20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Steal a week from the life» – Έφηβοι από την Κρήτη στην Τουρκία

Ημερομηνία:

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Κρήτης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Youth in Action», πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Αϊδίνιο της Τουρκίας από τις 1 έως τις 7 Απριλίου, με θέμα «Steal a week from the life». Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν ύστερα από κλήρωση, 8 μαθητές από όλη την Κρήτη, ηλικίας 13-17 ετών, (δύο αγόρια και δύο κορίτσια ηλικίας 13-14 ετών καθώς επίσης και δύο αγόρια και δύο κορίτσια ηλικίας 15-17 ετών). Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με 8 παιδιά αντίστοιχων ηλικιών, τα οποία προέρχονται από ορφανοτροφείο του Αϊδινίου ή φιλοξενούνται προσωρινά σε ξενώνες λόγω οικογενειακών προβλημάτων. Η δράση αυτή είχε στόχο να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν, καθώς και να γνωρίσουν την κουλτούρα μιας άλλης χώρας.

Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο ορφανοτροφείο της πόλης. Εκεί αρχικά έγιναν κάποια παιχνίδια, τα οποία βοήθησαν τα παιδιά να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Στη συνέχεια οι δυο ομάδες κατασκεύασαν κολάζ με φωτογραφίες από τις χώρες τους και έπαιξαν στον προαύλιο χώρο του ορφανοτροφείου. Ακολούθησε μια πρώτη περιήγηση στην πόλη, η οποία κατέληξε στις Τράλλεις, στην αρχαία πόλη της περιοχής. Στο τέλος της μέρας οργανώθηκε από κοινού βραδιά με παραδοσιακούς χορούς Τουρκίας και Ελλάδας.
Η δεύτερη μέρα άρχισε με την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος «Steal a week from life», σε μια αίθουσα εκδηλώσεων του Αϊδινίου. Εκεί παρευρέθησαν: η διοικούσα αρχή της πόλης, όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα καθώς και μαθητές σχολείων. Κατά τη διάρκεια της μέρας έγιναν επισκέψεις στο Γηροκομείο και στο Μουσικό-Καλλιτεχνικό Σχολείο του Αϊδινίου. Το δείπνο ήταν ιδιαίτερο και ξεχωριστό, αφού οι δυο ομάδες προετοίμασαν φαγητά από τις χώρες τους.
Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη σε καλλιτεχνικές και μουσικές δραστηριότητες. Τα παιδιά επισκέφθηκαν το Μουσικό-Καλλιτεχνικό Σχολείο και με την βοήθεια των καθηγητών ζωγράφισαν σε καμβάδες και τραγούδησαν. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη που ακολούθησε στο χωριό Μουρσαλή, όπου οι κάτοικοι του μιλούν ελληνικά.
Κατά τη διάρκεια της διαμονής στο Αϊδίνιο, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο σπίτι της Παναγίας, στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, σ’ ένα παλιό ελληνικό χωριό το Κιρκιντζέ, καθώς επίσης στο Κουσάντασι και στη Σμύρνη. Οι δραστηριότητες του προγράμματος έκλεισαν με την έκθεση ζωγραφικής στο εμπορικό κέντρο της πόλης στην οποία τα παιδιά εξέθεσαν τα έργα που είχαν δημιουργήσει στο Καλλιτεχνικό Σχολείο.

Η επίσκεψη στην Τουρκία εστέφθη με απόλυτη επιτυχία. Τα παιδιά και των δυο ομάδων ήταν κατενθουσιασμένα, γεμάτα εμπειρίες από το ταξίδι και το πρόγραμμα. Η συγκίνησή τους ήταν φανερή την τελευταία μέρα του αποχαιρετισμού. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

• «Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη» (Μαρίνα – 14 ετών – Γυμνάσιο Ν. Αλικαρνασσού)
• «Ήταν κάτι μοναδικό! Γνώρισα πολλά καινούρια πράγματα και μια άλλη κουλτούρα.» (Γκίζελα – 16 ετών – Γενικό Λύκειο Αρχανών)
• «Πιστεύω πως ήταν ένα αναντικατάστατο μάθημα που θα μας συνοδεύει για πάντα και θα είναι μια ξεχωριστή και διασκεδαστική ανάμνηση» (Κέλλυ – 16 ετών – 3ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου)
• «Θεωρώ πως αυτά τα προγράμματα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία και ένα σημαντικό προνόμιο που επιτρέπει την ανταλλαγή πολιτισμών, κουλτούρων και τη γνωριμία με καινούρια άτομα» (Βασίλης – 14 ετών – Μουσικό Σχολείο Θερίσου Χανίων)
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει για την άριστη φιλοξενία των διοργανωτών-συνοδών και των παιδιών της ομάδας της Τουρκίας, που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις:
• «Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στην Τουρκία ήταν η φιλοξενία των ανθρώπων» (Ζωή – 14 ετών – Μουσικό Σχολείο Θερίσου Χανίων)
• «Μας έμαθαν διάφορα και δημιουργήσαμε πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας. Οι συνοδοί τους ήταν επίσης πάρα πολύ καλοί και μας πραγματοποιούσαν τις επιθυμίες μας» (Αντώνης – 16 ετών – Γενικό Λύκειο Κολυμβαρίου)
• «Οι άνθρωποι της Τουρκίας ήταν φιλικοί, φιλόξενοι και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν» (Νίκος – 15 ετών – Γενικό Λύκειο Σούδας)
• «Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν το πόσο καλόκαρδα, συμπαθητικά και γεμάτα αγάπη ήταν τα παιδιά που γνωρίσαμε» (Χρήστος – 14 ετών – Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...