16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Άλλη μία αρνητική πρωτιά: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στις απολύσεις – Μόνο ως σερβιτόροι θα δουλεύουν στο μέλλον οι νέοι της Ευρώπης

Ημερομηνία:

Ευρωπαϊκή πρωτιά σημειώνει η Ελλάδα στις απολύσεις, όπως καταγράφεται στην νέα έκθεση της Κομισιόν για τις κενές θέσεις εργασίας και τις προσλήψεις στην Ευρώπη (European Vacancy and Recruitment Report 2014), μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008/2009

 

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρουσιάζει τη χειρότερη επίδοση στις προσλήψεις ανέργων μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ, καθώς μόλις 77.000 από το σύνολο των 1,2 εκατομμυρίων ανέργων, προσελήφθησαν.

Επίσης, σε αντίθεση με τις χώρες του Βορρά- και ειδικά τη Γερμανία που εμφανίζονται πιο «διατεθειμένες» να προσλάβουν εργατικό δυναμικό, η Ελλάδα- πρώτη εδώ και πάνω από έναν χρόνο στην ανεργία- επιδεικνύει τη μεγαλύτερη αποστροφή στο να προσλάβει προσωπικό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κενών θέσεων εργασίας (με πάνω από 2,5%) μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντοπίζεται στη Γερμανία και ακλουθούν η Φινλανδία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία. Από την άλλη η Ελλάδα κατέχει την 8η τελευταία θέση.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Αυστρία, η Σουηδία, η  Φινλανδία, η Δανία και η  Γερμανία. Η χώρα μας είναι η μοναδική της ΕΕ στην οποία οι προσλήψεις υψηλά ειδικευμένου προσωπικού ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις λιγότερο ειδικευμένου προσωπικού.

Αναφορικά με τα επαγγέλματα με την καλύτερη απορρόφηση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας είναι:

  • Σε σχετικούς όρους: Οι προγραμματιστές, εργαζόμενοι στον κλάδο προσωπικής φροντίδας, οι πωλητές, οι νοσηλευτές και οι διοικητικοί υπάλληλοι.
  • Σε απόλυτους όρους: οι πωλητές καταστημάτων (3 εκατομμύρια προσλήψεις), οι υπάλληλοι ξενοδοχείων (2,3  εκατ. προσλήψεις), οι σερβιτόροι (1,8 εκατ. προσλήψεις), οι εργαζόμενοι στον κλάδο της προσωπικής φροντίδας  (1,4 εκατ.) και οι εργαζόμενοι στον οικοδομικό – κατασκευαστικό κλάδο (1,1 εκατ.).

Τέλος, να σημειωθεί πως σύμφωνα με την έρευνα οι νέοι στην Ευρώπη προσλαμβάνονται κυρίως ως σερβιτόροι, υπάλληλοι γραφείου, νοσηλευτές, μάγειροι και εργάτες στη γεωργία (αγροτο – κτηνοτροφική παραγωγή, ξυλεία, αλιεία)

alterthess.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ