερχόσαστε να μας λέτε ότι υπερβαίνουμε το μέτρο και ότι κακώς μιλάμε για αντισυνταγματικότητα της διάταξης αυτό είναι πρόκληση κ. Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μη μας κουνάτε το δάχτυλο κύριε Μητσοτάκη, γιατί εγώ βασίζομαι στο Σύνταγμα και στην κείμενη νομοθεσία. Την οποία εσείς επί μονίμου βάσεως παρανομείτε», τόνισε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"google ad"

Κατά την ψηφοφορία δι’ ανεγέρσεως, διαπιστώθηκε πως η πλειοψηφία των παριστάμενων βουλευτών απέρριπτε την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κακλαμάνης κατά Μητσοτάκη και Στουρνάρα

Στο μεταξύ, αιχμηρός τόσο κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τις δηλώσεις του περί «κόπωσης» των βουλευτών όσο και κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για την τροπολογία με την οποία προβλέπεται η κατάργηση δημοσίων φορέων με Προεδρικά Διατάγματα, εμφανίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

«Αυτή η τροπολογία ήταν μια ρύθμιση που είχε υπογράψει ο ξεκούραστος υπουργός Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο και τώρα το τροποποιούμε… Φανταστείτε να ήταν και κουρασμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Σε λίγη ώρα έχετε υπουργικό. Μεταφέρετε στον υπουργό Οικονομικών ότι με τόσα λέει και πράττει, ειδικά τελευταία, αν ευελπιστεί ότι μέσα από αυτά θα τον ανατρέψουμε ματαιοπονεί. Απλά θα τον αλλάξουμε και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε».

Ενοχλημένος από τις δηλώσεις Στουρνάρα εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της νομιμότητας της τροπολογίας και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως τόνισε, οι βουλευτές της ΝΔ δεν αντιλαμβάνονται την κοινοβουλευτική διαδικασία ως τεστ κοπώσεως, αλλά την αντιμετωπίζουν με αίσθημα ευθύνης. «Δεν έχουμε κόπωση, αλλά προβληματισμό, πρέπει και κάποιοι υπουργοί να δουν αν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, δεν ήταν εντολή του Πρωθυπουργού να υπάρξει φορολογικό νομοσχέδιο;», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...