21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Τοπλού»: Το πρώτο βιολογικό μέλι με υπερτροφές από την Κρήτη που ξελόγιασε τον Καναδά την Αυστραλία, τη Γερμανία

Ημερομηνία:

Μπορεί το αρχέγονο δυναμωτικό μέλι να λατρεύεται στην Ελλάδα και να το έχουν δοκιμάσει άπαντες, ωστόσο ένα νέο είδος βιολογικού μελιού παράγεται στην Κρήτη περιέχοντας τις πιο γνωστές υπερτροφές όπως, ιπποφαές, γκότζι μπέρι, μπλουμπέρι, κρανμπερι και φυσικά καρύδι και αμύγδαλo.

Πρόκειται για το μέλι Τοπλού της εταιρείας Si-mel του Γιώργου Σαββιδάκη που είναι γνωστό ως το μοναδικό βιολογικό μέλι της Κρήτης και μάλιστα με παγκόσμια αναγνώριση, καθώς ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος απέσπασε βραβείο μεταξύ άλλων, στο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικού Μελιού, BIOLMIEL, στην επαρχία Βίμπο Βαλέντια στη Καλαβρία της Ιταλίας, πριν δυο χρόνια.

ίδιος ασχολείται με τη μελισσοκομία περισσότερα από 40 χρόνια, όταν ο παππούς του, από τα 13, τον τραβούσε με το ζόρι να πάνε στις μέλισσες. Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το μέλι και να κάνει το δικό του συσκευαστήριο για να δώσει και μια προοπτική στα παιδιά του, παρά το γεγονός ότι ακόμη σπούδαζαν.

Όπως αναφέρεις το madeincreta, ο παππούς του κ.Σαββιδάκη είχε διακόσιες κυψέλες ενώ οι δικές του σήμερα φτάνουν τις 1200. Τα πρώτα του βήματα προς τα «έξω» τα ξεκίνησε το 2007. Μετά ήρθε η κρίση αλλά δεν πτοήθηκε βγαίνοντας στα ανοιχτά με μοναδικό του όπλο την ποιότητα. Η εμπειρία του «ανακατεύτηκε» με τη φρεσκάδα των παιδιών του, του Μάνου και της Σοφίας οι οποίοι σκέφτηκαν να δουν τις εναλλακτικές καλλιέργειες και να φυτέψουν τους πρώτους καρπούς υπερτροφών: ιπποφαές, γκότζι μπέρι, μπλουμπέρι, κρανμπερι, ότι φύτεψαν «έπιασε» και οι καρποί, ξηροί πλέον, αναμείχθηκαν με το μέλι.

Το 60% της ποσότητας που παράγει εξάγεται στον Καναδά την Αυστραλία τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία και μόνο το 40% διατίθεται στην εγχώρια αγορά.

Γιατί σπανίζει το βιολογικό μέλι

Όπως εξηγεί ο κ. Σαββιδάκης στο madeincreta, η εξεύρεση βιολογικού μελιού είναι δύσκολη διότι «Στο βιολογικό μέλι απαγορεύεται το τάισμα, τα αντιβιοτικά, τα φάρμακα και οι κυψέλες πρέπει να απέχουν 3 χιλιόμετρα από τις συμβατικές καλλιέργειες. Το κερί που χρησιμοποιείται για τις κερήθρες είναι από τις ίδιες τις μέλισσες οι οποίες είναι στη βιολογική μελισσοκομία.

Για αυτό αφήνουμε περισσότερα αποθέματα σε μέλι μέσα στην κυψέλη για να μην ταΐζουμε.
Το χειμώνα δε συμφέρει να αφήνεις μέλι μέσα για αυτοκατανάλωση. Είναι προτιμότερο να το βγάλεις και να τις ταΐζεις με ζάχαρη. Στη βιολογική όμως μελισσοκομία αυτά απαγορεύονται».

Προσέχουν να είναι συσκευασμένο

Όσον αφορά στην νοοτροπία του αγοραστή ο κ. Σαββιδάκης ανέφερε ότι οι ξένοι ξέρουν να ξεχωρίζουν το καλό προϊόν το οποίο περνά και από σειρά ελέγχων. Στην Ελλάδα η επικρατούσα αντίληψη είναι να πας σε «χωριό να βρεις χύμα μέλι». «Αυτό δεν ισχύει πια, το συσκευασμένο μέλι στο ράφι ελέγχεται ενώ το χύμα δεν ελέγχεται». Όσον αφορά τις εξαγωγές όπως είπε ο ίδιος δεν υπάρχουν μυστικά επιτυχίας.

«Είναι δύσκολο να βγεις έξω. Πρέπει να δουν ότι είσαι σοβαρός για να σε εμπιστευτούν, είναι θέμα τιμής και ποιότητας. Στην παγκόσμια αγορά πρέπει να είσαι και ανταγωνιστικός και συνεπής».

Εικόνες: Madeincreta

Πηγή: iefimerida.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...