28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Άγρια κόντρα στη Βουλή μεταξύ Ξανθού – Γεωργιάδη για την ψυχική υγεία

Ημερομηνία:

Σε υψηλούς τόνους απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στις βαριές καταγγελίες που εκτόξευσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ερώτηση που απηύθυνε για τη ψυχική υγεία.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε προνομιακή χρηματοδότηση Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών Ψυχικής Υγείας, στις οποίες συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτες υπουργών της κυβέρνησης, με χρήματα από πόρους του ΕΣΠΑ προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του υπουργού.

«Η θεωρία ότι ευνοήθηκαν συγκεκριμένοι φορείς δεν ευσταθεί. Ο δικός σας μηχανισμός κοστολόγησης υλοποιήθηκε και οι κατανομές έγιναν με τον ίδιο τρόπο στη διάρκεια της τριετίας», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και σημείωσε ότι προφανώς, για να κλείσει το ΕΣΠΑ του 2015, έγιναν αναπροσαρμογές στους προϋπολογισμούς, διότι υπάρχει το ζήτημα της περιφερειακότητας. Δηλαδή, δεν είναι όλες οι κατανομές του ΕΣΠΑ, με τα ίδια ποσά σε όλες της Περιφέρειες της χώρας, καθώς υπάρχουν φτωχές περιοχές, όπως η Ήπειρος και έγιναν αναπροσαρμογές, όχι για ευνοηθεί κάποιος, αλλά για να κατανεμηθούν οι πόροι.

Ο Α. Γεωργιάδης κατέθεσε έγγραφα τριών μη κυβερνητικών οργανώσεων, από τα οποία, όπως είπε, προκύπτει ότι δόθηκαν για κάθε μια εταιρεία περί το ένα εκατομμύρια ευρώ περισσότερα, αν και είχαν τον ίδιο αριθμό ασθενών με άλλες εταιρείες και είχαν υπαχθεί στον ίδιο τρόπο κοστολόγησης. «Γιατί τους δώσατε παραπάνω λεφτά, αν και είχαν τον ίδιο αριθμό ασθενών; Αυτή είναι η ερώτηση», είπε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η χρηματοδότηση των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών Ψυχικής Υγείας έχει στο παρελθόν βασιστεί σε μελέτη κοστολόγησης που έχει εκπονήσει η Ειδική Υπηρεσία του Τομέα Υγείας και είχε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως όμως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, στην περίπτωση των τριών ΜΚΟ, δόθηκε για τον ίδιο αριθμό ασθενών περί το ένα εκατομμύριο παραπάνω. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές υπάρχει εταιρεία στην οποία φαίνεται να μετείχε – και δεν έχει δηλωθεί ότι έχει αποχωρήσει- ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, στην άλλη μετείχε συνεργάτης του γραφείου του υπουργού, η κ. Λύτρα και στην άλλη εταιρεία μετέχει σύμβουλος του υφυπουργού, κ. Πετρόπουλου.

«Η πελατειακή διαπλοκή έχει ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ό,τι και να λέτε, αυτό έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση. Τα υποτιθέμενα σκάνδαλα τα εκτοξεύουν τα μιντιακά σας υποστυλώματα. Και όπως όλα τα πυροτεχνήματα έτσι και αυτά έχουν κοντά ποδάρια. Τα δικά σας αμαρτήματα είναι πιστοποιημένα», απάντησε οργισμένος ο κ. Ξανθός και υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε το 2015 ένα σύμφωνο για την χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας που είχε καταρρεύσει και το επαναδιαπραγματεύτηκε, κάνοντας μια, κατ’ αρχήν, συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η ΝΔ εύχεται να αποτύχει.

Στις επικρίσεις που δέχθηκε για λαϊκισμό και χυδαιότητα, ο Άδωνις Γεωργιάδηςαπάντησε, πως δέχεται κριτική ένας βουλευτής επειδή ζητάει στοιχεία και μάλιστακατέθεσε και έγγραφα για ένα τόσο σοβαρό θέμα. «Εγώ κατέθεσα έγγραφα τριών ΜΚΟ, για να καταλάβει ο πολίτης που μας παρακολουθεί. Είπατε ότι είναι το δικό μας σύστημα κοστολόγησης. Εγώ όμως έχω τα έγγραφα που δείχνουν ότι έχετε καταθέσει σχεδόν από ένα εκατομμύριο παραπάνω, με τον ίδιο αριθμό ασθενών και την ίδια τιμή ανά ασθενή. Και μου κάνει εντύπωση, ότι αυτοί που μετέχουν σε αυτές τις εταιρείες είναι δηλωμένα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με διάφορους τρόπους. Τι να κάνω; Να μην τα καταθέσω;», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Γιατί πήγατε συγκεκριμένα σε αυτές τις ΜΚΟ και δώσατε παραπάνω λεφτά με τον ίδιο αριθμό. Αυτή είναι η ερώτηση και δεν μου απαντάτε».

«Για να ξέρει ο κόσμος τι έχει γίνει. Στη χώρα είχαμε άσυλα και είχαμε γίνει διεθνώς ρεζίλι», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «για να κλείσουν τα άσυλα έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και ξεκίνησαν προοδευτικοί και αριστεροί άνθρωποι, άνθρωποι της ψυχικής υγείας, να μιλάνε για την ανάγκη να πάμε πέρα από το άσυλο. Και να κλείσει το κολαστήριο της Λέρου. Και με αγώνα προσωπικό, ανθρώπων κόντρα στην κοινωνική συνείδηση της εποχής, που ήθελε αυτούς τους ανθρώπους να είναι κλεισμένοι στα κολαστήρια, άρχισε να υλοποιείται αυτό το όραμα. Και σε εκείνη τη φάση επιλέχθηκε η προσπάθεια αυτή να στηριχθεί από δομές εκτός του κρατικού τομέα που είχε την ασυλική λογική».

«Η χώρα έδωσε τη δυνατότητα σε ΜΚΟ, σε καθηγητές πανεπιστημίου και ανθρώπους που είχαν την κουλτούρα της αποασυλοποίησης να φτιάξουν αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, να τις στελεχώσουν για να γίνει η σταδιακή μετάβαση από το άσυλο. Και έτσι προχώρησε η διαδικασία αυτή», είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι φυσικά δημιουργήθηκε και ένα τοπίο άρρηκτα συνδεδεμένο με το πελατειακό σύστημα. Είπε δε, ότι το 2004 υπήρχαν 29 ΑΜΚΕ και διαχειρίζονταν προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2009, που παρέδωσε η ΝΔ, ήταν 69 και διαχειρίζονταν προϋπολογισμό 90 εκατομμυρίων ευρώ και «οι περισσότεροι ήταν πολιτικοί φίλοι της ΝΔ και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν είχε και καμία σχέση με το χώρο της ψυχικής υγείας».

Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος από την πλευρά του προσπαθούσε διαρκώς να ηρεμήσει τα πνεύματα λέγοντας: «Κύριε υπουργέ απαντάτε σε ερώτηση του κ. Γεωργιάδη, όμως απευθύνεστε στη Βουλή και τον ελληνικό λαό. Δεν είναι τρόπος αυτός να διαλεγόμαστε εδώ».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...